Mongoose NX 7,5 1998 składak

Zaczynam powoli składać Mongoosa, którego kiedyś użytkowała moja była dziewczyna a teraz od 2010 roku kiedy to go odkupiłem :) postanowiłem go odświerzyć

Rower był składany w sklepie iX w Warszawie na Krasińskiego i wszystkie podzespoły były wtedy nowe :) W między czasie były one wymieniane - rower był tzw sprzętem do dual slalomu w którym nigdy nie jeździł ;p

Fabryczny kolor ramy był srebrno niebieski, później miałem fantazję tuningową i jak robiłem swoją hondę crx w kolorze bordowym perłowym to i rowerowi się dostało (rama i amor bomber jr.T 100mm) Lakier się odrapał i rower wyglądał jak kupa :/. Moja narzeczona będzie go czasami użytkowała więc wybrała sobie kolor :) i uważam że nie wygląda najgorzej. Naklejki jakieś też pewnie z czasem dostanie. Amor odebrałem dziś z serwisu :) bomber z2 z regulacjami zawsze mi się marzył więc kupiłem GT Avalanche, który to idzie na części cały poza amorem i tylną przerzutką.

Będe go składał z tego co mam i nie będzie to OEM Bike.

Wszelkie słowa krytyki przyjmuję na klatę ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:)

Schyłek retro :-) ale ja mam inne pytanie... czy narzeczona wie że to był rower Twoiej byłej ? :-P

Pamiętam jak patrzyłem na nie w katalogu i myślałem co to za cudo i ile ton waży. Tak pozatym to fajny rower właśnie dla kobiet ze względu na niższy przekrok.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

mekp pisze:Schyłek retro :-) ale ja mam inne pytanie... czy narzeczona wie że to był rower Twoiej byłej ? :-P

Pamiętam jak patrzyłem na nie w katalogu i myślałem co to za cudo i ile ton waży. Tak pozatym to fajny rower właśnie dla kobiet ze względu na niższy przekrok.

pozdrawiam
xMekpx
Oczywiście że wie :) znają się i mamy ze sobą kontakt - zero patologii :)
rama wygląda jakby ważyła milion kilo a jest mega lekka. dolna rura jest cieńsza niż puszka po piwie.

mekp, pomyliło Ci się z gti. Owszem, te newmany były inspiracją dla dzielnych konstruktorów wczesnych wersji gti (teraz już raritat, bo wszystkie gti od ładnej dekady mają full suspension), niemniej na samej ramie jest między nimi ze dwa kilo różnicy.
No i z tym niskim przekrokiem, to - z biologicznego punktu widzenia - nie widzę związku, a nawet wręcz przeciwnie. :-D

dla mnie można zakwalifikować go jako retro bez problemu.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

nie zależy mi zupełnie na wadze tego roweru :)
Będzie miał:
jakieś tarcze hydrauliczne
koła Mavic 321d do DH
mostek scott dh
kierownica da bomb dh
itp

Będę dodawał zdjęcia z prac nad tym rowerem.
Z czasem może będę te części wymieniał ale na razie montuje to co mam

koła założone, kierownica i mostek również. Jest zonk kierownicę oraz sztyczę malowałem proszkowo i nie sądziłem że farba będzie na tyle gruba że będe miał problem z montażem. Jutro szlifowanie farby bo inaczej nie da rady załozyć klamek, manetki ni i sztycy :/
foto:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ta rama miała przez 2 lata manitou jakieś a później stała z Bomberem Jr T, którego kupiłem nowego w plusie Amor ma 100mm skoku i 2 półki. Fajnie sie to komponowało ale z tym tez jest spoko.
Opony to jakieś Kendy :)

Ja bym się tak daleko nie posunął ze stwierdzeniem że to była rama do duallu ... koło duallu to ona nawet nie leżała :mrgreen:
Amor ładny jak już ktoś wspominał ale cała reszta wygląda jak kupa - ohydny kolor ramy.
Wygląda jak taka sraczka zdjęta z taksówek Mercedesa ...
Możliwe że źle zrobione zdjęcia ale wygląda wstrętnie :-/
One fabrycznie też wychodziły całe żółte ... i to też nie wyglądało najlepiej :-o
Cóż ... nie każdy musi mieć zmysł artystyczny :-D

hit00r pisze:Ja bym się tak daleko nie posunął ze stwierdzeniem że to była rama do duallu ... koło duallu to ona nawet nie leżała :mrgreen:
Amor ładny jak już ktoś wspominał ale cała reszta wygląda jak kupa - ohydny kolor ramy.
Wygląda jak taka sraczka zdjęta z taksówek Mercedesa ...
Możliwe że źle zrobione zdjęcia ale wygląda wstrętnie :-/
One fabrycznie też wychodziły całe żółte ... i to też nie wyglądało najlepiej :-o
Cóż ... nie każdy musi mieć zmysł artystyczny :-D
Rama jest cross country a ze wzgledu na osprzęt nigdy nie dało się powiedzieć że to typowe xc. Kolor ramy może się podobac lub nie, kwestia gustu ale nie ma on nic wspólniego z budyniem na niemieckich taksówkach :) Zdjęcia może i źle zrobione może to kwestia światła albo .... :)
Fabrycznej ramy mongoose nx, 7,5 w kolorze żółtym nigdy nie widziałem ale jak twierdzisz że wychodziły to może to i prawda nie wiem nie znam się więc się nie wypowiadam :)

Najważniejsze że rower podoba się przyszłej użytkowniczce :) Teraz trzeba oszlifować kierownice i sztyce no i można dalej działać i składać.

Nie koniecznie NX 9,5
Chodzi mi o sam kształt ramy - niższe modele wyglądały tak samo i nie dam głowy że akurat 9,5 były żółte.
W zależności od rocznika i modelu kolory były różne ale na pewno widziałem NX w tym kolorze :lol: + czerwone naklejki.
Oryginalny lakier na ramach tej firmy jest FATALNEJ jakości ... byle kamień i odprysk.
A potem taka rama wyglądała jak gówno ... :cry: