Jako że problem z widelcem chyba rozwiązałem (udało mi się kupić wideł 1 cal ahead), podobno z roweru diamondback model nieznany (napiszę i wstawie fotki jak przyjdzie), powoli zaczynam składać rower. Założenie jest takie, aby był gotowy na 21 marca 2016 r :)
W międzyczasie kupiłem kilka części. Rower generalnie będzie zbliżony do specyfikacji fabrycznej, tzn. deore xt 739 tam gdzie mi się uda
Jako pierwszą dostałem przerzutkę przednią 739 TS. O ile się zorientowałem jest dość niepospolita, więc i stan nie jest idealny, ale za to taka była w oryginale
Mam też tylną deore xt739, stan dużo lepszy, praktycznie niewielkie ślady używania
No i klamkomanetki - odstępstwo od oryginału, bo w orygibale były kalmki i manetki osobno. Klamki avida, a manetki shimano, ale jakieś dziwne, W 1996 r., z którego jest ten rower, katalogowo jako klamkomanetki pod canti były właśnie te co mam, XT 738
Rower nie będzie ortodoksyjnie retro. Postanowiłem, że części, których nie widać na pierwszy rzut oka jak suport, linki, wieszaki do canti czy stery będą współczesne, chyba że trafię jakieś z epoki w świetnym stanie. Rower ma przede wszystkim jeździć, a więc pakowanie na siłę jakichś drogich retroszpejów nie ma zasadniczo sensu.
Aha, nie napisałem najważniejszego, rower będzie srebrno czerwony, żadnej czerni, poza oponami, które jednak będą z beżowym bokiem :)