Witam,
mam pewien problem z moimi Thumbami Deore II - kupionymi jako NOS. Problem dotyczny lewej manetki. Generalnie w tych manetkach powinien być system ułatwiający wrzucanie na wyższe blaty, tzn manetka ma sprężynę która pomaga w pchaniu wajchy do góry, sama siła tej sprężyny nie jest tak duża by sama zmieniała biegi natomiast ułatwia pracę kiedy sami zadecydujemy, że pora na większy blat. Kto ma Thumby mt62 czy m730 i chyba te starsze też - wie o co chodzi.
W moim Thumbach "NOS" ten system zupełnie nie występuje. Albo brak jest sprężyny albo mechanizm jest zbyt mocno skręcony. I jeden i drugi problem wydają się łatwo likwidowalne (sprężynę można zamówić, a jak nie to mogę wyciągnąć z innej pary thumbów, zjechanej - o mniejszej wartości kolekcjonerskiej). No ale mimo wszystko przypuszczam, że to kwestia zbyt mocnego skręcenia. Mniejsza z tym narazie.
Mój problem podstawowy to jak zdjąć to wieczko z manetki - bez szkody dla wieczka i manetki? ktoś już to robił i wie jak to zrobić czy trzeba na coś uważać? Czy porostu podważyć i nie ma filozofii? Wolę zapytać niż przerobić prawie nos'a (jest w użyciu już jakić czas) na porysowańca
Thumb Shifters Deore II / XT - rozkmina i mini serwis
#1Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 18:45 przez jacob, łącznie zmieniany 1 raz.