Przednia przerzutka 3x8 52T górny ciąg 34,9

Czy to w ogólne wykonalne?

Napęd 3x8
Rama 34,9, górny ciąg
korba 3 rzędowa 52T

Wyczytałem, że FD-2303 jest do napędów 3x8, obsłuży 52T, mocowana na hak, ale nie spotkałem się żeby występowała z górnym ciągiem.

Dopuszczam dorobienie kółeczka aby ją zastosować ale zanim się na to zdecyduje chciałbym prosić Was o radę.

Może najpierw powiesz dlaczego 52t i co to za korba (inne zebatki) bo w sumie to może przerzutka do mtb by podeszła. Jaki jest młynek bo jak 22t i blat 52t to tego sie nie ogarnie raczej.

Korba FSA Gossamer 52/42/30, dlatego taka, że taką mam :-D gdybym miał na stanie 48 to problem byłby zgoła mniejszy. Dość często jeże po płaskim i blaty 44/33/22 itp nie są dla mnie odpowiednie.

W tandemach mtb było często stopniowanie 52- 44 - 28
u mnie przy napędzie 3x8 oryginalnie z przodu była przerzutka M900 XTR (nie pamiętam dokładnie wartości, ale jak sprawdzałem miala z dostępnych w tamtym czasie największą pojemność / możliwość współpracy z największą koronką)
Działała dobrze, jedynie przy małej koronce z przodu o mniejszych z tyłu (5,6,7,8) słychać było jak łańcuch ociera o dolny tylny łącznik wózka (wyszło to na jaw w zasadzie przy regulacji bo takich biegów nie używam)
Jak widać na foto wózek przerzutki nie "wyje" w stosunku do koronek

Obrazek
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Używanie najmniejszego blatu (w moim przypadku) jest naprawdę sporadyczne. To tylko "tak na wszelki wypadek" i od dawna zastanawiam się czy go nie odkręcić :-)

Zakupiłem FD z pasującą średnicą i górnym ciągiem, niby pod 48T ale zobaczymy czy obsłuży 52T :-|
Pojemność 20T czyli teoretycznie wystarczy

Zamontowałem FD-M590 (mało ma wspólnego z retro :-( ) .

Wyregulowana "na sucho" i wydaje mi się że będzie ok. Przy skrajnych przełożeniach trze, ale takie przekosy nie są przeze mnie używane. :roll: