czytając wasze wypowiedzi dostaję jednocześnie rumieńców jak również płaczków w oczach
ja też coś nasmaruję oto moja przygoda
odkąd pamiętam zawsze pociągały mnie rowery śmiałem się wtedy że jak się rodziłem to najpierw wypadła kierownica potem ja
mój pierwszy rower w dzieciństwie to był jakiś coś nie wiadomo co z amorem z....motorynki!!!!!
tak tak mój ojciec to był niezły konstruktor miałem amora z motorynki z dumną jedynką przykręcona dwoma śrubkami to tegoż amora że była komuna to się szło na pochód z chorągiewkami na pierwszego maja
potem jak podrosłem to już były koła 24 cale jakiś jubilat jakiś reksio itp
gdzieś tam u taty w szopie wygrzebałem kolażówkę pomalowałem pędzlem na niebiesko i się śmigało
nie było narzędzi jedynie młotek i jeszcze większy śrubokręt
uczyłem się sam jak to się rozbiera z czym się to je i tak dalej
w końcu przyszedł czas na mój pierwszy rower MTB a była to montana na sztywnym widelcu z shimano sis kupiona w moim rodzinnym mieście Pszczynie w jedynym wtedy sklepie z poważniejszymi częściami czytaj mongoose
mieli parę modeli
kolor fioletowy mojej montany był super śmigałem non toper
potem wypatrzyłem w tym samym sklepie fioletowe canty i klamki z tektro to spędziło sen z powiek bo musiałem to mieć
złom butelki zbierałem co się dało i kupiłem założyłem i woziłem się po dzielni :D
był rok 1993 miałem 13 lat pojechałem na giełdę kwiatową gdzie dorwałem pierwszy katalog z rowerami
https://photos.app.goo.gl/Q5LdTrmLCJXDTpH63
no i się zaczęło katalog wertowałem od deski do deski mając rumieńce na twarzy
co to był za sprzęt co za zdjęcia co za technika !! nie mogłem uwierzyć w to co widzę w tym katalogu
patrząc na moją montanę to była epoka kamienia łupanego :D
nie było neta allegro telefonów komórkowych gazety z rowerami ze świeczką szukać
kiedyś dorwałem bike action jeszcze dzielony na dwie części po jednej rowery po drugiej snowboard
potem już było lepiej jeździło się do sklepów i przyklejało nos do szyby gdzie leżało KORE RACE FACE liczniki sigma rączki PROFILE i dużo innych rzeczy na które mnie po prostu nie było stać
potem już jakoś tam było lepiej z częściami które to zmieniały swoich właścicieli w tym samym gronie
pierwszy amor rst na zimę ze sprężynami z motorynki potem był marcoch ZOKES elastomer sprężyna pierwsze stx gdzieś po drodze ustrzeliłem przerzutkę DX ale jej żywot był krótki koleżance dałem się przejechać i wciągnęła mi ją do szprych nie było zbierać
https://photos.app.goo.gl/LoDP0WlDQBCRDuyF2
ten rower był malowany szprejem jak również amor naklejki wycinałem żyletką
korba stx pedały VP siodło setlaz z kevlarowymi bokami przerzytka tylna sasch centera stery na wałeczkach saiko mostek jakiś aluminiowy rogi ICON rączki PROFILE hample magura i przednie koło na piaście shimano deore lx szprychach DT i feldze MAVIC X 517 które kosztowało wszystkie moje pieniądze
https://photos.app.goo.gl/v1n6O4LOgsjJI2Aj2
https://photos.app.goo.gl/icaUPCRWmHvIO5FV2
były wypady w góry jakieś lokalne wyścigi w których brałem udział ale dopiero rok 2005 był skokiem dla mnie \
pojechałem na swój pierwszy maraton od Golonki do złotego stoku wtedy już nic nie mogło mnie powstrzymać od rowerowania a na dodatek otworzyli nowy sklep który istnieje do dzisiaj i się w nim zaopatruje tam też powstała MERIDA MATTS SPORT 700 pierwsza poważna maszyna do ścigania jest też na zdjęciach w albumie który utworzyłem tam też wrzuciłem swoje projekty i zdjęcia z maratonów i innych wypadów
życzę miłego oglądania
https://photos.app.goo.gl/6SRP7qXobtfB64612
BikeBoardczajnikmtb pisze:kiedyś dorwałem bike action jeszcze dzielony na dwie części po jednej rowery po drugiej snowboard
@Czajnik - jest klimat!
@Mentos - jeśli to Grzesiek, to nie Morda - Morda mówili na Wojtka z Bikershopu z Miodowej, później z Ski Sportu z Krupniczej - obaj chudzi, dłudzy i w szmatach Scotta to mi się zlali Grześka też dawno nie widziałem, Morda cały czas w temacie siedzi
@Mentos - jeśli to Grzesiek, to nie Morda - Morda mówili na Wojtka z Bikershopu z Miodowej, później z Ski Sportu z Krupniczej - obaj chudzi, dłudzy i w szmatach Scotta to mi się zlali Grześka też dawno nie widziałem, Morda cały czas w temacie siedzi
aaa, Wojtka, starzy z braci, kojarzę, bo mieszkał pod moimi teściami, znam ale nie jeździłem z nim, za późno zaczął MTB/za młody dla mnie
Zajebiste historie i fotki Jak znajdę klisze z okolic Karpacza i z Kołobrzegu (kilku głupków przedzierających się brzegiem morza/morzem? w 40 stopniowym upale... wśród ludzi...) to zapodam. Pamiętam jak jeżdżąc z kolegami w okolicach malty zobaczyliśmy pierwszy raz Magury... Szał. Nie pamiętam na jakim rowerze były one osadzone, ale pamiętam że kolega (posiadający monguza) podszedł do szczęśliwego posiadacza tej kosmicznej maszyny z innej planety i poprosił go o rypkę. No i dostał ją :) Majty mokre przez kolejny tydzień. No i taka ciekawostka warsztatowa, smarowaliśmy łańcuchy olejem słonecznikowym, ale chyba nie my jedyni.
Wpadłem też na ciekawy artykuł http://banachbrothers.pl/wyscigi/histor ... ci-banach/
Aha, no i szukając info na temat odnawiania elementów gumowych, wpadłem na to:
To zasługuje na najwyższe wyróżnienie i szacunek Takie klimaty i kombinatorstwo, to jest to.
Wpadłem też na ciekawy artykuł http://banachbrothers.pl/wyscigi/histor ... ci-banach/
Aha, no i szukając info na temat odnawiania elementów gumowych, wpadłem na to:
To zasługuje na najwyższe wyróżnienie i szacunek Takie klimaty i kombinatorstwo, to jest to.
Nie wiem skąd wziąłeś to zdjęcie, ale jakieś 12 lat temu widziałem takie korki kierownicy z balsy i carbonem z podeszwy od buta na forum light-bike 🙂
Skąd wziąłem?
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
Kolega Adamello to wykombinował.
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
Kolega Adamello to wykombinował.
nie wiem czy zauważyliście ale w mojej galerii na jednym ze zdjęć jest taki gostek ubrany w takie ciapki i czapeczce trzymającego misia
tak tak to właśnie Gary Fisher
tak tak to właśnie Gary Fisher
38 lat? Chłopie opowiadaj! Jak ja uczyłem się chodzić to Ty już reksia upalałeś wokół bloku! Chętnie poczytam jak to się kiedyś jeździło, czytało katalogi i drutowało rowery 🙂
A ktoś jeździł w czymś na podobe speedwaya? Rowery typu wigry, nawet mniejszy pelikan 16 cali. Tor o dlugosci okolo 25 m na prostej, nawrot ( bandy się lepilo ) i znowu prosta. Taki owal.. czasem ktos jezdzil na kole 24 cale ale najlepszy start mial wigry na 20
To bylo w lesie - troche pod mtb podchodzilo ;)
To bylo w lesie - troche pod mtb podchodzilo ;)
My na to żużel mówiliśmy, w parku się śmigało i rowery bez hamulców tylko mogły brać udział, i od nawrotów podeszwa w lewym bucie zdarta była 🙂😂
Ja tuningowałem Wigry 3, zdejmowałem błotniki, zakładałem opony od BMX-a i było się gościem Wigry w tamtym czasie wyglądał ekstra z tymi oponami i bez błotników, bagażnik oczywiście zostawał. Do tego jeszcze ozdóbki typu kotki na pancerzu w różnych kolorach, jakieś koraliki na szprychach.... No nie mówię już o zmianach kolorystycznych roweru bo i takie tuningi się robiło....
Najmocniejszy tuning jakiego dokonałem to było wsadzenie do roweru "Salto" widelca i kierownicy od Wigry 3. Powstał wtedy chopper do latania po lesie w zimę.... Mamie się mówiło, że idzie się na sanki (przecież w zimę się nie jeździ się na rowerze bo można się przeziębić ) i razem z kumplami braliśmy te Nasze wynalazki i jeździliśmy po lesie i lepiliśmy mostki z gałęzi przez jakieś strumyki. Mega fajne czasy ale to jeszcze trochę wcześniej przed pierwszym rowerem górskim
Najmocniejszy tuning jakiego dokonałem to było wsadzenie do roweru "Salto" widelca i kierownicy od Wigry 3. Powstał wtedy chopper do latania po lesie w zimę.... Mamie się mówiło, że idzie się na sanki (przecież w zimę się nie jeździ się na rowerze bo można się przeziębić ) i razem z kumplami braliśmy te Nasze wynalazki i jeździliśmy po lesie i lepiliśmy mostki z gałęzi przez jakieś strumyki. Mega fajne czasy ale to jeszcze trochę wcześniej przed pierwszym rowerem górskim
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
Miałem podobne przeróbki wigry 2 kilka lat przedSkeevo pisze:Ja tuningowałem Wigry 3, zdejmowałem błotniki, zakładałem opony od BMX-a i było się gościem Wigry w tamtym czasie wyglądał ekstra z tymi oponami i bez błotników, bagażnik oczywiście zostawał. Do tego jeszcze ozdóbki typu kotki na pancerzu w różnych kolorach, jakieś koraliki na szprychach.... No nie mówię już o zmianach kolorystycznych roweru bo i takie tuningi się robiło....
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31
Ja Flaminga tak przerabiałem...
Tylko opony były za duże i ocierały o widełki tylne - musiałem podpiłować haki pilnikiem pożyczonym od sąsiada
A później na bagażniku wylądował kogut Taxi znaleziony w garażu po byłej profesji wujka, i gąbka w roli siedzenia - był szał na dzielni
Tylko opony były za duże i ocierały o widełki tylne - musiałem podpiłować haki pilnikiem pożyczonym od sąsiada
A później na bagażniku wylądował kogut Taxi znaleziony w garażu po byłej profesji wujka, i gąbka w roli siedzenia - był szał na dzielni
kiedyś wygrzebałem jakąś starą kolażówkę pomalowałem pędzlem na niebiesko do tego prosta kierownica klamki z rometa i w drogę
I wszystko jasme
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900