Heja Panowie.
Na pewno wiecie z czym wiąże się "Budżet Obywatelski". Sprawa polega na tym, że w danej Gminie czy Mieście są wyodrębniane środki pieniężne, które są rozdysponowywane zgodnie z wolą mieszkańców w obrębie własnych zadań Gminy czy Miasta. Kasa może iść na różne rzeczy... W zeszłym roku w Szczecinie np. w ramach "Budżetu Obywatelskiego" powstał projekt o nazwie "Bike_S Szczecin" czyli rower miejski.
Tak się fajnie składa, że u mnie w Policach w tym roku w ramach Budżetu zostanie wyodrębniona kwota jednego miliona złotych więc można już coś z tym fajnego zrobić.
Tak sobie czytałem trochę o różnych projektach w ramach tej inicjatywy i wpadłem na pomysł aby samemu złożyć wniosek. Nasza Gmina potocznie zwana jest Gminą Zieloną, otaczają nas lasy więc pomyślałem o zgłoszeniu do konkursu projektu pod nazwą "Single Track". Fajnie by było aby powstał taki parczek do free ride-u pod nosem. Co prawda nie ma u Nas jakiś wyżyn ale takiego Singla można by było postawić.
Mam teraz takie pytanie.... Czy ma ktoś z Was orientację ile może kosztować postawienie takiego single track-a? We wniosku trzeba wpisać orientacyjną kwotę a ja kompletnie nie mam pojęcia nawet w przybliżeniu jakie pieniądze mogą wchodzić w grę. Jeżeli we wniosku wpiszę 1mln. to pewno każdy parsknie śmiechem. Czy kwota 250 tysięcy złotych mogłaby wystarczyć na zrobienie Single-a? Nie mówię o jakimś wielkim Single-u rodem z USA czy Kanady ale czymś takim na warunki Gminy mającej 100mln. budżetu rocznego.
Czy podoba Wam się taka inicjatywa? A może macie jakieś inne pomysły na wykorzystanie kasy z budżetu związane z rowerami?
Budżet Obywatelski dla rowerzystów.
#1'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'96 Cannondale M500
'97 Cannondale M900
'98 Cannondale F1000
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'96 Cannondale M500
'97 Cannondale M900
'98 Cannondale F1000