Pedały Look S2R Moab

Najlepsze pedały, na jakich kiedykolwiek jeździłem. Look model S2R Moab. Konstrukcja zupełnie inna niż SPD - i nie chodzi tylko o kształt wpinek. To są chyba jedyne pedały, w których jednakowo łatwo można się wpiąć tyłem (dociskając piętę do pedała jak w normalnym SPD) jak i przodem (zahaczając tylną część wpinki i dociskając nosek buta do pedała). Przednia część mechanizmu odchyla się bowiem tak samo jak tylna, więc niezależnie jak postawisz buta na pedale - zawsze się wepniesz. Co ciekawe - zupełnie inne jest też uczucie, kiedy się w nie wpinasz. Nie ma charakterystycznego dla SPD kliknięcia, tylko głuche trachnięcie przypominające bardziej wpięcie się w wiązanie narciarskie. Ciekawe dlaczego? ;)

Do tego nigdy mnie nie zawiodły w błocie - nie jeździłem nigdy na lepiej pracujących w złych warunkach pedałach. Dziwne, bo konstrukcja jest raczej zamknięta - ale za to blok jest bardzo duży.

Do tego stopa ma podparcie niemal jak na pedale platformowym. Świetnie czuje się przez nie rower przy skokach i innych zabawach. Dlatego były chętnie używane w DH (SIC!). Ale w XC też wiele sław na nich hulało - Tinker Juarez (jak zauważył Zimny), Henrik Djernis z teamu Ritchey itp.

A jeśli chodzi o bloki - największą ich wadą jest to, że nie są w ogóle dostępne. Za to miały specjalną podkładkę - w zależności od tego w która stronę się ją podłożyło - można było mieć luz roboczy albo całkowicie sztywne wypięcie. Nie trzeba było dokupować odrębnych bloków. Świetna sprawa.

Sama konstrukcja też jest ciekawa. Nie ma odrębnej sprężyny dla każdego mechanizmu - jest tylko jedna sprężyna zwojowa dla obu stron pedałów. Oczywiście napięcie można regulować kluczem 4mm za pomocą śruby znajdującej się pod klapką. I tu następna zaleta pedałów - oczywiście jedna sprężyna oznacza, że mamy jednakowe naprężenie dla obydwu stron - nie trzeba się męczyć z osobnym ustawianiem. Do tego jest jeszcze okienko pokazujące siłę naprężenia sprężyny - żeby można było łatwiej ustawić obydwa pedały. Do tego z tego co pamiętam sprężyna była wymienna.

No i wady - po pierwsze, model S2R Moab kosztował w latach 90-tych ponad 500zł. Masakra. Były też tańsze modele - S2L i S2S - różniły się tylko twardością sprężyny.
Największą wadą jest jednak masa - sporo ponad 500gram może nie odbiega bardzo od pierwszych SPD, ale dziś już jest porażająca. Choć jak na pancerne platformówki jest nieźle ;)
No i bloków już się nigdzie nie dostanie. Więc to raczej wymierający gatunek. Ja mam zamiar swoje trochę "zelżyć" za pomocą wiertarki i szlifierki oraz dojeździć na śmierć. Konstrukcja samego pedała jest niesamowicie pancerna i długowieczna, ale bloki ścierają się szybciej niż SPD.

Zdjęcia ze strony BikePro (czerwone S2R) oraz aukcja allegro (brązowe - model S2S).
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Załączniki
1298930574_1.jpg
Look_S2R.jpg
Look_S2R.jpg (8.02KiB)Przejrzano 10448 razy
1298930574_2.jpg

A tak w ogóle to nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że to właśnie Look wprowadził pierwszy na świecie seryjne pedały zatrzaskowe (nie licząc wynalazków, gdzie but do pedała mocowało się "ręcznie").
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 21:18 przez focker, łącznie zmieniany 1 raz.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Biję się w piersi - po skontaktowaniu się z firmą Poręba
www.porebarowery.pl
okazało się, że mają nowe bloki do tych pedałów za 60zł komplet (wiem, że SPD są tańsze, ale w porównaniu do ATAC czy innych jajkobijców jest podobnie - ważne, że są).
Co więcej, są też nowe całe pedały S2R za 150zł

Teraz tylko wiertara w dłoń - jeśli uda mi się wybrać materiału tak, żeby masa zeszła poniżej psychologicznego poziomu 499gam, to robię zapasy bloków i już innych pedałów u mnie nie uświadczycie.

Sory za taką jawną reklamę, ale rzadko się okazuje, żeby komuś chciało się grzebać w czymkolwiek do tak starych komponentów. Jakby coś, to chętnie prześlę maila ze wszystkimi namiarami.