dodaje jeszcze ciakawostke od tych cantach, bo okazuje sie ze br m454 sa identyczne jak m550, roznia sie jedynie kodem modelu, a naleza do grupy exage lx 500, w kolorze czarnym i srebrnym wystepowaly, zeby bylo smieszniej, komplet ktory jest w zalaczniku, to jedno rasmie m550, drugie ramie m454, bylo tak fabrycznie zmontowane w rowerze, na ttyle taka sama kombinacja i oba ramiona m454 to te ze sruba miocujaca linke, czyli montowali jak popadlo;)
Załączniki
SDC19607.JPG
SDC19610.JPG

ANDRIUBIKER pisze:dodaje jeszcze ciakawostke od tych cantach, bo okazuje sie ze br m454 sa identyczne jak m550, roznia sie jedynie kodem modelu
to przecież napisałem w II poście tego wątku - z tym, ze o ile pamiętam 454 zostało wprowadzone jako element grupy Mountain LX, a Exage 500LX go jedynie odziedziczyło (niestety jest problem z dobrym katalogiem w którym byłby wykaz komponentów MTN LXa), podobnie z resztą jak odziedziczył go Deore LX (tylko tu już bili inny numer M550 - al hamulec pozostał ten sam)
I tak jak pisałem - wszystkie LXy M550 jakie miałem pod naklejką na skrzydełku bez śruby miały tłoczony napis Shimano, tak jak było w MTN LX

odbiegając od tematu - jak będziecie kiedyś mieć w łapach Deore LX i MTN LX to porównajcie komponenty - zdziwicie się może ale 90% to ten sam sprzęt z przebitym numerem Największa różnica to manetki, które dla Deore LX (i Exage) zostały opracowane nowe, zamiast thumbów
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

tak sie zgadza, tylko to ewidentnie jest exage lx 500, mountain lx chyba mial inny kod, nie chce klamac, a ja mam jeszcze jedno ramie ktore maja jakby lekko wytloczona obwolute naklejki i pod naklejka nie ma napisu shimano, a kod to m550, a tu wkleilem niby ciekawostke, bo oryginalnie w rowerze , a byl to lapierre, byly zalozone wlasnie canty gdzie jedno ramie jest m550, a drugie m454, a rower stal na calym deore lx m550, co do mountain lx, inne tez jest rd, generalnie co do mountain lx, to fajna grupa, i malo spotykana, moze sie pokusic o zlozenie calosci? hmm, chyba latwiej skonmpletowac suntoura xc pro, niz mountain lx-sa

foto niemal ko mpletnej grupy, wydaje mi sie ze nie bylo ososbnych piast , sterow i sztycy dla mountain lx-a, a wersja czarna fajna jest
Załączniki
mountainlx1.jpg
mountain lx
DSCF6660.jpg
mountain lx black

tak jak pisałem dostęp do materiałów jest słaby, ale wydaje mi się że 454 to także (a może przede wszystkim) kod dla MTN LX
550 to wiadomo - LX, ale już np Ubrake dla Deore LX miał kod MTN LXa nie zmieniany
Z resztą to były zcasy kiedy grupy dość luźno dziedziczyły po sobie - katalogowo sztycą dla czarnego LXa była sztyca DXa, stery M900 należały do szaraka, sztyca i sharkfim M730 należał do 737 i tak moznaby dużo wymieniać...

jak chodzi o komponenty to z MTNa chyba najłatwiej kupić cały rower na nim niż kompletować
Dobra koniec OT - kantów jeszcze szukasz czy znalazłeś?
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

znalazlem te co foty dawalem, wiec temat nieaktualny, ale , skoro juz troche o mountain lax tu napisane, to moze wydzielic albo jak, bo grupa moim zdaniem zacna, a w kolorze czarnym, niemal bialy kruk :).....aaaa jeszcze mi sie przypomnialo, byla taka grupa ( ale nie wiem czy kompletne czy tylko poszczegolne komponenty) ktora nazywala sie mountain exage , bez literek i innych oznaczen, wiesz cos skolioza o tej grupie?

przed erą Exage 300/400/500 czyli tuż przed rokiem 90 hierarchia wyglądała następująco
XT
Deore II
MTN LX
Exage Mountain
Exage Trial
Exage Country

poza XT i Deore II są to generalnie rzadkie grupy

w roku 90 przełożyło się to na
XT
Deore DX
Deore LX
Exage 500LX
Exage 400LX
Exage 300LX

z moich zasobów
- tu wheeler w pięnym stanie na Exage Trail jakiego miałem (niestety manetki spaszczone LXem, ale Triale miały klamkothumby podobne do MTN LX
http://retromtb.pl/galerie/sprzet/wheeler.htm
- tu mój MTN LX (dobrze widać kanty) obecnie w PolonezaGLE posiadaniu
Obrazek

Ubrake Exage Mountain z ładnie grawerowanym napisem - ciekawostka - był ładowany do Scotta Bouldera 90, chociaż teoretycznie zgodny grupowo byl tu Mountain LX!
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-07-13, 10:21 przez skolioza, łącznie zmieniany 2 razy.
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

no wlasnie , z tego co widze to mozna swobodnie montowac thumby wszelkiej masci na podstwakach dx i xt... tylko ze w klamce tez by musiala byc odcieta , odkrecona lapka do thumba

jutro bede w miejscu gdzie te klamotki widzialem i moze zakupie te mountain lx, zaluje ze ich nie wzialem ostatnio, potrzebne nie byly, ale jednak to ciekawa i rzadka grupa
Ostatnio zmieniony 2013-07-13, 15:56 przez ANDRIUBIKER, łącznie zmieniany 1 raz.

skolioza pisze:Ubrake Exage Mountain z ładnie grawerowanym napisem - ciekawostka - był ładowany do Scotta Bouldera 90, chociaż teoretycznie zgodny grupowo byl tu Mountain LX!
w kuwaharze mam mountain exage w kolorze czarnym, ten u-brake byl tam oryginalnie, mimo ze rower stal na deore dx, wiec faktycznie wedrowaly komponenty, mialem w kuwie zakladac deore xt, , ale on z tym exage maontain jest identycznym, poza napisem, na klockach, i oczywiscie w mountain exage jest wlasnie grawerowany napis

Tak jak wspomniał Ojciec Dyrektor, jestem szczęśliwym posiadaczem osprzętu z grupy Mountain LX. W znacznym stopniu na bazie tej grupy zbudowano mojego Muddy Fox'a:
https://picasaweb.google.com/1068935907 ... fDb4cfS8gE
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php?t=952
Jako ciekawostka - korby ze srebrnymi ramionami, ale blaty czarne.

Osprzęt od Skoliozy trafił do Dawesa pokazywanego ostatnio (oprócz korb i fd).
Obrazek

Na allegro od dłuższego czasu pojawia się ładny biało-czerwony Giant na Mountain LX z u-brejkiem. Ostatnio wisiał za 300 zł z wysyłką i nikt go nie wziął :-/
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

Skolioza - jutro będę w mojej rowerowej bazie, sprawdzę.
Andriu - ja się na testera osprzętu nie nadaję :-) To co mam z grupy MTN LX chodzi dobrze, sprawnie, czyli tak jak powinno. Pewnego przyzwyczajenia wymagały ode mnie klamki, bo są jakieś takie plastikopodobne i długie. Canty z tej grupy lubię szczególnie, bo nie muszę przy ustawianiu klocków trenować swojej cierpliwości ;-) Thumby są montowane do klamek tak, że dają możliwość regulacji położenia względem klamki.
Najbardziej cieszy mnie świadomość wieku tych części, ich stan oraz solidność wykonania. Prawdziwe retro, ale w pełni użytkowe i nie przestarzałe.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

jak to jest zbudowane to wim, widzialem , macalem, fajne , chodzilo mi jak uzytkowo, ale skoro piszesz ze sprawnie, to podejrzewam ze duzo ood xt nie odbiega a wiekowe i nietuz nikowe, canty m550 wlasnie do k2 zamontowalem, jak gdzies kiedys dostane suntoura xc pro srebrne to zmienie a tak to zostana te wlasnie, naprawde sa fajne

Sprawdziłem cyferki na szpejkach MTN LX, i tak:
- cantilevery 454 - zarówno srebrne od Skoliozy (napis Shimano grawerowany), jak i czarne (firmowo siedzą w Muddy'm, szczęki są jakby oblane tworzywem),
- korby + fd + rd - 452
- klamkothumby - 451
- koła z Muddy'ego - piasta przód 451/piasta tył 452 albo 454

czyli wszystko sobie swobodnie migrowalo miedzy grupami, ktore nastepowaly po sobie, te czarne canty niecvo mnie zastanawiaja, bo to juz nie to wykonanie, stal obl;ana w plastiku, tak jakby ze 4 grupy nizej, a oznaczenie zostawili to samo, inna sprawa ze byly te canty w kolorze czarnym, ale z aluminium,