spoko loco.
Są dwie szkoły w przełaju jeśli chodzi o kierownice.
1 to ustawiamy mostek mniej więcej taka jak u mnie , kiera też mniej wiecej i klamki j.w i to ma działać tylko w górnym chwycie - takie ustawienie praktycznie mają na zawodach jak dobrze popatrzysz , tam sie tylko przychamowywuje lekko i jazda dalej .
Z założenia u mnie jest to samo , gdyż ma to być rower ....treningowy do szybkiej jazdy po byle czym - takie lubie szybkie wypady 60-100 km u nas .
2 ga szkoła to podniesienie mostka - jego kąt w drugą strone, wypoziomowanie kierownicy tak , aby można było śmigać w dolnym chwycie,
Ale... pomimo tego iż yskamy mocniejszy hamulec, lepszą modulacje, lżejszy nacisk na klamki przy jednoczesnym mocnym hamulcu to tracimy na kierowalności .
Przy dolnym chwycie nie da sie tak manewrować kierownicą jak przy górnym - zero szybkiej reaklcji skrętów itd , poza tym podwyzsza to trzymanie kierownicy u góry i nie nadaje sie na szybkie trasy typowow przłajowe , ostre podjazdy krótkie itd .
Można to oczywioście wypośrodkować jakoś dobierając wielkość ramy i komponenty.
Ale ... ja chce tak jak mam i takie ustawienia , powiedzenie pusć pan hample zaczyna nabierać wiekszego sensu tutaj tylko sie zwlania przychamowywuje lekko i jazda dalej , poza tym podjazdy mi sie robi elegasio - ci ciekawe niektóre podjazdki robie szybciej niz na mtb ! , a hamowanie w górnym chwycie mam wystarczająco mocne jak dla mnie - po zmianie klocków na Baradine jest brzytwa .
Także jesli chodzi o kierownice i mostek każdy ustawia wg potrzeb i zastosowania , a poniważ jestem PRO to ustawiam jak PRO.
Klamek poziomych dodatkowych - nie ma sensu do szybkiej jazdy , tylko przeszkadzają , zbędny balast, ale do ...turystyki z sakwami se można załozyć
no i to jest typowa przełajówka, a nie przerabiany treking, inna geometria, rozmiary , katy , to sie czuje po paru jazdach , troche trzeba zmnienić swoje podejscie do pokonywania trasy - więcej krótkich podjazdów na stojąco , takze ja jestem ZA !
Wszelkie ustawienia mam typowo do szybkiej jazdy w terenie a nie turystyki i ogladania sie za panienkami - to całkiem inne ustawienia .
Co do wieszaków, fakt nie mam chwytaków, sa w planach , głównie na przód założe jakiś kulturalny bo jednak czasem predkości jazdy są znaczne .
Kierownica - jest tymczasowa, powinienem dzisiaj dostać nówke zamówioną PRO LT Compact II i popwinno być idealnie , bardziej zwarta i dolny chwyt wypuszczony do tyłu wyzej.
Już w tej chwili szukam nastepnej ramy na następną przełajke, moze Kona Jack The Snak w cr-mo ?? werdelec juz mam od niej , tylko rama zdobyć ....
Dlatego wyprzedaje jakieś górale co stoją i miejsce zajmują , są na forum w giełdzie .
Rower ma pare zmian technicznych , i sobie śmiga o morzach i oceanach ...... załoze odrębny temat o przełajce ...