Poszukiwanie ramy.

Witam serdecznie.

Postanowiłem złożyć sobie rower, który będzie mi służył na niedzielne wypady za miasto.

Interesowało by mnie coś takiego co stworzył autor tego wątku: rower

Wszystkie części mam, brakuje tylko ramy i widelca. I tu moja prośba, gdzie tego szukać i jak szukać? Mozę znacie jakieś fajne modele?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Przełaje u nas to raczej słaby temat... choć znam takiego co miał nawet dwa.

Musisz przeglądać allegro bo trafiają się czasami, uprzedzam Cię jednak że nie jesteś jedyny.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Na przełaj to się możesz nie doczekać, co innego stare charakterne trekkingi typu ta Kuwahara właśnie (chociaż ona akurat z barankiem była wypuszczona, no ale haki tył pod 135 więc pytanie czy to przełaj, trekking czy ki diabeł?)
Sam taką prawie kupiłem, ale się okazało że rama jest mocno strzelona, a Jacob nie sobie wmówić że rama X-Pacera na ścianie to fajny pomysł ;D

Czasem u Dita fajne sprzęty się pojawiały, mocne retro klimaty, Mafac, szytki i takie klimaty, szczerze mówiąc bardzo mi się podobały bo retro szos jest zatrzęsienie a tego się nie widzi często ;D
Allegro, Alpinestars, Breezer, Corratec, Kuwahara, Rocky Mountain.

Obrazek

jacob pisze:No ja bym raczej szukał Wheelera serii trekking - kąty i długości takie same a będzie taniej i do tego będzie więcej miejsc na bidon

Waśnie nabyłem ramę Wheelera 6300 CR-Mo Tange (kiera, sztyca, widelec - 110zł z przesyłką) włąśnie w celu zmajstrowania krążownika chodników single speed. Na dniach go złożę i mogę się podzielić opiniami.

elziomallo pisze:Na przełaj to się możesz nie doczekać, co innego stare charakterne trekkingi typu ta Kuwahara właśnie (chociaż ona akurat z barankiem była wypuszczona, no ale haki tył pod 135 więc pytanie czy to przełaj, trekking czy ki diabeł?)
Sam taką prawie kupiłem, ale się okazało że rama jest mocno strzelona, a Jacob nie sobie wmówić że rama X-Pacera na ścianie to fajny pomysł ;D
tak tylko dla scislosci - ten hi pacer to bardzo dziwna hybryda, nie wpisujaca sie w zalozenia "przelajowki" jaka widzimy na zawodach - juz nawet nie chodzi o mocowania bagaznikow, blotnikow, oczka na kosze bidonow....

podstawowy problem jest taki, ze haki tam sa strasznie waskie (ja bym powiedzial ze nawet pod 126mm piaste) i ciezko zmiescic opone szersza niz 30mm

ale jesli to (i waga ponad 2,5kg ;]) nie problem to tylko brac...
Obrazek

Jutro jadę odebrać ramę. Będę widział czy jest walnięta czy nie. Jeśli okaże się krzywa, po prostu za nią nie zapłacę. W aukcji było jasno napisane że defektem jest tylko wgniot.

Śmigałem na Gazelce z wgniotką, duży problem to nie jest, Gazelki z tamtych lat to miód malina i materiał i wykonanie, inna sprawa że górna rura jest zapewne przekoszona i nawet jak zaszpachlujesz dziurę to ciężko to zrobić tak żeby śladu nie było, na samą jazdę dużego wpływu nie powinno to jednak mieć. Koniecznie sprawdź widelce czy proste, najlepiej koło wsadzić.
Allegro, Alpinestars, Breezer, Corratec, Kuwahara, Rocky Mountain.

Obrazek

dobra rama, ale szkoda ze trzeba plcic az tyle za takie uszkodzenia.

zgaduje, ze geo bedzie podobne do wczesniejszego produktu (pocz. lat 90tych, ta fomula to juz moze byc po 95r) czyli randonneur trophy.

rury reynoldsa naleza do najtrwalszych.
Obrazek