generalnie warto dodać ,że łożyska pedałów mieściły się w obrysie korby (stąd ten wiekli otwór)
swoją drogą całkiem całkiem były te pedałka wizualnie
swoją drogą całkiem całkiem były te pedałka wizualnie
600-tka też taka była, być może te dwie grupy wyprzedzały swój czas. Możliwe też że Shimano zrezygnowało z niestandardowych rozwiązań bo rodziło to znaczne komplikacje.
A z tego co pamiętam to był też model Deerhead czy Deore z taką dużą dziurą. W każdym razie gdzieś widziałem górski model Shimano z pierwszej połowy lat 80.
A z tego co pamiętam to był też model Deerhead czy Deore z taką dużą dziurą. W każdym razie gdzieś widziałem górski model Shimano z pierwszej połowy lat 80.
Ostatnio zmieniony 2013-01-07, 10:09 przez Radziej, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba bardziej chodziło o kasę... Wbrew pozorom te resztki fajnego sprzętu jakie mamy na rynku to raczej rzadko sprzęt po zawodnikach a IMO właśnie taka była grupa docelowa.
Dlatego to co było na rynku w wielu przypadkach zostało zabite. Na potwierdzenie podam że korb na allegro jest sporo, pedałów prawie nie ma, z tego co pamiętam to była pełna grupa więc były też FD, RD czy manetki a tego jeszcze nie widziałem. Powód jest prosty... szybciej się zużywają.
Dlatego teraz jest to tak wielki rarytas... IMO podobna rzecz czeka elektryczne przerzutki (tych pierwszych serii)
pozdrawiam
xMekpx
Dlatego to co było na rynku w wielu przypadkach zostało zabite. Na potwierdzenie podam że korb na allegro jest sporo, pedałów prawie nie ma, z tego co pamiętam to była pełna grupa więc były też FD, RD czy manetki a tego jeszcze nie widziałem. Powód jest prosty... szybciej się zużywają.
Dlatego teraz jest to tak wielki rarytas... IMO podobna rzecz czeka elektryczne przerzutki (tych pierwszych serii)
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
nie wiem czemu, ale jak patrzę na tą korbę to widzę od razu taką dziurę-tunel w uchu, normalnie tam mi się z tym kojarzy, że aż masakra :)
Właśnie to. Gdzieś mi to mignęło z trzema blatami, ktoś miał na sprzedaż. Nazwa Deore więc przyjąłem że do górala.
o pieronie! jakie niskoprofilowe platformy z pinami z lat 80!
p.s. z ax'a były sztyce aero jeszcze (mam) i mostki nitto-szimano oraz rzecz jasna ciekawe hamulce (a'la campa delta) -generalnie bardzo ciekawa grupa ..
p.s.2.skoro elektryczne też to czeka -to na alledro był pierwszy tylny elektryczny mavic - i nikt nie chciał go zakupić ,za bodaj 40 złociszy nawet -wiec można poszukać
rower strażacki z 1905go
p.s. z ax'a były sztyce aero jeszcze (mam) i mostki nitto-szimano oraz rzecz jasna ciekawe hamulce (a'la campa delta) -generalnie bardzo ciekawa grupa ..
p.s.2.skoro elektryczne też to czeka -to na alledro był pierwszy tylny elektryczny mavic - i nikt nie chciał go zakupić ,za bodaj 40 złociszy nawet -wiec można poszukać
rower strażacki z 1905go
dodatkowo taki uklad pd pozwalal na zmniejszenie q-factora, bez koniecznosci grzebania w linii lancucha, tak samo wydaje mi sie, ze lozyskowanie moglo byc swietne, ale coz - pewnie po pierwsze niekompatybilnosc (musiales kupowac wiecej czesci tej danej grupy badz podobnych), po drugie zbyt trwale (wiec nie oplacalne dla producenta), takze niski q-factor to generalnie mit dla jakichs kosmitow scigantow, niewiele osob ma budowe ciala i miesnie przystosowane do tak specyficznego ulozenia stop (wystarczysie czaem obejrzec za kulasami przejezdzajacych obok rowerzystow - widac wszelkie dysproporcje budowy i pracy miesni - a inna sprawa ze malo kto wspomina jak dostosowuje sie rowery do "krzywych" zawodnikow - dorabiajac specjalne oski do pd itp. itd....)
ps. druga sprawa - gdyby ktos gdzies mial/widzial takie korby Deore Touring to prosze o cynk;)
ps. druga sprawa - gdyby ktos gdzies mial/widzial takie korby Deore Touring to prosze o cynk;)
Tu jest ta deorka ale styrana niemiłosiernie:
http://www.ebay.com/itm/Shimano-Deore-c ... 337d749812
http://www.ebay.com/itm/Shimano-Deore-c ... 337d749812
Fajna, tylko gdzie zalozyc koszyk na bidon z Bobofrutem?rurokura pisze:takiej ramy szosowej jak na pierwszym planie -to jeszcze nie widziałem
dla wszystkich cierpiacych na hemorojdy
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
To chyba projekt gejowego Maruchy.
Edycja, zakumałem co autor mia na myśli. Siodełko jednocześnie blokadą koła. Dalej głupie ale przynajmniej nie idiotyczne.
Edycja, zakumałem co autor mia na myśli. Siodełko jednocześnie blokadą koła. Dalej głupie ale przynajmniej nie idiotyczne.
oj ten jest bardziej uniwersalny
oprocz hemorojdow rownie dobrze dalby sobie rade z owsikami
a dla gejowego Maruchy...no coz same zalety
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
taki oto ciekawy rowerek :), i zmyslny hampelek tarczowy doostrego ;)
- Załączniki
-
- ciekawostka.jpg (96.01KiB)Przejrzano 11441 razy
-
- hampel do ostrego.jpg (73.74KiB)Przejrzano 11441 razy
Ciekawe. Nie do końca przemyślane ale fajne. Napręża niepotrzebnie łańcuch a jak łańcuch strzeli czy spadnie to nie ma hamowni wcale więc lepiej jednak zostawić tarczę na piaścieANDRIUBIKER pisze:zmyslny hampelek tarczowy doostrego ;)