Adriu, odpowiadasz naokoło jak tylko się da
Niestety nie mogę się w całości z Tobą zgodzić. Dowolna przerzutka tylna XTR (nie mówię tu o wersjach Shadow, które nota bene na dzień dobry mają większe luzy niż moja RD 951) będzie działała idealnie z manetkami XTR 970. Nie wchodzę to w takie niuanse, jak 10z. kółka w starszych wersjach czy sprężyny o innym naciągu, bo to oczywiste. Jak wspominałem wcześniej to manetka dyktuje pracę przerzutce i dlatego jej wybór nie ma wiele do rzeczy. Różnice się jedynie w trwałości i napięciu sprężyn (generalizując i nie wchodząc w szczególiki). Dlatego też tak samo będzie działała przerzutka 970 jak i 950 (oczywistym jest, że kółka 11T pracują ciszej, wolniej się zużywają dlatego nic prostszego jak je wymienić) z tym, że 950 będzie trwalsza. Przykłady?
970 ma 14 zwojową (sic!) sprężynę napinającą pantograf, przez co działa lekko (jak dla mnie za lekko), a po roku przestaje odpowiednio redukować na największe tryby kasety. 951 ma 12 zwojów (w dodatku regulowaną) i działa sztywniej, dłużej, lepiej. Z tego samego powodu wymieniłem u siebie sprężynę na NOS Crumpet Spring 9 zwojową.
Ponadto od serii 960 wózki są na oko jakieś 2 razy cieńsze niż w starszych przerzutkach (970 dodatkowo cieniowana od wewnątrz), przez co spotkanie na trasie z patykiem dla 960-tki skończyło się zawinięciem wózka. W 951 zniszczyłem tylko kółeczka, a wózek stracił jedynie aluminiowy nit.
A wszystko fizycznie zmierza do tego, że nie ma opcji, aby RD 970 działała lepiej z manetkami 970 niż starsze wersje, na co dałem chyba wystarczająco argumentów.
Po drugie, facet zadał proste pytanie, więc prosto odpowiedziałem a tu znowu dyskusja się rozkręca n/t rozstawu koronek w korbach. Pytanie nie tego się tyczyło, nie odpowiadałem odnoście korb więc proszę nie przenosić mojego posta na inne obszary, czego nie lubię.
Focker, przerzutki shadow ze starymi cynglami działają akurat kiepsko. Gdyby facet o to pytał, też bym mu o tym powiedział. Mogę się z Tobą zgodzić, że kółka 10T i 11T działają zupełnie inaczej, ale czyż nie prościej byłoby je po prostu zamienić? A konkluzja jest taka, że nie wszystko warto mieszać i to jest oczywiste. Niestety nie tego tyczyła się dyskusja a pytanie dotyczyło jedynie kompatybilności manetki-przerzutka.
I nie piszę tego teoretyzując, bo posiadam skromną praktykę i z racji swej niegdysiejszej pracy zdarzyło mi się przetestować parę części od Shimano
Dziękuję za uwagę, dla mnie koniec OT