Witam
Może nie do końca retro ale może coś doradzicie. Wiem ,że powinienem dać korbę Race Face ale... :).
Rama Rocky Mountain Blizzard 2005.
Mufa 73mm
Poprzednio miałem korbę Race Face Deus xc - miski bez podkładek(i tak powinno być) - zewnętrzne łożyska.
Ramiona nie były symetryczne wzglądem tylnych widełek(dalej opisałem pomiary), ale linia łańcucha była dobra.
Kupiłem korbę FCM 582 czyli tzw. Shimano LX(linia łańcucha 50mm).
Zainstalowałem zgodnie z instrukcją tzn. jedna podkładka pod miski od strony napędu.
I szok korba odsunęła się od ramy ale tak, że przerzutka przednia musiała by być maksymalnie naciągnięta aby
mógł jeździć na dużym blacie 44z. Linia łańcucha tragiczna.
Odległość zębatki 44Z od widełek tylnych to:
w Shimano LX 10 -11mm, a w Race Face deus było 7 - 8mm.
Odległości ramion korby od widełek:
Prawe ramie Shimano LX 12,5mm --- Prawe w Race Face deus `6mm
Lewe ramie Shimano LX ~12,8mm --- Lewe W Race Face deus `10mm
Po wielu przemyśleniach i próbach i prześledzeniu wielu tematów doszedłem do następujacych wniosków.
Mogę zainstalować korby na 2 sposoby:
1.
Z podkładką 2,5mm pod miskę LEWĄ (niezgodnie z instrukcją). Wtedy ramie prawe korby i zębatki są bliżej tylnych widełek(44z = 7,5mm), natomiast odległość ramion jest niesymetryczna względem tylnych widełek i wynosi Prawe=10mm , Lewe= 14,5 .
2.
Druga opcja żadnych podkładek w miskach wymaga małej ingerencji tzn. wyrzucenia plastikowej tuleji łączącej miski suportu lub jej skrócenia (jest za długa).
W takiej opcji Odległość prawego ramienia i zębatk jest ok - bez zmain 44z = 7,5mm, a lewe ramię przysuwa się do ramy o 2,5mm czyli różnica między ramionami wynosi tylko około 2 - 2,5mm. W stosunku do asymetrii(odległości) ramion RF Deus i opcji pierwszej(lewa strona - podkładka 2,5mm) jest lepiej.
Ale jest to opcja bardziej ryzykowna bo wielowpust osi i lewego ramienia są prawie równo tzn. wielowpust lewego ramienia delikatnie wystaje tylko jakieś 0,5mm lub mniej.
Zastosowałem opcję 1.
Przejechałem się i nie wiem czy nie zastosować jednak opcji 2. , 4,5mm różnicy miedzy ramionami to trochę dużo.
Wczoraj zamontowałem korbę bez podkładek pod miski (opcja 2). Oczywiście środkowa tuleja plastikowa musiała zostać usunięta.
Luzów nie stwierdziłem(ręcznie sprawdzając). Lewe ramie bardzo delikatnie(poniżej `0,5mm - normalnie jest jakieś 2,5m).wystaje poza wielowypust osi, także można dokręcić tą plastikową nakrętkę.
Zastanawiam się czy są podkładki pod miski 1mm, po zamontowaniu takiej jednej podkładki od strony napędu miałbym pewność, że będzie wszystko ok i wielowypust będzie miał zapas `1,5mm.
Ewentualnie podkładki na samą na OŚ korby, takiego małego pierścienia grubości około 1 mm?? na którym przy dokręceniu ma się oprzeć korba(prawa z zębatkami)??
Są taki podkładki na oś w Race Face od strony zębatek(prawa). Mam taka podkładkę i faktycznie wchodzi bez problemów, bo RF i Shimano mają takie same średnice osi.Zastanawiam się czy porostu nie dać takiej jednej od prawej strony (zębatek) i było by już wszystko ok zarówno z linia jak i odległościami korb jak i wielowpustem lewej korby i osi.
[Korba] Shimano LX FCM 582 w Rocky Mountain Blizzard 2005...
#1Peugeot PFN10 z 1979?, Rocky Mountain Blizzard, ORANGE P7 - 1998 - dawniej :)