thumby xt

Halo. Może to ja jestem dekiel albo nieuk ,ale mam już jakieś tam doświadczenie ,kilka napędów złożyłem.
Problem się powtarza i to na kilku modelach thumbów w różnym stanie (xt, deore) na kasetach zarówno 7s jak i 8s. Stosuje nowe linki/pancerze ,ustawiam naciąg linki. Problem polega konkretnie na tym ,że przerzutka wrzuca bezproblemowo do 3 ,4 biegu ,później się "gubi" i nie może się zdecydować który tryb wybrać ,czy wrzucić czy też zrzucić , by następnie wrócić do poprawnego indeksowania na ostatnich 3 najwyższych trybach. Co jest ? Mikroregulacja baryłką nie pomaga. Wiem ,ze nie jestem sam -to normalna przypadłość ich ? Pytam ,bo prawie nowe thumby z xt'ka robią takie same numery .. a może linke do przerzutki można zaczepić w inny sposób ,tak na okrągło ?
z góry dzięki za info -może akurat przyda się potomnym ;]

przez dokładny opis próbowałem się zabezpieczyć przed pierdołowatymi odpowiedziami ,które nic nie wnoszą
jak widać ,mało skutecznie :lol:
żeby nie było ,że jestem złośliwy -problem miałem w 4 różnych ramach/rowerach/setach (wszystkie miały krzywe haki?)

Wydaje MI sie problem jest. W niekompatybilnosci systemow ug, HG ig ... Nie wiem jak masz dobrany naped, ale mialem kiedys tak w tanich thumbach I jedynym Wyjsciem bylo prZelaczanie w tryb bezindeksowy, potem sie okazalo ze caly naped byl ig a lancuch HG I niezbyt to chodzilo, linke da sie tylko w jeden sposob zalozyc prawidlowo, dawno thumbow nie Mialem Ale o ile pamietam... Bedzie tez tak sie. Dziac jak manetka bedzie np 7 a kaseta 8 , yteoretycznie powinno tylko nie byc jednego biegu, a w praktyce wlasnie pozostale 7 plynnie nie dzialaly

rurokura pisze:przez dokładny opis próbowałem się zabezpieczyć przed pierdołowatymi odpowiedziami ,które nic nie wnoszą
jak widać ,mało skutecznie :lol:
żeby nie było ,że jestem złośliwy -problem miałem w 4 różnych ramach/rowerach/setach (wszystkie miały krzywe haki?)
napisałem to Bo tak poprostu jest że jak przerzutka ma krzywym jak to szaleje na środku kasety.

thumb jest mało precyzyjny... więc logicznie powinien być mniej czuły na krzywy hak....

może to kwestia tego że klik w thumbie nie jest tak dokładny jak w rf... a lekkie poruszenie manetka nie pomaga?

imo mieszanie systemu hg ug i ig nie ma wplywu. tak samo 8biegów w manetce i 7 na kasecie... sam w szosie mam klamkomanetke na 8, łańcuch hg, kasetę ug i wszystko działa dobrze o ile hak jest prosty. no i do regulacji trzeba się przyłożyć.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

niekompatybilnosc niestety ma znaczenie, lancuchy ig sa nieco szersze w srodkowej czesci, niezawsze chce to chodzic z innymi systemami, z autopsji pisze, no kaseta ma takze znaczenie, jesli to oryginal shimano to powinno byc ok, i nie sadze by kolega ktory juz kilka napedow zlozyl, nie pozaskladal dystansow miedzy ttrybikami, kupilem kiedys kasete 7 speed jakies tam tajwanskiej marki sunrace bodajze i momo zapewnien ze kompatybilne jest z shimano hg, cala kaseta byla zawaska, musialem dokladac podkladki dystansowe za najwieksza koronka aby nakretka wogole skontrowala i skrecila kasete, z rapidfire dzialalo to prawidlowo ale wlasnie z thyumbami altusa juz nie , wlasnie swirowalo w srodkowym zakresie... a hak oczywiscie ze ma wplyw, nawet jesli troche tylko zgiety, tak samo przerzutka jesli ma nieco zgiety wozek, lub pantograf...ale to doswiadczony biker zapewne wie , wiec nawet o tym nie wspominalem

dzięki wszystkim za info
zostanę jednak z wielu względów na płynnej zmianie ,gdyż wydaje się zupełnie wystarczająca
poprostu byłem ciekaw

co do łańcuchów -to sam nie wiem ,pewnie mieszanie systemów nie pomaga w polepszeniu kultury pracy ,ale raczej nie jest decydujące dla działania thumbów ,tak samo jak zmiany w szerokościach trybów kaset 7 i 8