marcin74 pisze:
Adamello pisze:sztywność ramy. Tu się wcale nie zdziwiłem. Tytan bowiem sztywnością nie grzeszy
do tego te fikusne haki sztywnosci mu nie dodaja ;-)
z drugiej strony...do Rio sie chyba nie wybierasz :?:
takze pare % w jedna lub w druga strone roznicy nie robi tym bardziej ,ze rower idzie na sciane 8-)

.........................................................................

ten ze zlotymi dodatkami kaszanka jakich malo
Adam w przeciwieństwie do Ciebie jeździ na swoich cudeńkach :mrgreen:
Lodzermensch

ehehehehe, ładnie dojechałeś Corrado :-P Marcinowi w pięty poszło pewnie ;-)

ps. jak zobaczyłem przypadkiem zacisk Salsa to rzeczywiście mango może być strzałem w 10-tke :)

Obrazek

8-) 8-) 8-)

corrado1111 pisze:Adam w przeciwieństwie do Ciebie jeździ na swoich cudeńkach
ja nie jezdze :?: :shock:
tylko na Ferremi zrobilem w tym roku cos okolo 9000 km albo 90 000 (dokladnie nie liczylem )
w tym dwie polamane RD i wymiana kasety ..o reszcie nawet nie wspominam :oops: 8-)
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

marcin74 pisze: tym bardziej ,ze rower idzie na sciane 8-)
Ten latający holender w odróżnieniu od włoskich "eksponatów" nie ma reakcji alergicznej na błoto:

Obrazek

ani na wodę:

Obrazek

więc nie fikaj koleś :!: 8-) :-P :mrgreen:

Swoją drogą na ścianę też trafi jak się tylko zwolni miejsce :->

Obrazek

zaszalales z ta woda :shock: :-?
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Kiedys znalazlem na łące pęknięta górną część tego siodełka. Rozumiem że te hamulce zostają.
Po co szytki jak można mieć tubeless mnijszym kosztem?

Szytek jest mało dla mtb i właściwie to nowy wynalazek w xc.
Za mało żyje żeby wszystkiego spróbować.
Ringle? Myślałem zawsze że to zwykła firma podrabiająca mostki rooxa których kupa na allegro no i jeszcze koszyki na bidon mieli fajne. Roox dosyć ciężki jest ale ma w sobie to coś. Może kooka? Jeszcze bardziej egzotyczne.

Wojtas pisze:roox to nie jest hiend w sumie... Tzn. firma spoko i wogóle, ale to nie sa gadżety ringla ani inne fanaberie w cnc itp
większość rzeczy RooXa jest wycinanych na CNC, a że potem to przykryli paskudnie grubą warstwą farby to już inna bajka, hi-end pod względem masy to to może i nie jest ale patrzątrz po cenach tych gratów w starych katalogach to była to bardzo wysoka półka 8-)

Hubert, naprawdę tak ciężko sie domyślić że ten rower powstał w godzinę, na szybko, "na winie" tak by tylko go wypróbować, sprawdzić geometrię i określić w którym kierunku pójść??? Koła są złożone w 2010r z tymi samymi szytkami. Nowe koła będą tradycyjne, tubeless na carbonowych felgach 650B. Ale nie będę się tu rozpisywał o planach bo sam nie mam wszystkiego sprecyzowanego.

Zakładałem opcję jakichś retro dodatków, ale absolutnie nie Roox :?: :shock: :shock:
Podzielam w 100% zdanie Wojtasa. Firma ciutke wyzej od Shoguna, bez polotu, z malowanymi proszkowo, ciosanymi z klocka alu, gratami..... :-/ Zupełnie nie mój gust.

Wciąż nie mogę dojść do tego jaki jest rocznik ramy. Przychylam się do tezy że to jeden z pierwszych wypustów, wybitnie lekka sztuka jak na ten rozmiar (równe 1600g), bez wzmocnienia na downtube. Być może rok 2007. Czyli juz prawie retro ;-)

Może ktoś nie kojarzy, ale wcześniej była to marka Airborne. Podobieństwa widać choćby tu:
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewto ... 9&t=274669

To w takim razie co jest absolutną retro petardą? Nie mowa tu o xtr czy turbine. Kooka? Ritchey?
Co do mostków rooxa sie zgadzam brzydkie i technologicznie sie nie wysilili. Ale sztyca s4 to jest wypas.

Napisałem że nie moj gust i tyle.
Kwestia kultowości jest bardzo względna. To że kiedyś coś kosztowało sporo w katalogach dla mnie nie jest żadnym argumentem. Przykładowo korba Cook Bros z poczatku lat '90 kosztowała nowa ok. 130$ a teraz nowa to przeszło 500$ (niektóre kolory jeszcze więcej).

A za Rooxa ktoś zaplaci więcej teraz niż kiedyś? Za Wielką Wodą byle ritchey klepany przez Nitto jest warty 5x tyle co S4.
https://www.facebook.com/evobikesycow

Ten nitto ritchey jest identyczy jak kalloy którego na allegro nie moge sprzedac. Zadziwiające jest dla mnie to co mówisz. A no to jaki retro akcencik byś dał? Tytanowe zaciski tune?

Nie ukrywam, że przeszedł mi przez myśl taki Paul...
Ale raz że cena to jakiś kosmos, dostępność też bardzo ciężka a z tego co wiem to bardzo marnie działa. Rower będzie wybitnie do jazdy, przypuszczalnie 2-gi rower do "trzepania" zaraz po przełaju, stąd raczej bezkompromisowe rozwiązania i części typu - "załóż i zapomnij".

Tylko że te heble kosztują po obniżce 750 EUR!!! Czyli jakby nie patrzeć więcej niż dałem za ramę :roll: Z tego co mi się przypomina to ten koleżka, który je "wymyślił" odsprzedał pomysł Tune i klepią teraz równolegle te heble jako BFO i TUNE Kill Hill.

Powoli zaczyna do mnie przemawiać wersja ekonomiczna tego roweru. Z tych droższych rzeczy to większość mam. Tylko korby, manetek i obręczy brak. A tak to trzeba by wyłożyć worek pieniedzy na kolorowe widzimisię.

Odnośnie mango - ten kolor jest obecnie jakiś modnie-drogi. Przykładowo sprawdziłem komplety nokona i wersja mango jest 20 EUR droższa od WSZYSTKICH pozostałych kolorów. Kiedyś tak było z częściami Chris Kinga - turkus i purpura były mocno w cenie.

Jak przeglądam foty w necie to z tytanem każdy wyraźny, kontrastowy kolor pasi.

Po tym jak ostatnio snack napisał że mu opona 2.1 w endorfinie obciera, musiałem sprawdzić jak będzie w praktyce z 650B w tej ramie. Przypominam - rama jest pod koła 26"! Załozyłem do niej koło 650B z oponą 2.25" (stara, już dość rozepchana Rubena). Tak to się prezentuje w terenie:

Obrazek

Pomimo tego koło nawet przy mocnych sprintach, jeździe na stojąco czy pod górę nie obciera o ramę. Miło mnie to zaskoczyło. Rama przecież jakaś sztywna nie jest, koło na obręczy 330g i cienowanych szprychach też sztywnością nie grzeszy, a tu nic!!! Śmiało można ładować średnie koła do tej ramy, tymbardziej że zamierzam dać oponki Ritcheya w rozmiarze 2.0".

Tu jeszcze fotka całości - z przodu jest koło 26" z potężną oponą 2.4". Z tyłu 27.5 z oponą 2.25.

Obrazek

Jak widać nie ma lekko - jesień pełną gębą więc w terenie mokro, dżdżysto, ale ja tam lubię takie warunki. W końcu rowery są do jeżdżenia :-P
Grzybów od groma, ale nie było czasu zbierać.... :oops:

Obrazek

Obrazek

czasem powraca myśl by włożyć większe kółko do roweru. tylko co to da? jaka jest różnica ( odczucia z jazdy ) między 27,5 z oponą 2' a 26 z oponą 2,4'?
aktualnie mam 2,25 ale na nowy sezon chyba pojawi się coś grubszego. lub właśnie większe kółko

Marsman - faktycznie taka mega szeroka opona - 2.4" też robi robotę, ale nie każda rama taką przyjmie. To już na prawdę jest spory lać. Poza tym IMO źle to wyglada - robi sie troche taki mieszaniec - ni to fatbike, ni to normalność. A jeszcze jak masz cienkie rurki w ramie to tragedia...

Czy czuć różnicę między 27.5 a 26 ??? Odpowiem w ten sposób:
Mam cannondale na kołach 27.5". Od roku na nim nie jeździłem, ba - nawet nie siedziałem. Przez ostatnie tygodnie albo na fullu 26" albo na tym tuaregu z szytkami 26". Jechałem ostatnio w góry i zabierałem tego cannona. Musiałem go nieco przyszykować na ten wyjazd, wsadzić dętki i szybka próba generalna pod domem. Wsiadam i mówię w duchu - kuźwa jaki duży rower!!! Naprawdę dziwnie mi się jechało - koło 27.5", kierownica 620mm, inaczej toto skręcało, ogólnie bardzo miękko pod tyłkiem. Po prostu zapomniałem na czym się ścigałem w ubiegłym roku. Było to taki powtórny "pierwszy raz".
Tak więc ja akurat te niby drobne różnice między rozmiarami kół wyczuwam.
Dodatkowo mam 189cm i uważam że ten rozmiar jest dla mnie jak najbardziej odpowiedni. Nad 29" nie myślałem i się nawet nie przymierzam.