Witam,
Długo mógłbym pisać o mojej przygodzie z MTB. Zapewne będzie jeszcze nie raz ku temu okazja. A tak na szybko to całą przygodę z szerokimi oponami rozpocząłem pod koniec lat '80-tych nabywając uroczego Anlena o rozmiarze ramy chyba z 25 (muszę sprawdzić). Niestety to był jeden z kilku (!) rowerów dostępnych w tamtym czasie w Bydgoszczy a i wiedza na temat wielkości ram i geometrii była żadna. Na szczęście przejście z Rometa 'Passat' na Anlena z Shimano 300 Exage to było doznanie niemal transcendentalne i już wkrótce wsiąknąłem na całego. Zainteresowania ludzi i ich wątpliwościami co do szerokich opon nie da się w żaden sposób opisać. No ale w tamtym czasie nie było więcej niż 10 rowerów górskich w Bydgoszczy. Niezwykle przyjemne było też spotykanie ludzi na podobnych rowerach i wspólne jazdy, rozmowy. Znaliśmy się wszyscy wtedy i często wspólnie spędzaliśmy weekendy na rowerach. To był na prawdę wyjątkowy czas i wyjątkowi ludzie. W pierwszym sezonie też przy każdej możliwej okazji wertowałem w księgarni na Starym Rynku dostępne w tamtym czasie numery niemieckiego "Bike" i już na kolejny sezon składałem sobie własnoręcznie skompletowany rower. Od tamtej pory nie kupiłem już żadnego kompletnego roweru Grono posiadaczy "górali" z czasem się rozrosło, części stały się trochę bardziej dostępne (choć normalnym były podróże po Polsce do kilku najlepszych sklepów) i uzależnienie od 26-calowych kół rosło Wiedza i możliwości też więc praktycznie co rok składałem nowy, lepszy rower. Od tamtego czasu było ich kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt.
W ostatnich latach praca zawodowa trochę odsunęła rower na dalszy plan, ale ta zima kończy ostatni "ulgowy" sezon Obecny rower na XTR z pierwszej serii (900-910) idzie wkrótce do rozbiórki i mam zamiar do wiosny zrealizować kilka miłych projektów. Ramy lub całe rowery do tuningu są już w drodze do mnie Z całą pewnością będę potrzebował Waszej pomocy przy zakupach i generalnie kompletowaniu rowerów. W ciągu najbliższych dni/tygodni mam zamiar "oficjalnie" założyć na forum nowe projekty by bazując na posiadanych częściach lub pomysłach kompletować kolejne rowery. Uwielbiam Intense'a (posiadam), Mountain Cycle (miałem 3szt. i chcę ponownie), Rocky Mountain, Manitou, i inne niszowe zamorskie manufakturki.
Ze swej strony oferuję wiedzę, doświadczenie i sporą bibliotekę niemieckich "Bike" i "Mountain Bike", amerykańskich "Mountain Bike Action" i "Bike", brytyjskich "MTB Pro" oraz wielu, wielu innych (w tym polskich), katalogów "Bike Workshop" i "Bike Markt", katalogów poszczególnych marek - wszystko z lat 1990-2005 (całe roczniki). Jest też duża baza własnych zdjęć z tamtych czasów
Ok, to chyba tyle tytułem wstępu. Na dzień dobry mój pierwszy rower - Anlen Invert oraz jeden z moich pierwszych samodzielnie złożonych. Pozbieram fotki chronologicznie i wkrótce uzupełnię post o moje kolejne wynalazki
Pozdrawiam,
Łukasz/siedem3
Anlen Invert
"Kona Explosif" - wersja pierwsza
"Kona Explosif" - ewolucyjna wersja bardziej wypasiona
"Kona "Explosif" - kolejne przeurocze modyfikacje (mostek, opona 2.50 tył i 1.8 przód...)
"Kona Explosif" - pierwszy wyjazd w góry, pierwszy dzień, pierwszy zjazd...
witamy witamy
od razu pytam - Yvesa i Poldka znasz ?
a poważnie - moim pierwszym prawdziwym MTB też był Anlen - Invert różowo/fioletowy i też w cholerę za duży ale to były inne czasy...
mam przynajmniej świadomość że nawet na takiej przydużej kobyle da się jeździć w góry, na zawody etc
od razu pytam - Yvesa i Poldka znasz ?
a poważnie - moim pierwszym prawdziwym MTB też był Anlen - Invert różowo/fioletowy i też w cholerę za duży ale to były inne czasy...
mam przynajmniej świadomość że nawet na takiej przydużej kobyle da się jeździć w góry, na zawody etc
Miałem dokładnie taki sam jak Ty...
Chłopaków nie znam, ale to chyba kwestia czasu
Chłopaków nie znam, ale to chyba kwestia czasu
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra
no to może fotki dla przypomnienia Anlena - tu już miks osprzętowy LXa, STXa etc Suntour poleciał do wymiany po I sezonie
Myślenice, zawody Pucharu Krakowa 95
Jura Krakowsko Częstochowska - też 95
O, miło powitać Bydgoszczanina Prusy Zachodnie rosną w siłę
Znać to się nie znamy, bo ja zasadniczo pobieżnie wolny strzelec jestem, ale w latach dziewięćdziesiątych nie raz zapewne minęliśmy się w Myślęcinku, chociażby przy Źródełku (które zaistniało na forum na fotach Yvesa), gdzie trzeba było "pokazać" się z nowym sprzętem. Albo chociażby w Extremie na Krętej...
Frakcja bydgoska rośnie, muszę w końcu skończyć rzeźbić Dawesa na jakąś ustawkę :)
Pozdrawiam
PN
Znać to się nie znamy, bo ja zasadniczo pobieżnie wolny strzelec jestem, ale w latach dziewięćdziesiątych nie raz zapewne minęliśmy się w Myślęcinku, chociażby przy Źródełku (które zaistniało na forum na fotach Yvesa), gdzie trzeba było "pokazać" się z nowym sprzętem. Albo chociażby w Extremie na Krętej...
Frakcja bydgoska rośnie, muszę w końcu skończyć rzeźbić Dawesa na jakąś ustawkę :)
Pozdrawiam
PN
Ta moja "Kona" też właśnie na sesji przy "źródełku"...
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
miło powitać kolejnego rowerzystę z okolic! czekam już z niecierpliwością na Twoje zdjęcia i może jakąś wspólną rundę nawet....
pozdro
pozdro
@ Piotr - Profanacja pełną gębą
Czasy były takie, że Kona całkowicie poza zasięgiem, także finansowym. Na zdjęciu jest rama Cro-Mo z naklejkami wyciętymi z amerykańskiego "Mountain Bike Action" i skserowane/wydrukowane na kolorowym Xero na samoprzylepnym papierze. Amortyzator także "tuningowany". Tajwańska kopia Manitou M-jakiegośtam, naklejki wycięte na ploterze.
Rama kupiona w Toruniu na Łaziennej, amor w Poznaniu, osprzęt w Bydgoszczy i Trójmieście.
Takie czasy, 93-94 rok...
Czasy były takie, że Kona całkowicie poza zasięgiem, także finansowym. Na zdjęciu jest rama Cro-Mo z naklejkami wyciętymi z amerykańskiego "Mountain Bike Action" i skserowane/wydrukowane na kolorowym Xero na samoprzylepnym papierze. Amortyzator także "tuningowany". Tajwańska kopia Manitou M-jakiegośtam, naklejki wycięte na ploterze.
Rama kupiona w Toruniu na Łaziennej, amor w Poznaniu, osprzęt w Bydgoszczy i Trójmieście.
Takie czasy, 93-94 rok...
No i odnalazła się moja zguba Update pierwszego postu powyżej. To wyczerpie już chyba temat Anlena
Co mogę powiedzieć, trauma została to i wyolbrzymiam...
Gdy "Kona" po górskim wypadzie zmieniła właściciela (z nową, wymienioną na gwarancji rurą) po raz pierwszy pojawił się sprowadzany prze bydgoski Unibike, Leader. W związku z tym, że wszystkie ramy były "gołe" lub miały badziewny napis, powstała choineczka sygnowana "2-Danger"... Uuuuu...
Skok jakościowy niesamowity. No ale też w tym czasie na prawdę dużo jeździliśmy w gronie znajomych. W tygodniu po mieście i do Myślęcinka, a każdy weekend gdzieś dalej, 50-100km. Zaczęły sie także wyjazdy na zawody. mieliśmy w swoim gronie kilku dobrych i ambitnych amatorów. Mi się zdarzyło chyba tylko raz startować i właśnie z tego wyjazdu jest zdjęcie. Karpacz, bodajże '95, Amatorskie Mistrzostwa Polski.
"2-Danger" - AMP Karpacz '95
Skok jakościowy niesamowity. No ale też w tym czasie na prawdę dużo jeździliśmy w gronie znajomych. W tygodniu po mieście i do Myślęcinka, a każdy weekend gdzieś dalej, 50-100km. Zaczęły sie także wyjazdy na zawody. mieliśmy w swoim gronie kilku dobrych i ambitnych amatorów. Mi się zdarzyło chyba tylko raz startować i właśnie z tego wyjazdu jest zdjęcie. Karpacz, bodajże '95, Amatorskie Mistrzostwa Polski.
"2-Danger" - AMP Karpacz '95
Jest szansa, że je znajdę. Jedną oponę od Anlena jeszcze mam! Bieżnik jak cię mogę ale skruszała już cała