Salut

Cześć, przypadkowo natrafiłem na to forum i zainteresowałem się tematem. Rowerem jeździć lubiłem bardzo i fajnie będzie to połączyć i kolejnym hobby.
Forum śledzę jakiś miesiąc, wszystko fajnie tylko zastanawiam mnie czy kieruje wami jakaś idea , która powoduje u Was zachwyt rowerami 'retro', chodzi mi o to czy lubicie to bo kiedyś były produkowane lepsze i trwalsze części co za tym idzie rowery, czy dlatego, że po prostu się wam podobają , czy w ogóle chodzi o coś innego?

pozdrawiam z centrum

chodzi mi o to czy lubicie to bo kiedyś były produkowane lepsze i trwalsze części co za tym idzie rowery, czy dlatego, że po prostu się wam podobają
Właśnie o to i jego duszę.nowe są z puszek po cocacoli
Ostatnio zmieniony 2013-03-10, 21:24 przez piotrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31

hehe, pewnie ile osób tyle powodów....
ale najczęściej pewnie będzie przewijać się spełnianie marzeń ze szczenięcych lat (teraz stać cię na to o czym mogłeś tylko pomarzyć), trwałość większa niż dziś tudzież postrzeganie sprzętu jako tego z "duszą"(w przeciwieństwie do dzisiejszych gratów)
Kiedyś retro zachęcało też ekonomią...
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

zinaT pisze:tylko zastanawiam mnie czy kieruje wami jakaś idea , która powoduje u Was zachwyt rowerami 'retro', chodzi mi o to czy lubicie to bo kiedyś były produkowane lepsze i trwalsze części co za tym idzie rowery, czy dlatego, że po prostu się wam podobają , czy w ogóle chodzi o coś innego?
ale pytanie :evil: :lol:
wspomnienia panie wspomnienia szczeniecych lat....i milosc do rowerow z tym zwiazana ;-)
mysle ,ze wiekszosc bywalcow tego forum to ludzie naprawde zakreceni w temacie
.....powitac
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Witamy! Ale pytanie. Jak dla mnie to mniej więcej tego kalibru, jakby mnie ktoś zobaczył i spytał się z jakiej jestem planety czy coś w ten deseń...He, he. Pozdrawiam.

Ja niestety nie mam wspomnień związanych z mtb z lat 90' tak jak niektórzy użytkownicy którym zazdroszczę, przez co nie jestem tak emocjonalnie związany z tematem, ale lubię starocie, odczuwam dużą przyjemność znajdując ciekawy rower, zwykle zresztą rowery sprzed lat bardziej podobają mi się od obecnych, przynajmniej jeśli chodzi o średnią półkę ;] Ekonomia też ma znaczenie, ale chyba nie jest czynnikiem dominującym, zwykle buszuję po bazarze w okularach z filtrem retromtb i różnie na tym wychodzę, zresztą walczą we mnie handlarz ze zbieraczem ;] Co innego Maciek, on tam łyka wszystko ;D

Swoją drogą, przyznam że choć miałem trochę rowerów, nigdy wcześniej nie odczuwałem takiej rowerowej przyjemności jak po wejściu do piwnicy w której o Corrateca stoi oparta Alpina, jakoś nowe rowery na mnie takiego wrażenia nijak nie robią ;]
Allegro, Alpinestars, Breezer, Corratec, Kuwahara, Rocky Mountain.

Obrazek

elziomallo pisze:] Co innego Maciek, on tam łyka wszystko ;D
E tam od razu łyka wszystko... :D Ja tam szukam sposobu co by na tym całym retro za bardzo nie popłynąć.

Zaczeło się od marzeń o grupie XTR M952 (to było gdzieś ok 2002 roku) potem pasja ewoluowała aż trafiłem tu a marzenia odżyły... Teraz śmigam regularnie n retro Marinie i sobie go chwalę. Stalowa rama i sztywny wideł coś w sobie mają.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Siemka! Wspomnienia, trwałość, nietuzinkowy wygląd sprzętu, marzenia itd. Generalnie miłość do rowerów od dawien dawna.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900