Witam
Jakiś czas temu dorwałem na Allegro ramę Ferremi Squirrel, jej stan nie był zachęcający, miała rozprutą rurę przy korbie.
Poszperałem w necie i znalazłem trochę informacji. Ramy MTB były budowane przez Włocha, Giorgio Ferremi w latach 1991 do 1993. Rama jest zbudowana z rur stalowych Excell, charakteryzują się dużymi średnicami, jednocześnie mają ścianki grubości 0,8 mm. Powstawały również ramy szosowe .
Tyle historii
Rama została pospawana , zaszpachlowane wszystkie spawy i pozbawiona naklejek.
Przed renowacją ważyła 1700 gram. po 1730 gram rozmiar 43 cm c-c.
Ramę ubrałem w Deore XT M735 91r. Oczywiście było trochę problemów. Rama ma główkę pod stery 1 1/4", na razie tak zostawiam ale w przyszłości nabiję redukcję na 1 1/8". Nie mam odpowiedniej korony do XC 700 i zredukuję wagę. Następną przeszkoda rura podsiodłowa o średnicy 32,5 mm, sztyca fi 30, musiałem dorobić odpowiednią redukcję pod FD. Na deser włoski wkład suportu czyli dwa prawe gwinty. Notorycznie odkręca się prawa strona (dlatego to rozdarcie rury), chyba ostatecznie wkręcę na klej.Linia łańcucha wymagała suportu o długości 122,5 mm. Uważam że dorwanie czegoś takiego w dobrej wadze i cenie graniczy z cudem, znalazłem tylko Kinex'a.
Rower jest ukończony, zostanie zmieniona RD na krótki wózek i opony z brązowymi bokami.
Wrażenia z jazdy pozytywne, świetnie podjeżdża pomimo wygodnej wysokiej pozycji. Jadąc na nim mam wrażenie lekkości jazdy,zachęca do mocniejszego depnięcia.
Zapraszam do galerii.
pozdrawiam Ulzhan
fajne malowanie, ale ten mostek od wheelera to mógłbyś zastąpić czyms innym chyba?
/// 4x Specialized /// ;)
no tak - najlatwiej o szpej 1 i 1/4" fastrax wheeler:) ale np. czarny controltech byl na zbyciu u Ojca Dyr., moglby zostac polaczony z czarna sztyca -> tez najlatwiej chyba o wheelery w tym rozmiarze, ale u Jasialuisa cos tam ciekawego mozna znalezc.
i kiedys wartaloby ubrac go w retro gumy - chocby skinwalle;
i kiedys wartaloby ubrac go w retro gumy - chocby skinwalle;
to prawda, miałem czarnego CT, miałem także Syncrosa - ale oba już wyszły...
122,5 to podstawowa długość osi dla tej korby - w jednym z krakowskich sklepów leżał jeszcze swego czasu wkład Deore XT, właśnie włoch na 122,5 Tyle że nie był to kartridż tylko ośka z miskami Gdybyś chciał mogę podpytać czy jeszcze jest
Co do rowerku - bardzo ładnie wyszedł! skromne, ładne haki, ładna przelotka do tylnego hamulca a i Zocchi komponuje się tu kolorystycznie bombowo Gratuluję!
122,5 to podstawowa długość osi dla tej korby - w jednym z krakowskich sklepów leżał jeszcze swego czasu wkład Deore XT, właśnie włoch na 122,5 Tyle że nie był to kartridż tylko ośka z miskami Gdybyś chciał mogę podpytać czy jeszcze jest
Co do rowerku - bardzo ładnie wyszedł! skromne, ładne haki, ładna przelotka do tylnego hamulca a i Zocchi komponuje się tu kolorystycznie bombowo Gratuluję!
Witam
Widziałem tego CT dla mnie był za długi,preferuję 110 mm lub 120 mm. Obecnie na Allegro jest taki o długości 145 mm. Co do suportu założyłem temat w odpowiednim dziale, dzięki ale nie będę tego zmieniał. Opony mam te na uwadze co o nich sądzicie ?
http://allegro.pl/opona-irc-mythos-xc-r ... 16855.html
Wbrew pozorom sztyce fi 30 to towar deficytowy,moja to Shogun o wadze 240 g.
pozdrawiam Ulzhan
Widziałem tego CT dla mnie był za długi,preferuję 110 mm lub 120 mm. Obecnie na Allegro jest taki o długości 145 mm. Co do suportu założyłem temat w odpowiednim dziale, dzięki ale nie będę tego zmieniał. Opony mam te na uwadze co o nich sądzicie ?
http://allegro.pl/opona-irc-mythos-xc-r ... 16855.html
Wbrew pozorom sztyce fi 30 to towar deficytowy,moja to Shogun o wadze 240 g.
pozdrawiam Ulzhan
Super rama, fajnie że chciało ci się ją ratować ;D
Waga bomba, te 0,8mm to raczej max dla niej w niecieniowanych miejscach, w cieniowanych pewnie 0,5 albo i mniej ;D
Fi 30 miały też stalowe Bowy, jakby fajne 29,8 albo 29,6 trafić to też da radę ;]
Waga bomba, te 0,8mm to raczej max dla niej w niecieniowanych miejscach, w cieniowanych pewnie 0,5 albo i mniej ;D
Fi 30 miały też stalowe Bowy, jakby fajne 29,8 albo 29,6 trafić to też da radę ;]
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 09:24 przez elziomallo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawy rowerek, czekam na więcej zdjęć :) siodło wtb?
Co do opon, to ja mam IRC z czerwonym paskiem, ale z przodu mythos slick 1,95 a z tyłu notos 1,95, tak więc nie powiem Ci wiele na temat jazdy na mythosach z normalną kostką, ale jeśli chodzi o estetykę to na pewno rower robi się ciekawszy a same koła wizualnie lżejsze :)
Zgadzam się co do sztycy fi=30. Ja też bardzo długo szukałem jakiegoś ciekawego okazu, ale niestety ciężko o jakiś retro smaczek. Przez dłuższy czas miałem czarnego procrafta, który zaskoczył mnie owalizowanym przekrojem, a ostatnio dopiero upolowałem coś z wyższej półki aczkolwiek niezbyt retro ;)
Co do opon, to ja mam IRC z czerwonym paskiem, ale z przodu mythos slick 1,95 a z tyłu notos 1,95, tak więc nie powiem Ci wiele na temat jazdy na mythosach z normalną kostką, ale jeśli chodzi o estetykę to na pewno rower robi się ciekawszy a same koła wizualnie lżejsze :)
Zgadzam się co do sztycy fi=30. Ja też bardzo długo szukałem jakiegoś ciekawego okazu, ale niestety ciężko o jakiś retro smaczek. Przez dłuższy czas miałem czarnego procrafta, który zaskoczył mnie owalizowanym przekrojem, a ostatnio dopiero upolowałem coś z wyższej półki aczkolwiek niezbyt retro ;)
Tak siodło to WTB raczej nie retro ale pasuje do moich czterech liter
Dzięki za pozytywne opinie o oponach. Wybrałem je bo pasowały mi kolorystycznie ale nie wiedziałem jak się na nich jeździ.
Dzięki za pozytywne opinie o oponach. Wybrałem je bo pasowały mi kolorystycznie ale nie wiedziałem jak się na nich jeździ.
No właśnie mi się wydawało, że to siodło to raczej jakiś klasyczny model ;) a ma może love channel już? Ja mam bardzo współczesne wtb rocket v i tez już na inne raczej nie zmienie, ewentualnie na lżejszą wersję ;)