Problem gwintu sterów Primax(aluminiowy)

Cześć
Mam pewien nietypowy problem z sterami 1". Mianowicie stery Primax nie wkręcają się na rure sterową o średnicy 25,4mm natomiast na rurę 25,2mm bezproblemowo. Początkowo myślałem ze to kwestia skoku gwintu, ale tak się składa że miałem dostęp do kilku rurek sterowych 1" na które wkręcają się inne stery (stalowe) a ten Primax (aluminiowy) wkręca się tylko na te rury które mają średnicę 25.2mm. Macie może pomysł co z tym zrobić? Szukanie gwintownika na 1" graniczy z wygraną w totka. :|.
Pozdrawiam.

dac normalne stery, a nie jakies dziwaczne (jak pamietam w tanich rowerach marketowych , byly mostki 22,2 , czyli standard , ale i 22,1 , pewnie te stery sa na takie wlasnie mostki i widelce)

nie do końca
w latach 80, zanim jako standard wprowadzono mostki 22,2 były też mostki 21 bodaj - później ochłapy tegoż można było znaleźć jeszcze w rowerach low-end
z tego co pamiętam jednak średnica zewnętzna rury była taka sama w wypadku obu wewnętrznych (w Szchaufie jakiego miałem były normalne stery Deore I i wideł 25,4, ale mostek 21)

Co do przedmiotowego problemu - możesz spróbować sfazować pilnikiem I zwój gwintu i jak juz stery go złapią przegwintować je samym widelcem (tak jakbyś przegwintowywał je gwintownikiem - ćwiartka obrotu w przód i cofnąć) Nie robiłem tego nigdy, ale przy stalowym widle i alu nakrętce to jedyne co mi do głowy przychodzi bez narzynki do widelca
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Te 1 calowe nakrecane też bywają różne. Miałem niedawno frameset MBK i wymontowałem z niego stery w celu sprzedaży. Później musiałem zamontować inne by złożyć wujkowi rower i okazało się że zwykłe na 1" nie pasują. Podeszły Epoch Mori, które są specyficzne dla BMXów.
W ogóle rozmiary BMXowe są tego typu od 20.8-21.2mm (fi wewnętrzne rury).
https://www.facebook.com/evobikesycow

no generalnie im mniejsza srednica mostka , tym wieksza grubosc scianek widelca, wiec i wieksza wytrzymalosc, moze to wlasnie w bmx-ach stanowi o takiej roznorodnosci rozmiarow mostkow, jak pisalem nie pamietam dokladnie njakie to wymiary byly czy 20,0 czy 21,1 (choc wydaje mi sie ze wlasnie ten drugi) , w kazdym razie nieco inne inny rozmiar jak nstandardowe 22,2 i stery tez mialy rozne wlasnie wymiary nakretek, a roznice wlasnie w dziesiatych milimetra, no moze sprobuj jak skolioza radzi, jak nie to daj standardowe stery i bedzie wsio p&p

Miałem podobny przypadek, stery stronglight 1 cal i widelec jakiś z koga-miata, chciałem założyć to do niższej główki niż oryginalnie, dałem do serwisu do dogwintowania sterówki i okazało się, że nowa część gwintu była minimalnie szersza od części oryginalnej. Na nową nakrętka nie nakręcała się. U mnie skończyło się zaniechaniem dalszych prac;)

No nie pocieszacie mnie. Akurat te stery Primax wydają się jakościowo dobre a nawet bardzo dobre i szkoda by mi było je zostawiać. A i widelec na tange więc zmieniać i szukać innego ... ech Poszukam po serwisach może będą mieli jakiś pomysł. Próbowałem nagwintować sterówką ale chyba musiałbym więcej rowków do odprowadzania drobin na niej naciąć bo mimo wszystko gwint wychodził zmasakrowany. :(

widelca zmieniac nie musisz , skoro na niego nakrecaja sie inne stery to ona normalne wymiary, tylko te stery cos nie pasuja

Dziękuje za odpowiedzi i motywację. Nakręciłem przy użyciu "znoju", miotły, imadła, oleju, i wielokrotnego czyszczenia. Udało się teraz stery się ładnie wkręcają.
Pozdrawiam.