Witam.
Jak już zapewne wiecie, przypadkowo stałem się posiadaczem setu Stumpjumper-a, którego to wypatrzyłem w naszym aukcyjnym dziale dzięki koledze Kapelusznikowi . Jeszcze raz Kapelusznikowi za to dziękuję bo w ostatnim czasie wcale nie rozglądałem się za Specami, nawet tak z ciekawości to pewno bym przeoczył
Zdjęcia poglądowe z aukcji.
Rama została wylicytowana przeze mnie za śmieszną kasę bo całe 12 złotych i 50 groszy. Do dzisiaj zastanawia mnie dlaczego trzech pozostałych licytujących nie biło się o nią ale pewno zapomnieli... Sprzedawca w opcjach dostawy zaznaczył, że możliwy jest tylko i wyłącznie odbiór osobisty w Warszawie a aukcja kończyła się w sumie w godzinach pracy więc może i to był powód odpuszczenia jej przez pozostałe osoby. Mniejsza z tym. Ważne, że rama trafi do mnie.
Set został odebrany przez mojego kolegę i obecnie czekam aż do mnie przyjedzie. Prawdopodobnie już w tą niedzielę będę ją miał u siebie ponieważ znajomy jedzie ze swoją dziewczyną na rozmowę kwalifikacyjną o pracę do Warszawy więc mi ją przywiezie jak będzie wracał.
Jeżeli chodzi o plany co do tego setu, nie ma jeszcze nic konkretnego. Chodzą mi po głowie dwie opcje:
1. Zrobienie roweru katalogowego czyli takiego trochę nudnego.
2. Zrobienie roweru ze znaczną ilością części sygnowanych logiem Toma Ritchey-a.
Co Wy na to?
Bardzo fajnie Yves kiedyś zrobił swojego Rockhopper-a. Jego Spec był i zawsze będzie dla mnie ideałem jeżeli chodzi o estetykę, kolory i dobór części z takim smaczkiem. Zawsze chętnie wracam do Yves-a galerii aby sobie na niego popatrzeć i nacieszyć oko. Pokusa odwzorowania jego roweru jest bardzo duża ale nie chcę wyjść na ściągacza i raczej Yvesowi takiego psikusa nie zrobię
Tak dla przypomnienia, chodzi o Speca w tej odsłonie:
Moja rama niestety posiada wgniotę w miejscu, które jest dosyć newralgiczne więc mam przede wszystkim nadzieję że strzał w wyniku którego zrobiło się to wgniecenie nie zmienił geometrii. Na tę chwilę jest to moja największa obawa bo fajnie by było na tej ramie złożyć coś co by jeździło i cieszyło właściciela. Speca Stumpjumpera zawsze chciałem mieć w kolekcji i gdyby rama miała mocno trafioną geometrię rozczarowanie i smutek byłby bardzo duże.
Jeżeli jednak okaże się że geometria ramy nie została uszkodzona a rozmiar tej ramy mi odpowiada to na pewno będę dążył do tego aby przywrócić ramie pierwotny wygląd czyli zostanie wysłana do malowania, naprawienia wgnioty (kolega mcn uświadomił mnie wczoraj że jest to możliwe i bardzo mnie tym ucieszył) oraz odnowienia grafiki. Później będę myślał nad resztą.
Na forum jest kilka osób które mają w posiadaniu Spece więc chciałbym aby pomogły mi określić rocznik tej ramy na bazie aukcyjnych zdjęć. Wiem, że zdjęcia są kiepskie ale na razie mamy tylko takie do dyspozycji. Na pewno zamieszczę zdjęcia własnej roboty jak ramę otrzymam. Patrzyłem w katalogach i najbardziej z wyglądu rama podeszła mi pod 1996 rok. Ciężko jednak to stwierdzić jednoznacznie ponieważ w którymś z katalogów było napisane, że dostępny kolor to czerwień a jak patrzyłem na Spece w necie to mają również inne kolory więc ten rocznik nie pasuje mi tak do końca. Na razie jednak przyjąłem że jest to 1996 rok.
Pytanie numer dwa.... Na moje oko wielkość ramy oscyluje w okolicach 19 cali. Ma ktoś pomysł na rozmiar tej ramy? Może widząc swoje własne rowery możecie przybliżyć mi jej rozmiar? Wiem, że po zdjęciach ciężko określić a niestety sprzedający nie był w stanie podać mi dokładnej wielkości. Nie chciałem za te 12.5 złotego też męczyć go przez telefon bo był tak samo mocno zaskoczony ceną co i ja. Bałem się że się rozmyśli jeżeli zacznę zadawać za dużo pytań
Na tę chwilę to wszystko ode mnie... Jak rama dojedzie to będziemy wiedzieć i widzieć coś więcej.
Pozdro!
Specialized Stumpjumper Comp '96
#1Ostatnio zmieniony 2015-02-03, 23:26 przez Skeevo, łącznie zmieniany 1 raz.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900