oczywiście że zębatka Cody, to i do korb Cody
Pisząc system Sugino miałem na myśli schowany za ramieniem punkt mocowania (wg mnie Sugino jest najbardziej charakterystyczną i rozpoznawalną marką, która to stosowała)
Tyle, że ta zębatka raczej do korb Sugino nie podejdzie. Nagwintowany jeden otwór to mocowanie dedykowane do specyficznego rozwiązania zastosowanego w ramieniu
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Nie miałem takiej Cody w łapach, ale po zdjęciach nie widzę różnicy samego systemu i sposobu mocowania w porównaniu do kilku korb Sugino jakie miałem
Nowatorstwem w stosunku do Sugino jest to, że Ci dawali krótki komin, który trzeba było upychać między ramię korby a zębatkę, a tu otwór jest gwintowany (nie ma zabawy z kontrowaniem/rozkontrowywaniem w trudno dostępnym miejscu - wymusił to pewnie bash który tego miejsca między korbą jeszcze zabiera)
Nowatorstwem (i tu może być kłopot z kompatybilnością) jest kształt frezu w okolicy otworów montażowych (w Codach z jednej strony materiał nie jest zebrany, więc inna korba może nie siąść w gniazdach)
poglądowe zdjęcie korb Sugino z takim mocowaniem koronki (mombat.org)

Nowatorstwem w stosunku do Sugino jest to, że Ci dawali krótki komin, który trzeba było upychać między ramię korby a zębatkę, a tu otwór jest gwintowany (nie ma zabawy z kontrowaniem/rozkontrowywaniem w trudno dostępnym miejscu - wymusił to pewnie bash który tego miejsca między korbą jeszcze zabiera)
Nowatorstwem (i tu może być kłopot z kompatybilnością) jest kształt frezu w okolicy otworów montażowych (w Codach z jednej strony materiał nie jest zebrany, więc inna korba może nie siąść w gniazdach)
poglądowe zdjęcie korb Sugino z takim mocowaniem koronki (mombat.org)

A widzisz - ja miałem chyba tylko nowsze korby Sugino, gdzie zębatka jest przykręcana bezpośrednio do mocowania odlanego razem z ramieniem korby - bez żadnych kominów itp. Gniazdo z gwintem jest elementem korby bezpośrednio - i tak taka zębatka by niepodeszła.
Nie wiedziałem nawet, że w tych starszych korbach to inaczej rozwiązane.
Ciekawe jeszcze jak z rozstawem - to jest Micro?
Nie wiedziałem nawet, że w tych starszych korbach to inaczej rozwiązane.
Ciekawe jeszcze jak z rozstawem - to jest Micro?
Te które ja miałem (w tym Specializedy robione przez Sugino) - 94/58, także micro
Natomiast ja z kolei nie wiedziałem, ze w Sugino były gwintowane otwory do kręcenia zębatek - oczywistym było dla mnie że Sugino to właśnie foto jakie wkleiłeś
Musimy wymienić się doświadczeniami w temacie na zlocie
Natomiast ja z kolei nie wiedziałem, ze w Sugino były gwintowane otwory do kręcenia zębatek - oczywistym było dla mnie że Sugino to właśnie foto jakie wkleiłeś

Musimy wymienić się doświadczeniami w temacie na zlocie

Ano :)
Pająk oryginalny czy od XTR?
Ringle wypuszczał tylko jeden model koszyka: H2O. Ten to może nawet robiony przez Ringle (lub tą samą inną firmę na zamówienie Ringle) ale niestety nie ta bajka...
Jakiś czas temu czytałem na RB że to koszyk Ringle jest, z resztą takie było moje pierwsze zdanie jak go zobaczyłem.
Ten koszyk miał tak zrobiony otwór że logo z Rocky Mountain z bidonów (z resztą takich jakie jakiś czas temu rozdawałem) idealnie w niego wchodziło.
Albo to bidony były tak projektowane...
Tak czy inaczej nie raz nie dwa widziałem takie koszyki pomontowane w RM'ach.
pozdrawiam
xMekpx
Ten koszyk miał tak zrobiony otwór że logo z Rocky Mountain z bidonów (z resztą takich jakie jakiś czas temu rozdawałem) idealnie w niego wchodziło.
Albo to bidony były tak projektowane...
Tak czy inaczej nie raz nie dwa widziałem takie koszyki pomontowane w RM'ach.
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
To nie jest Ringle H20. Mam taki sam koszyk w tym samym malowaniu. Ringle jest niejako symetryczny gdy ptrzy się na niego z boku, a ten ma wyraźnie przesuniętą jedną część wobec osi symetrii. Poza tym ten mały dynks coby bidon nie wypadał w ringle jest krótki i srebrny a tu taki długi kawał blachy pod kolor reszty.
Jest to coś z pokroju tranz-X/JD/Shoguna.
Jest to coś z pokroju tranz-X/JD/Shoguna.
Dzień fajnych mostków ;]

Cardamon: Tak. Na Rysia już dawno polowałem bo do Breezera chcę przymierzyć, na Answera nie mam chwilowo pomysłu.

Cardamon: Tak. Na Rysia już dawno polowałem bo do Breezera chcę przymierzyć, na Answera nie mam chwilowo pomysłu.
Ostatnio zmieniony 2014-05-04, 16:12 przez elziomallo, łącznie zmieniany 1 raz.
jeszcze Magury były w SIDowym kolorku, niestety klamki takowe były w jednym sklepie przez rok z zaporową ceną a potem znikły :( korba RooXa była niebieska, dodatkowo były w SIDowym kolorku ładne stery WTB i RF, no i Flite był, taki jakiego Yves ostatnio dobił w szosie :)
calkiem ladnie to wyglada
...nowizna to nowizna 

Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Od czego każdy zaczyna składać rower? Od raaamy
Dobrze że retro rządzi się innymi prawami
Graty Cardamon! 

'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900