klucze do wolnobiegow - wymiary

Zakladam ten temat, gdyz przypuszczam ze wiekszosc z nas natrafilo juz na problematyke rozorodnosci kluczy do wolnobiegow.

Shimano - standard, ten sam co do kasety, Maillard ma swoj - wiem, ze mozna je zamowic u Nusia.

Ale moze ktos pomoze mi w obecnej sytuacji? - wolnobiegi Suntoura - jakim kluczem to ruszyc?
Jest to po-4-wypust:
Obrazek

przypuszczam, ze pasowalby ktorys z kluczy do bmx'ow, ale ktory? Mial ktos z tym do czynienia?

To ja się podepnę - czym dokręcać taki suport:

Obrazek

szczególnie tą miskę po prawej i jej kontrę? (widziałem już toto wiele razy porysowane i uszkodzone)
--
Cypis

Lewą stronę - są takie klucze do kontr. Mam niby oryginał ale troszke był ciasnawy i nie chciał wejść. Poradziłem sobie małym przecinaczkiem i młotkiem (wszystko jest stalowe więc się nie uszkodzi zbytnio). Później kluczem trzpieniowym - idzie już leciutko, przynajmniej u mnie tak było. Natomiast lewa strona - no cóż - mam taki klucz firmy Unior dość skomplikowany, skręcany żeby nic się nie smykło więc daje sobie rade spokojnie, ale od biedy można te płaskie fragmenty złapać w imadle i kręcić całą ramą.

imadlo, francuz, rzaba, albo po prostu plaski srubokret i mlotek,a zamiast klucza trzpieniowego : dlutko/precik/maly srubokret i mlotek lub szczypce do bizuterii:

Obrazek
Obrazek

co do pierścienia - korzystam ze starego klucza jaki był dodawany do Wigry3 - takiego jak ten po środku (foto z netu)

Obrazek

niewykluczone, że to jest właśnie klucz do kontr wspomniany przez Adama ;-)

Później idzie już gładko ;-)

A rozmiar szalki po przeciwnej stronie to 36 - taki jak do sterów oversize Większe "szwedy" łapią to bez kłopotu i ryzyka zrysowania ramy
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Ten do kontr to mam na myśli:
http://www.nusiu.pl/sklep/product_info. ... ducts_id=7

chociaż tym od wigry teże może by i dało rade. Tym od nusia z tego co pamiętam odkręcić można jeszcze kontrę z BB 950-952, a ta jest aluminiowa, więc lepiej żeby klucz łapał po całości.

Te miski z prawej strony to fakt, tam jest rozmiar trzydzieści kilka mm. No ale każdy wie jak to z suportami bywa, raz idzie leciutko a czasem potrzeba kilku chłopa więc ja tam wolę żeby mi klucz łapał na stałe z miską i się nie ślizgał więc sobie takowe skompletowałem.

Ostatnio mialem zagwozdkę z suportem framcuskim Shimano 105.

Wygląda dość zwyczajnie, ale kontra ma 3 zęby (przecinak i młotek), na szczęście do środka lewej strony klucz specjalny do tego miałem, ale prawa strona to już nie wspomniane 36mm tylko zdziebko mniej, klucza już nie było i skończyło sie na niezawodnym imadle.

Obrazek

Nie chcąc robić zbędnego bałaganu dopiszę się tu. Zbieram się do serwisu tylnej piasty FH-M525 SL Bębenek jest trochę jakby obluzowany chcę go dokręcić. Nie wiem w jaki klucz powinienem się uzbroić. Na allegro znalazłem coś o nazwie klucz do shimano wolnobiegów. Czy zwykły imbus 10mm wystarczy.