wewnętrzne otworzy w młynkach z epoki m650, m730,...

w korbach w starym standardzie m650, m550, m730, etc

młynek posiada dwa "rzędy" otworów - zewnętne służą do montażu do korby, wiadoma sprawa, ale poco te wewnętrzne otwory?!

odległość pomiędzy bliższymi(przyległymi) otworami wewnętrznymi to około 33mm a dalszymi(nie przyległymi) 54mm - wychodzi mniej więcej BCD66mm, szkoda, że nie 58 :-P

zdjęcie poglądowe z allegro:
Obrazek

o a tu te otwory zupełnie dziwne jakieś:
Obrazek

Z tego co ja wiem te otwory mają jedynie funkcję "ulżeniową'. W młynkach są te wypustki po to żeby spadający łańcuch nie mógł zaklinować się między osią a koronką, bo wtedy przechlastane jest to wyciągnąć.
Młynek standardowo powinien mniej-więcej pokrywać się z miską suportu więc całkowicie eliminuje się możliwość wciągnięcia łańcucha w przestrzeń między miską a ramieniem korby.
https://www.facebook.com/evobikesycow

Adamello pisze:Z tego co ja wiem te otwory mają jedynie funkcję "ulżeniową'. W młynkach są te wypustki po to żeby spadający łańcuch nie mógł zaklinować się między osią a koronką, bo wtedy przechlastane jest to wyciągnąć.
Młynek standardowo powinien mniej-więcej pokrywać się z miską suportu więc całkowicie eliminuje się możliwość wciągnięcia łańcucha w przestrzeń między miską a ramieniem korby.

dokladnie tak jest i trzeba uwazac, bo mlynki z korb na kwadrat nie podejda np. do htii