http://forum.retromtb.pl/album_pic.php?pic_id=25
Zawsze chciałem mieć Ygreka - początkowo jako ciekawostkę (z uwagi na niekwestionowane piękno kształtu tej ramy) ale po wstępnym złożeniu roweru na "byle czym" przekonałem się że jednak można na tym jeździć i warto potraktować rzecz poważnie.
Postanowiłem zastosować grupę XT (XTR uważam za jednak zbyt laboratoryjny, syntetyczny i kosmiczny) jako synonim solidności i stonowanej elegancji. Rower wyglądać miał oryginalnie i nietuzinkowo - więc Lefty. Koła Maviki Crosslandy - najtańsze systemowe kola o 24 szprychach. Damper MC 3.3 , bo do pompującego z istoty rzeczy URT należało wsadzić coś naprawdę dobrego. MC3.3 oferuje pełnię regulacji, bardzo skuteczną platformę i co najważniejsze pracuje przy 6,5 atm. Sztyca WCS, mostek Smica, kiera Syncros. Koniecznie chciałem tarczówki więc musiałem dorobić mocowanie do tylnego trójkąta pochodzącego chyba jeszcze z epoki późnego cantilevera, może wczesnego v-breake'a. Trochę obawiając się spawania zastosowałem połączenie śruby/klej. Samo połączenie z wahaczem zdało egzamin , natomiast dorobiony element okazał się zbyt wiotki - efekt pośpiechu - i będę go w zimie zamieniał.
Trek Y33 - jak najbardziej użytkowy
#1Trek Y33 1996/2009
Scott Endorphin 1997 New Old Stock (w budowie)
Scott Endorphin 1997 New Old Stock (w budowie)