2x9

Hej, mam pytanie do praktyków.

Czy napęd korba 46/34 i kaseta 12/34 pozwolą w miarę komfortowo poruszać się po górach?
Był: pewna Gusta, Votec F7 '99, jakiś karbonowy Scott, trzeszczący Mountain Cycle San Andreas, całkiem ładny Rocky Mountain Blizzard '96, Intense M1 '03,

oj, nie... opcja dwóch blatów w miejscu młynka i środka jest dla mnie nie do przyjęcia. To po prostu wygląda bardzo źle.

34-34 daje 1:1, czyli tak jak kiedyś 28-28. Na płaskim to aż nad to, z górami nie mam dużego doświadczenia...
Był: pewna Gusta, Votec F7 '99, jakiś karbonowy Scott, trzeszczący Mountain Cycle San Andreas, całkiem ładny Rocky Mountain Blizzard '96, Intense M1 '03,

ja uczciwie mówią że 1:1 to jest mało

Może w bardziej płaskich rejonach wystarczy z nawiązką, ale w terenie górzystym, czy choćby mocno pagórkowatym brakuje Zwłaszcza że musisz liczyć się z tym, że nie wystarczy wydusić paruset metrów jak na Jurze na przykład, tylko lecisz cały czas góra-dół, lub podjazd jest odpowiednio dłuższy
Dążę do tego żebyś nie sugerował się tym, ze jesteś w stanie pocisnąć na takim biegu jakiś stromy ale relatywnie krótki podjazd w okolicy, bo to nie daje wymiernego pojęcia o przydatności bądź nie takiego przełożenia
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

ja w zeszłym roku zacząłem po górkach jeździć i początkowo 22:28 to było dla mnie mało. Teraz się do tego przyzwyczaiłem - no.. to znaczy zobaczymy jak to po zimie będzie :-)
W każdym razie ja szczerze polecam mieć takie przełożenie, dzięki któremu można podjechać i nie trzeba prowadzić. Mi to dało ogromną satysfakcję jak pierwszy raz wjechałem na śnieżnik. Na 1:1 prędzej bym na zawał zszedł!

Witam.

Wszytko zależy od "łydy". Jak jesteś mocny to na 1:1 sobie poradzisz. Ja sam gdy wjeżdżałem na śnieżnik nie użyłem tarczy 22t caly czas na 32t jechałem. Wtedy nie byłem mocny i poradziłem sobie więc myślę że podjeżdżanie na 1:1 jest możliwe.

Pytanie tylko co zrobisz gdy będziesz mieć gorszy dzień...

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Cóż, łydy to ja na pewno nie mam. Dopiero wracam do kondycji, czyli również do łydy :)

Jak tylko przyjdą koła, będę mógł przymierzyć korbę. Może jednak złożę standardowe 3x9....

witam.

moim zdaniem bezpieczniej będzie bezpieczniej dla Ciebie założyć 3 blaty...

a jak zobaczysz że mlynek nie jest Ci potrzebny to go sciagniesz. W ta stronę napewno będzie Ci łatwiej niż w druga.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

chrzanek pisze:34-34 daje 1:1, czyli tak jak kiedyś 28-28
zapomniałem wczoraj dopisać - 28:28 to była często kombinacja w rowerach turystycznych i w low-endzie który dziś nazwalibyśmy hipermarketem ;-)
W rowerach stricte MTB najczęstsze kombinacje z jakimi się spotkałem (pomijając micro) to 28/38/48 i kaseta 14-32; 26/36/46 i kaseta 13-30, oraz 24/36/46 i kaseta 12-28
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

chrzanek pisze:oj, nie... opcja dwóch blatów w miejscu młynka i środka jest dla mnie nie do przyjęcia. To po prostu wygląda bardzo źle.
To dołóż bashguard'a.

Co do przełożeń - nie mam wielkich górskich doświadczeń, ale 26 do 30 jeździło mi się tak akurat ;->
--
Cypis

Re: 2x9

chrzanek pisze:Hej, mam pytanie do praktyków.

Czy napęd korba 46/34 i kaseta 12/34 pozwolą w miarę komfortowo poruszać się po górach?
Osobiście nie wyobrażam sobie użytkowania tak skonfigurowanego napędu w górach. Sam nie mam wątłej nogi :-> , na maratonach tyłów nie zamykam a moje przełożenie ratunkowe to 22-27 (przy konfiguracji 22-32-42 + 11-27). I szczerze mówiąc niekiedy czuję, że to bieg graniczny, poniżej którego na dłuższą metę nie dałbym rady. Nie wyobrażam sobie też rozsądnego użytkowania 28/28 i efektywności jazdy. Konkludując, IMHO nie, taki napęd nie pozwoli na w miarę komfortowe poruszanie się po górach.
P.S. Też uważam, że korby bez zewnętrznej zębatki wyglądają tragicznie ;-)

Od jakiegoś czasu używam napędu 2x9 korba 42-26 i kaseta 11-32.Fajna sprawa, ale na pewno nie do jeżdżenia po górach.Na jurze jakoś wystarcza, aczkolwiek myślę o zastosowaniu kasety 11-34.Przy takiej konfiguracji jaką podałeś to można się poruszać po płaskim, no może po niewielkich pagórkach, ale na pewno nie w górach.Wg mnie najsensowniejsza konfiguracja do takiego napędu to korba 26-29-40-44 i kaseta 11-32 lub 34 taki zestaw daje radę na wyżynach i jest uniwersalny, ale nie nadaję się w góry, gdzie młynek 22 i koronka 34 czasem nie wystarczają.

Klasyczne 2x9 wg Toma R. to 29x33
Dzieląc jedno przez drugie mamy 0,88

To (bardzo) mniej-więcej odpowiednik 22-zębnego młynka i 26 zębów z tyłu (0.85)
Trochę mało.

Wariant drugi: na korbie 110 wieszamy blat 26 (to chyba minimum dla rozstawu 78 mm) i 34-zębną kasetę na tył. Plus, rzecz jasna, osłonka, bo bez niej wygląda to fatalnie.

Wychodzi 0.76

Dla klasycznego zestawu 22:28 (dla mnie wystarczający do jazdy po górach, nie mówimy tu o ściganiu, bo to w kontekście retro jest chyba totalne bez sensu) mamy 0.78.
Czyli nawet lepiej!

Ot, co.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/