Zdjęcia pochodzą z tego tematu a także z aktualnej strony Speca
O tej firmie słyszano wiele - zarówno złego jak i dobrego
Podobno pierwsza partia Speców - będących pierwszymi seryjnie wyprodukowanymi MTBikami - była oparta o geo Garego Fishera, bez jego wiedzy i zgody.... Zdecydowanie też dzięki takiemu ruchowi kolarstwo górskie stało się popularne, żeby nie użyć słowa masowe
Wiele można by takich anegdotek tu przytaczać, ja jednak chciałem pokazać Wam to co dla mnie w Specu jest wartością (choć nie jest to żaden techniczny aspekt) - firma w ciągłej pogoni za nowym, za byciem na topie zachowała swoją tradycję, korzenie Zarówno w nazewnictwie, jak i niejednokrotnie w grafice Zobaczcie sami!
logotyp na główce ramy z roku 82

i współczesny

Model Stumpjumper znajdziecie w obecnym katalogu w kilku wersjach osprzętowych, trwa ona co najmniej od 82 roku

stare logo z tego roku było obowiązujące jeszcze w latach 90 niemal w niezmienionej formie!

nowe (2010) wygląda inaczej, nazwa pozostała jednak niezmieniona
podobnie a nawet jeszcze dokładniej rzecz ma się z logiem Specialized umieszczanym na rurach głównego trójkąta:
obecnie wygląda tak:
w roku 90 (najstarsze jakie widzaiłem) wyglądało niemal identycznie (może bez ozdobników, cieni etc, kształt liter jednak pozostaje taki sam)
Jednym słowem nowoczesność nie pogrzebała tradycji marki!