Hubert pisze:formula wymaga specjalnej piasty i ciężko wymienić koło.
nieprawda
Formula jak chodzi o koło jest adapterem uniwersalnym do stosowania niekoniecznie z piastą Formuli Jednak z tego co wiem była ona robiona jedynie w ówczesnym standardzie Formuli, a więc nie IS
Ja parę adapterów rzeźbiłem - potrzebujesz na początek ramę, koło, zacisk (a najlepiej "zewnętrzną" połówkę zacisku jeśli jest rozkręcalny), sztywny karton, ołówek, nożyczki i parę śrubek
Na początek odrysowujesz kształt zacisku na kartonie, wycinasz, robisz otwory na śruby i przykręcasz zacisk do kartonu Następnie ustawiasz zestaw zacisk + karton tak aby tarcza obejmowała całą powierzchnię klocka a zacisk był możliwie blisko rury ramy (jeśli lubisz bardziej zawikłane figo-fago możesz umieścić go pomiędzy rurami tylnego trójkąta - wówczas ma leżeć na dolnej rurze) Znaczysz miejsce gdzie w ramie wypada dziura na śrubkę bagażnika oraz zaznaczasz linię styku karton / rura widelca
Wycinasz tak, aby ponad zaciskiem zostawić nieco miejsca na opaskę a na dole odwzorować kształt haka (trzeba zostawić na około śruby nieco materiału dla bezpieczeństwa, ale z kolei adapter nie może kolidować np z nakrętką szpilki)
Jesteś w połowie - taki kształt jaki karton uzyskałeś wycinasz z grubego alu 8-10mm, natępnie tam gdzie wypada hak ramy (od strony wewnętrznej!) będziesz musiał zebrać nieco z grubości Ile? sprawdzasz doświadczalnie (mocujesz zacisk i patrzysz w jakiej odległości od tarczy wypada) Pamiętaj, ze lepiej przykręcić zacisk do adaptera na cieniutkich podkładkach, niż nie mieć możliwości ustawienia go tak aby tarcza nie tarła o jego obudowę
Opaska od biedy może być zwykłą opaska z marketu budowlanego - ważne abyś tak wyrzeźbił jej miejsce aby się z adaptera nie zsunęła
Oczywiście wszystko to w dużym skrócie - przymiarek i poprawek będzie na pewno sporo, zwłaszacza na pierwszy raz wiec trochę czasu trzeba sobie na taką zabawę zarezerwować
Nie jest to też oczywiście metoda hiendowa pt rysujemy w Caadzie i wycinamy na obrabiarce CNC, ale skuteczna (no i retro
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
)