Obawiam się, że uniwersalnego klucza nie ma... Albo będziesz szukał kazdego jednego klucza(niektóre absolutnie nieosiągalne) albo trzeba rozbierać. Niestety wolnobieg jest zbyt mocno przykręcony, żeby szło to jakoś partyzancko odkręcać.

mój uniwersalny klucz to przeważnie spawarka elektrodowa i 1,5 metrowy pręt zbrojeniowy
po odkręceniu możesz sobie taki "kwiatek" posadzić przed warsztatem :-D
po jakimś czasie zrobi się imponujący ogródek

Ja ostatnio spawałem nakrętkę i kluczem pneumatycznym:] Polecam - każdy wolno bieg idzie bez siłowania. Tylko że ja to robię "nie zarobkowo" więc doświadczenie tylko kilku rowerów z okolicy:) Ale i tak polecam nawet z oryginalnym kluczem, klucz udarowy do odkręcania. Naprawdę połowę mniej zachodu.

Spawarkę kupisz za 150zł;')

ale po co spawac i inne ?, kwestia czy ma byc wolnobieg ponownie do uzytu czy tez nie, jesli nie to klopot maly, rozkrecasz , grzybek w imadlo i kolo jest wystarczajaca dzwignia by odkrecic kazdy wilotryb, a jesli ma byc ponownie do uzycia, to tak samo tyle ze trzeba wszystkie elementy dokladnie pozbierac i poukladac, zgodnie z kolejnosci skladani, kuleczki sie dobrze na smarze trzymaja wiec nie bedzi ekloipotu ze zlozenie, po rozkreceniu zdjac zapadki i jest zawsze o co w imadle zaczepic, by nic nie uszkodzic

jak ktos ma dwie lewe łapy to moze i w tydzien nie zlozyc, albo nigdy, mowimy o kims co potrafi cos zrobic? to lepiej spawac do wielotrybu ktory mamy ponownie uzywac ??? no watpie, wiec kup odpowiedni klucz, i odkrecisz w minute

No zgodzę się z Andrew. Jak komuś nie zależy na suporcie to rozkręcenie go i włożenie w imadło zajmie 5 minut. Jak komuś zależy to rozkręcenie i przy okazji przesmarowanie wnętrza na pewno wolnobiegowi dobrze zrobi. Innej opcji, żeby go nie zniszczyć chyba nie ma. Lepszą akcję kiedyś miałem jak cały wolnobieg się odłamał i został tylko gwint nakręcony na piastę. Trochę zabwy to kosztowało...

Jeżeli go nie chcemy to można jeszcze po prostu naciąć i wbić coś w to nacięcie. Ale jak mamy klucz - dalej polecam coś udarowego sobie sprawić:] Parę sekund i wolnobieg puszcza;)