Piotr, ja w latarkach militarnych / taktycznych siedze dość długo i powiem Ci jedno, lumeny na samej diodzie mają sie nijak do tego co i w jaki sposób leci z klosza, bawiłem sie różnymi latarkami wielokrotnie byłem zdziwiony tym co podaje producent w porównaniu do tego jak to wyglada w rzeczywistości, czasem te z mniejszą ilościa lumentów miażdża mocniejsze i zasięgiem i skupieniem/rozproszeniem w zależności od potrzeb, sam mam obecnie szperacz 900lum na diodzie i efektywne 750lum z klosza i to ma zasięg jakies 350-400m, jak Ty twierdzisz, że Tobie jest potrzebne na rowerze wiecej niż 500lum to już Twoja fanaberia jest tylko, bo pchasz przed sobą "ściane światła" oślepiają przy tym innych jadących/idących z naprzeciwka.
Nie wiem o co Ci chodzi z tym handlem na lewo ale Teonio sprowadza latarku lub cześci do nich, po czym je moduje, optymalizuje fabryczne sterowniki lub zastepuje innymi i sprzedaje, gdzie tu coś nielegalnego ?
edit: a jeszcze coś dopiszę ;P ledy mają niebagatelną wadę, przy dużej wilgotności/mgle 10m przed jest już mleko, żarnikowe latarki są pod tym względem o niebo lepsze bo przenikają przez mgłę, poza tym zimne białe światło z leda meczy wzrok, z żarnika jest naturalniejsze