konwersja piasty -> disc

serwus

jako, ze dosc ciezko nabyc silentclutch'a disc (na 6 srub nie wystepowal wcale), myslalem o dorobieniu jakiegos adaptera;

juz ktos z was wrzucal ta piaste:

Obrazek

przypuszczam, ze jest to nagwintowana lewa strona + srubki wspierajace;

jest jeszcze znany patent srama:
Obrazek

Obrazek

czy ktos takie rzeczy robil?
potrzeba zebrac material pod adapter cl/tarcze cl i gdyby zostalo troche miejsca nagwintowac reszcze pod kontrnakretke; badz przewiercic na wylot otwor az do wew. strony piasty...

Obrazek

jakies sugestie ? ew. jest szansa na powiekszenie otworu "w srodku" pod beben silentclutch..?
Obrazek

To XT to specjalny adapter ( praktycznie niemożliwy do zdobycia). Mocowało sieę go do kołnierza piasty a sam on miał w sobie mocowanie tarczy i wysoki kołnierz do plecenia
Masz problem ze swoim staruszkiem?? Serdecznie zapraszam. www.bikeservice.com.pl
Profesjonalny serwis rowerów i amortyzatorów

wyglada jakby nakrecony byl kolnierz od piasty formuli, a to ze kolnierz jest wiekszy to akurat bardzo dobrze, czesty zabieg u najlepszych przy tarczach, chocby dt 240, czy formula

tak to juz tylko jako wzmocnienie , zeby kolnierze sie nie rozkrecaly, ale najpierw nagwintowac kolnierz i nakrecic na niego ten wiekszy, wtedy 3 sruby dla pewnosci i bedzie gitara, choc ja osobiscie nic bym nie kombinowal tylko zaopatrzyl sie w komplet piast formula lub dt ;)

cale kombinowanie tylko i wylacznie dla bebenka silentclutch; cena hope typu heavy duty jest przerazajaca... (kolo ma byc do 2 rowerow na raz, wytrzymywac duze szarpanie)
Obrazek

no jednak dzwiek raczetow jest jedyny w swoim rodzaju i do tego jak to zazebia, ja tam dt nie zamienie na nic na swiecie :)

ratchet do tego zastosowania bedzie za slaby; napomkne tylko, ze piasta Nexave S.C. wazy ponad pol kilo;) chyba tylko korpus jest alu; dt to sobie do szosy zalozylem;)
Obrazek

do tego zastosowania czyli to jakiego?? zaslaby? hmmm no nie wiem bo po mojemu mocniejszego systemu nie ma, jezdze na dt hugi 240 disc juz 6 lat,wczesniej kiklka ladnych lat smigalem na hugi bez disc, narazie tylko wymienialem jedno lozysko w tylnej piascie 240, a system zapadek nie do zajechania, konstrukcyjnie sie tego zepsuc nie da, chyba ze peknie sam korpus piasty , ale jeszcze nie widzialem peknietej pioasty dt

no ale to niczego nie dowodzi, bo popekanych piast innych producentow jest tysiace, wszystko mozna rozwalic, widzialem juz urwane korby, zlamane osie suportow na kwadrat itd, sam wiem jak uzytkuje i jak w d... dostaja moje hugi i zeby tak pekla , to chyba na nich w dh jezdzono:),