Zrozum że rama a raczej jej geo ma swoje lata i tego nie przeskoczysz tu nie ma tulejek adapterów dokładek itp. Design tej ramy jest za stary aby przyjąć coś nowego z większym skokiem. Jakby rama wychodziła z amorem to jeszcze można coś ciekawszego dopasować, ale tu musi być widelec prawie identycznej wysokości co sztywniak. 80 tu nie wsadzisz, 80tke to może by dało rade jak było 63mm i rama pod amor choć i tak nie zawsze to przejdzie, a dlaczego to już Piotr wypisał. Jak chcesz dopasować rower do współczesnych wymagań to możesz dać tarcze do przodu, lajtowe części i zwijane opony z bezdętkami. Innych różnic właściwie nie ma, amor może być współczesny obniżony a chyba nawet foxa sie obniży do 60mm.

yyy Foxa sie nie obniży kolego ot tak sobie ...żle coś poczytałeś .

Zrob sobie sztywniaka, w górach jest teraz mase tras narciarstwa biegowego, gładkie szutrówki szerokie, smiga sie cudnie , ja jechałem dookoła prawie Mogielicy na przełajce .

dlaetgo myśle o 29" na sztywniaku , ale cicho sza ..na razie ....

Te trasy łączą sie ze sobą po górach i będzie ich coraz więcej .

A jak chcesz zapier.....c po górach i dzurach to złóż sobie rower ze skokiem 120 przód , albo bujaka całego .

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz , ja jeździłęm na sztywniaku po górach i to sporo mocno, niestety sztywny wideł wiele ogranicza , głupi amorek o skoku 60 czy 80 skoku daje już pewną doze bezpieczeństwa .

Skolioza tez Ci pewnie powie to samo ...... bo śmiga
www.velotech.pl

Ja kończe ht 26 z foxem 80mm typowo do zapier... Po wielkopolskich szutrach wokół Poznania i na maratony. Mam tez crosso-29 i tez myślałem na sztywnym+ laczek 2,5 na przód ale jednak to nie będzie ten komfort co choćby 80mm setki tam nie wpakuje bo geo nie takie więc reba 80mm tam wpadnie jak będzie luźna forsa.
Do ścigania to nawet lepiej mnijszy skok mieć i pogłówkowałem że foxa f80 będzie szło obniżyć do 60mm. Tutaj jest jak obniżyć z np. 100 na 80. Ale zobacz że są jeszcze 10,20,25mm przekładki obniżające skok. Czyli trzeba by wpakować taką podkładkę albo nawet przesunąć ten opór sprężyny między podkładką a negatywną. I amor jest obniżony tylko negatywna może być trochę za mocna dla niektórych i można wyjąć tą małą sprężynke z środka tej dużej.

Focker wiedziałeś o tym :-> :-P

Oemowców nie znam a mój jest cywilny nie żaden oem i jest to takie jak na stronce instrukcji oczywiście nie da rady tego (chyba) z talasem ale w moim jest to raczej jak najbardziej możliwe wiem że do 100 go nie uniose bo tłumik będzie pewnie za krótki ale obniżenie mu nie zaszkodzi bo to przecież tak jakby mieć sag większy. Z oem to nigdy nic nie wiadomo...

Piotrze a powiedz mi czy zawodnicy specjalnie ustawiają ogromny sag? Na bikemaratonie widziałem rowery za ponad 10k z foxami i kilku co widzałem mieli sag ponad 50%. :roll: Ja w tym sensu najmnijszego nie widze i ja bym na maraton ustawił amor na prawie beton z malutkim sagiem. Albo to jakiś nowy pseudo trend albo to tacy pozerzy XC co amora nie umieją napompować(jak dla mnie to tacy).

W tym momencie proszę wszystkich o docenienie moich filozofii.

Zwierzak pomyśl Ty cokolwiek i przeczytaj z zrozumieniem ten wątek i to co Piotr pisał.
Odsyłam do lektury na temat geometrii na stronie bB, zrozum najpierw co się stanie przy tak dużym skoku. Chcesz pakować 100mm i więcej do ramy przeznaczonej pod sztywniaka, zmierz ile ma sztywny a ile 100mm, tu nie tylko kompletnie upośledzisz skręcanie ale i niesamowicie obciążysz ramę. Robi się dźwignia a stalowe cienkie rurki nie były pod takie obciążenia projektowane. Rower będzie spokojnijszy z łagodnym kątem główki i to nie jest główny problem. Problemem jest uniesienie suportu i przechylenie całego ciężaru na płaskim będzie git jazda ale na podjazdach rower będzie tracił przyczepność a nawet wyrzucał do tyłu i tego siodełkiem i mostkiem nie zredukujesz przy takim skoku.
Odpuść i przemyśl sprawę zanim coś złego sie stanie. Aż strach myśleć co mogłeś zrobić z rowerami co masz w podpisie.

Ja tam jestem tolerancyjny co do rowerowych wizji ale ten pomysł z trekiem jest conajmniej nieprofesjonalny. Z tym przepraszam bo pomyślałem że tamte też są tak kombinowane jak trek. Ilość postów nie ma tu nic do rzeczy ja po tym nie oceniam tylko im jesteś bardziej popularny tym masz więcej hejterów. Tak pozatym to witam i mam nadzieje że szybko sie porozumiemy, nie chciałem Cie zbluzgać na wejściu. Witam na forum pełnym profesjonalistów z kolosalną wiedzą i doświadczeniem jeszcze z poprzedniego tysiąclecia i chyba tylko tu znajdziesz tak wykształcone rowerowo głowy. Ale gdzieś jest kruczek... Jest tu kupa zapiekłych dziadów choleryków ,którzy uważają sie za rowerowe illuminati przez to że kiedyś coś gadali z panem władkiem o rowerach w 90s. I teraz znaleźli miejsce do popisu a i jeszcze jest paru (a taki jeden szczególnie) ,który nigdy nie przyzna racji i zawsze będzie guru za wszelką cene sam sie przekonasz kto to. Mam nadzieje że mimo tego spodoba się tobie u nas!

te, zwierzak, ale Ty wiesz, że to jest forum retro, a nie forum przerabiaczy starych wuesek na turboczopery? Nawet sprawdzone zawodniczo?
Miotasz się tutaj bo ktoś napisał, że montowanie do takiej starej, fajnej ramy współczesnego bujaka jest do bani?
Więc tak, na forum retro dwudziestoletni trek z widłem stopińdziesiąt mm nikogo nie zachwyci. Nawet jak wygrasz na nim turdemąblą.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

Zwierzak - a może na poczatek to sie qrwa ( przepraszam Skolioza ) przywitasz - jest taki dział bo takie tu mamy kanony a nie z butami na salony .

Hubert ...masz 19 lat i wybaczamy Ci twój młody wiek, jak ciebie jeszcze nie było to tych x nastu dziadków zadupczało na tych retro rowerkach po górach i lasach i ma absolutnie zielone pojecie o tym co mówi, ale chwali Ci sie dażenie do wiedzy po lekkich korektach zaczynasz wychodzić na ludzi , tylko gdzie Twój rower.

Troche pracy nad Tobą i będzie dobrze :lol:

Mnie osobiscie koło dupy lata na czym kto jeździ i ile ma zębow jeszcze , ale pisanie pierdołów że zmiana widelca z 39,5 mm do 47 jest ok ...hahahaha

Aldek - popieram.

p.s.
Nie bedziemy tutaj propagowac głupoty typu amor 200 i rama pod sztywny widełek, to nie to forum dla gówniarzy na hopkach , są inne fora , na których można lansować swoje filozofie i je wciskać ,tylko ..... trzeba mieć świadomość i odpowiedzialność co sie mówi i jak ktoś sie rozowali to trzeba go leczyć i i zapłaciić mu za szkody spowodowane glupimi poradami, pokażcie mi jakieś forum za granica co lansuje takie bzdury.

Wszelkie porady niezgodne ze specyfiakcją np producenta powinny być zaznaczone pod tekstem iż wykonywanie tego i kopiowanie tylko na własną odpowiedzialność.
www.velotech.pl

Obiecana fotka mojego 990. Stery siadły aż miło. Obecny "amortyzator" ma AC 440mm, wiec śmiało można założyć 80mm z AC 460mm. Co zresztą uczynię :-) I proszę, nie piszcie mi bzdur że tak nie można, że mi główka odpadnie i się zabije etc. bo i tak zrobię jak zechcę.

Obrazek

Jako ciekawostka - nobby nic 2,4 się mieści w tej ramie :-D duży +
Obrazek
Trek Singletrack 990
https://picasaweb.google.com/112917211818073211566

https://www.facebook.com/Rowerowy-M%C5% ... /timeline/ Zapraszam do serwisu! :)

aldek pisze: Więc tak, na forum retro dwudziestoletni trek z widłem stopińdziesiąt mm nikogo nie zachwyci.

nie zachwyci
nie zachwyci
nie zachwyci

masakra
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

bartolini, no toś błysnął.....
rozumiem, że nie widzisz różnicy pomiędzy ramą na Twoim zdjęciu, i ramą autora wątku...
Te 5 lat je dzielące wg Ciebie nie wpłynęlo w żaden sposób na geometrię ramy a więc i gotowość na przyjęcie określonej wysokości widelca...
No ale w sumie... tu stalowa rama, tam stalowa, tu 2 trójkąty, tam 2 trójkąty- czym się to może różnić....

A autorowi wątku, jak i koledze Zwierzakowi polecam poczytać posty Bartka, który do identycznej ramy Treka dopasowywał Judy Race z początku lat 200cznych Jakbyk jest napisane przez praktyka jak rama se zachowuje w zależności od skoku widelca, i czy w pewnych konfigach w ogóle da się na niej komfortowo jeździć
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

bartolini pisze:Obiecana fotka mojego 990. Stery siadły aż miło. Obecny "amortyzator" ma AC 440mm, wiec śmiało można założyć 80mm z AC 460mm. Co zresztą uczynię :-) I proszę, nie piszcie mi bzdur że tak nie można, że mi główka odpadnie i się zabije etc. bo i tak zrobię jak zechcę.

Obrazek

Jako ciekawostka - nobby nic 2,4 się mieści w tej ramie :-D duży +
Obrazek

ahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa umarłem ze smiechu , cieakwostka, mieści sie , bedzie zajebiście super .................................

Co tu sie wyprawia ....
www.velotech.pl

Od kolegi Zwierzaka dostałem PMa (ciekawe czemu nie napisał w wątku :lol: )
Tak tak idzcie się wyleczyć
Nie wiem skąd tyle jadu kolego, chyba nie dlatego że nikt tu pokłonów przed tobą za twoje wynurzenia nie wali?

Podalem gdzie możesz znaleźć opinię osoby jeżdżącej na takiej ramie a nie tylko na jej temat teoretyzującej
Będziesz chciał skorzystasz, nie - twoja sprawa Mnie to akurat ani grzeje ani ziębi co włożysz koledze (do 23 letniej ramy)
Nie ja będę na tym jeździł
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Też mnie grzejesz co masz do powiedzenia. Nie wiem czy wiesz wiadmosci na PW się szanuje a widać jest inaczej. PIERDOLI MNIE Z GÓRY co dzieciarnia bedzie tutaj robić. Miśka wam zabieram nie będziecie PRAĆ mu mózgu swoimi wypocinami. Rozumiesz coś z tego ADMINIE Z JAJAMI.

zwierzak pisze:Też mnie grzejesz co masz do powiedzenia. Nie wiem czy wiesz wiadmosci na PW się szanuje a widać jest inaczej. PIERDOLI MNIE Z GÓRY co dzieciarnia bedzie tutaj robić. Miśka wam zabieram nie będziecie PRAĆ mu mózgu swoimi wypocinami. Rozumiesz coś z tego ADMINIE Z JAJAMI.
Zabieraj i Miśka i szpadelek z łopatką i idź do innej piaskownicy.Patrząc na Twój poziom wypowiedzi to rowery również musisz budować wspaniałe.

Może lubisz taki styl:
Obrazek
każdy lubi inne rzeczy.
Ostatnio zmieniony 2014-10-31, 22:40 przez corrado, łącznie zmieniany 2 razy.
Lodzermensch

Zabieraj i Miśka i szpadelek z łopatką i idź do innej piaskownicy.Patrząc na Twój poziom wypowiedzi to rowery również musisz budować wspaniałe.
[Like it] 8-)

snack pisze:no i nie zdążyłem przeczytać wypowiedzi zwierzaka, wykasował :-(

krótka kariera... i miśka nam zabrał... :-(

Obrazek
Nie zabrał bo niczyją własnością nie jestem, choć po tekstach typu... "zabieraj i Miśka i szpadelek" mam ochotę sam podziękować za wizytę tutaj. Tekst ponoć na poziomie postów Zwierzaka jaki niestety mam tylko możliwość ocenić po waszych wypowiedziach.
Wiedza wiedzą, ale jak się komuś wypomina brak kultury to może trzeba chociaż czasami spojrzeć w lustro czy aby nie oceniamy innych swoją mairą... tyle w temacie. I tak jako twórca wątku dziękując za przekazaną wiedzę i spostrzeżenia uważam go za wyczerpany i zamknięty. Pewnie będę jeszcze pisał, ale już tylko w sprawach merytorycznych
Misiek76