Witam,
Trzy miesiące temu odkopałem w piwnicy moich rodziców starego Wheelera z lat 93-95 a może nawet trochę starszy. Rowerem jeździł kiedyś mój ojciec, jakieś 13 lat temu przemalowałem go i przez jakieś 2-3 lata sam nim jeździłem a potem wylądował w piwnicy aż do teraz. Właśnie 3 miesiące temu postanowiłem go odświeżyć i trochę na nim pojeździć. Niestety wtedy nie wiedziałem o waszej stronie i naprawiając rower kierowałem się jedynie swoją bardzo mierna wiedzą na temat odnawiania takich leciwych maszyn. Wymieniłem koła (tył wraz z kasetą), kierownice i sztycę w zasadzie nic więcej. Teraz chciałbym skorzystać z waszej pomocy i dokończyć moje dzieło :), jednak przywracając go trochę bardziej do oryginalnego wyglądu.
Jak już wcześniej wspomniałem rower był już raz malowany i to dobrych kilka lat temu, stąd w tym momencie nie mam zielonego pojęcia jaki to model, jednak co do tego że jest to Wheeler jestem pewien.
Będę bardzo wdzięczy za pomoc w pierwszej kolejności co do znalezienia jaki to model. Sam próbowałem znaleźć coś w sieci ale wszystkie ramy przynajmniej dla mnie są prawie identyczne różniące się niewieloma szczegółami.
Napiszcie jakie elementy sfotografować aby można było znaleźć co to za rower.
Pozdrawiam
Robert
sprobuj pogrzebac w rodzinych fotografiach moze znajdziesz jakies zdjatko orginalu
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Z rodzinnymi fotografiami próbowałem, niestety bez skutku.
Poniżej kilka zdjęć może coś się rzuci w oczy specjalistą od Wheelera.
Poniżej kilka zdjęć może coś się rzuci w oczy specjalistą od Wheelera.
Witaj
rama ma typowe dla wielu ram na rurach Tange'a haki - sądzę zatem że rury to ten kierunek
co do reszty - przepuszczenie tylnego pancerza i mocowania np dynamo mogą sugerować że był to model bardziej ukierunkowany na turystykę niż ściganie
To jednak nie zawęża zbytnio obszaru poszukiwań -w typach pewnie pomogłyby informcje jaki byl oryginalny osprzęt, kolorystyka etc
rama ma typowe dla wielu ram na rurach Tange'a haki - sądzę zatem że rury to ten kierunek
co do reszty - przepuszczenie tylnego pancerza i mocowania np dynamo mogą sugerować że był to model bardziej ukierunkowany na turystykę niż ściganie
To jednak nie zawęża zbytnio obszaru poszukiwań -w typach pewnie pomogłyby informcje jaki byl oryginalny osprzęt, kolorystyka etc
Oryginalnie były:
- klamko-manetki DEORE LX ST-M091 (niestety została tylko klamka - może ktoś ma manetki do odsprzedania :) )
- przerzutka tylna DEORE DX (foto poniżej)
- przerzutka przód DEORE LX (foto poniżej)
- korba FC-MT60 (do niej szukam blatów, chyba oryginałów już nie ma szans znaleść ale może jakieś zamienniki znacie)
- klamko-manetki DEORE LX ST-M091 (niestety została tylko klamka - może ktoś ma manetki do odsprzedania :) )
- przerzutka tylna DEORE DX (foto poniżej)
- przerzutka przód DEORE LX (foto poniżej)
- korba FC-MT60 (do niej szukam blatów, chyba oryginałów już nie ma szans znaleść ale może jakieś zamienniki znacie)
osprzęt zawęża poszukiwania do lat 90-92
koronki wyglądają na okrągłe, nie biopace, rocznik 90 moznaby zatem pominąć
co dalej? albo katalog, albo ktoś kto zna dobrze kolekcję Wheelera.... ja niestety nie mam wiedzy ani materiałów
koronki wyglądają na okrągłe, nie biopace, rocznik 90 moznaby zatem pominąć
co dalej? albo katalog, albo ktoś kto zna dobrze kolekcję Wheelera.... ja niestety nie mam wiedzy ani materiałów
Dzięki Skolioza, przeszukałem katalogi na stronie http://www.retrobike.co.uk, i wydaje mi się że na tym konkretnym typie ramy były składane rowery w roku 91, ten rocznik pasuje też do osprzętu Deore DX/LX. Więc chyba katalog z roku 91 firmy Wheeler da odpowiedź na moje pytanie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego katalogu. Może ktoś wie gdzie taki stary katalog mógłbym znaleźć ?
witam.
fajnie że ktoś nowy z wro znów tu zawitał
grupo wrocławska może jakiś mini złot i jakąś lajtowa trasa w tym tygodniu?
pozdrawiam
xMekpx
fajnie że ktoś nowy z wro znów tu zawitał
grupo wrocławska może jakiś mini złot i jakąś lajtowa trasa w tym tygodniu?
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
RobertG pisze:Dzięki Skolioza, przeszukałem katalogi na stronie http://www.retrobike.co.uk, i wydaje mi się że na tym konkretnym typie ramy były składane rowery w roku 91, ten rocznik pasuje też do osprzętu Deore DX/LX. Więc chyba katalog z roku 91 firmy Wheeler da odpowiedź na moje pytanie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego katalogu. Może ktoś wie gdzie taki stary katalog mógłbym znaleźć ?
spróbuj może jeszcze na MTB- kataloge.de... ew wujek google
To fakt, dwa dni kopania po necie i totalnie nic. Trudno nie będzie jednak z niego prawdziwego RETRO MTB, po prostu złoże sobie go na DEORE DX z lat 90, a resztę dorzucę to co mam.
Ale zabieram się za poszukiwania fajnego tematu na projekt prawdziwego RETRO MTB.
Ale zabieram się za poszukiwania fajnego tematu na projekt prawdziwego RETRO MTB.
możesz też pobawić się w stylistę i samemu zaprojektować design roweru - najlepiej przyjąć jakąś prostą koncepcję - do tych trudnych, fantazyjnych to faktycznie trzeba być dobrym plastykiem i specjalistąRobertG pisze:To fakt, dwa dni kopania po necie i totalnie nic. Trudno nie będzie jednak z niego prawdziwego RETRO MTB, po prostu złoże sobie go na DEORE DX z lat 90, a resztę dorzucę to co mam.
ale spójrz, tu jest robota od podstaw i prosta koncepcja - moim zdaniem jeden z ładniejszych rowerów na forum:
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php?t=1457
Ty dysponując białą ramą mógłbyś spróbować pokusić się o "negatywową" koncepcję.
I na przykład postarać się o M732 w wersji czarnej (włącznie z piastami)
Super ten rowerek :)
Ja właśnie myślałem o takim "negatywie" :) większość (a może wszystkie) części jakie znajdę czarne i do tego rama na biało (ale tym razem malowanie proszkowe - właśnie może polecisz kogoś we Wrocławiu).
Pytanie mam jeszcze o naklejki, skąd je macie, drukujecie we wlaśnym zakresie na foli czy gdzieś można kupić szukałem wheelera na alledrogo ale jest bieda straszna.
Ja właśnie myślałem o takim "negatywie" :) większość (a może wszystkie) części jakie znajdę czarne i do tego rama na biało (ale tym razem malowanie proszkowe - właśnie może polecisz kogoś we Wrocławiu).
Pytanie mam jeszcze o naklejki, skąd je macie, drukujecie we wlaśnym zakresie na foli czy gdzieś można kupić szukałem wheelera na alledrogo ale jest bieda straszna.
Jeśli chodzi o malowanie to nie mam doświadczenia.
Jak wrzucisz pytanie w google to Ci jakieś tam fora wskażą gdzie szukać w naszym mieście.
Jeśli chodzi o czarny sprzęt to jakbyś zapolował na XT 732 w wersji czarnej a rower zrobił minimalistycznie na biało to pewnie nawet najwięksi krytycy tego forum przyznają że ma to klasę.
Ale czarny XT'ek to bardzo dużą rzadkość - najprostsza droga to czarny LX.
Jak wrzucisz pytanie w google to Ci jakieś tam fora wskażą gdzie szukać w naszym mieście.
Jeśli chodzi o czarny sprzęt to jakbyś zapolował na XT 732 w wersji czarnej a rower zrobił minimalistycznie na biało to pewnie nawet najwięksi krytycy tego forum przyznają że ma to klasę.
Ale czarny XT'ek to bardzo dużą rzadkość - najprostsza droga to czarny LX.