Cześć :)
Rower zdecydowanie nietypowy na forum RetroMTB - Challenge Wizard.
Sprzęt ma już swoje lata, ale jest klasycznym przedstawicielem wygodnych, "utrekinkowanych" SWB, które przeżyją wszystko. Rama stalowa, przedni widelec nieamortyzowany, z tyłu bujacz i klastyczna konstrukcja 20+26.
Tak to wygląda:
Rower ma zainstalowane hamulce Magury obręczowe - na klamkach odczytałem model HS22.
Problemy z nimi mam 2 (poza tym, że świetnie działają, super modulacja itd):
- jak wymienić koło - trzeba odkręcić hamulec ?
- jak to zmienić na Magurę HS33 (magurę kojarzę mocowaną do pivotów, a tutaj jest jakiś taki dystans prostokątny) ?
Na fotkach wygląda to tak:
i tył:
Pozdrawiam
kwazik
To jest tzw. mocowanie 4bolt. Najczęściej występuje w rowerach trialowych, bo jest mega sztywne. Żeby zmienić koło (jeśli nie wychodzi bez demontażu hamulca) trzeba odkręcić minimum jeden adapter i potem przy zakładaniu na nowo ustawiać tłoczek. Niestety.
Jeśli chcesz zamontować hs33 to nie będzie żadnego problemu. Po prostu zamontuj tłoczki na tych adapterach 4bolt które masz.
Jeśli chcesz zamontować hs33 to nie będzie żadnego problemu. Po prostu zamontuj tłoczki na tych adapterach 4bolt które masz.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Dzięki focker za szybką odpowiedź :)
Będę miał jeszcze kilka pytań bo nie wszystko rozumiem:
- 4bolt to jest ten prostokątny dystans ? on jest przyspawany do ramy czy jak go zdejmę to za nim będą pivoty pod Magurę ?
- jak ustawić tłoczek ? Magura przez to, że oba tłoczki są połączone nie jest samoustawialna ?
- hs33 po prostu przykręcam do adapterów 4bolt zamiast mocować do pivotów ?
- potrzebuję wtedy dodawać do zestawu booster ?
- na coś muszę uważać kupując nowszą magurę ?
- w przypadku magury z dźwignią do odblokowania hamulca też muszę ustawiać tłoczek po założeniu koła czy jest plug&play (głównie dlatego chcę zmieć tą, którą mam) ?
- taki zestaw używany będzie OK czy trzeba oranoleptycznie sprawdzić - http://rowerowybazar.com.pl/hamulce-hyd ... rial,o4948 ?
jeżeli organoleptycznie to jak ?
Uff... Mam nadzieję, że nie zamęczyłem pytaniami :)
Pozdrawiam
kwazik
Będę miał jeszcze kilka pytań bo nie wszystko rozumiem:
- 4bolt to jest ten prostokątny dystans ? on jest przyspawany do ramy czy jak go zdejmę to za nim będą pivoty pod Magurę ?
- jak ustawić tłoczek ? Magura przez to, że oba tłoczki są połączone nie jest samoustawialna ?
- hs33 po prostu przykręcam do adapterów 4bolt zamiast mocować do pivotów ?
- potrzebuję wtedy dodawać do zestawu booster ?
- na coś muszę uważać kupując nowszą magurę ?
- w przypadku magury z dźwignią do odblokowania hamulca też muszę ustawiać tłoczek po założeniu koła czy jest plug&play (głównie dlatego chcę zmieć tą, którą mam) ?
- taki zestaw używany będzie OK czy trzeba oranoleptycznie sprawdzić - http://rowerowybazar.com.pl/hamulce-hyd ... rial,o4948 ?
jeżeli organoleptycznie to jak ?
Uff... Mam nadzieję, że nie zamęczyłem pytaniami :)
Pozdrawiam
kwazik
4bolt to sposób mocowania adapterów tłoczków do ramy. Nie możesz go sobie zamienić na standardowe mocowanie - chyba, że sobie przyspawasz piwoty. Możesz sobie zamienić HS22 na HS33 - ale niezależnie od modelu jesteś skazany na 4bolts - bo takie jest mocowanie w ramie/widelcu.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/