http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/10 ... 6939,1,3,5
W zasadzie to nie wiem co powiedzieć :o
Tu raczej chodzi o część całości wchodzącej w skład fortu 47, w tym przypadku to chyba była bateria B(47A)-2 w Bibicach:
http://wikimapia.org/#lat=50.1121299&lo ... 7&l=28&m=b
Lub B(47a)-1 w Węgrzcach:
http://wikimapia.org/#lat=50.1145723&lo ... 7&l=28&m=b
http://wikimapia.org/#lat=50.1121299&lo ... 7&l=28&m=b
Lub B(47a)-1 w Węgrzcach:
http://wikimapia.org/#lat=50.1145723&lo ... 7&l=28&m=b
Baterii nie widzieliśmy, ale ten fort był przy jakimś osiedlu - nie zdziwiłbym się jakby o niego chodziło..
Cytat z Dziennika Polskiego z 26 IX 2011:
Cytat z Dziennika Polskiego z 26 IX 2011:
Pod koniec ubieglego tygodnia rozburzona została znaczna część baterii artyleryjskiej z początków XXw, która znajduje się na tzw zapolu Fortu Pancernego nr 47a "Węgrzce", nieopodal ul. Słonecznej w Bibicach w gm Zielonki
Maciek - ale ekstra mape zapodales! dzieki
Jako, ze biegalem tam sporo, moge dac relacje jak to wygladalo niedawno:
-bateria B(47)-1 to byly zarosniete krzakami totanie wyniszczone bunkry. Nie widac ich z drogi, menele tam sypialy, za to dobrze widac ten maly obiekt nazwany ostrogiem fortecznym w gr. foryu 47. Inna sprawa, ze nikt tam nic nie budowal, no moze po drugiej stronie ulicy konczyla sie inwestycja calego osiedla, ale to jest wkomponowane w fort, a obok jakies wieksze hale fabryczne powstaly, ale to podkreslam - druga strona ulicy.
-bateria b(47a)-2 to z kolei taka ziemianka malutka na granicy dzialow (miedzy polami uprawnymi), tez dewastacja total
Jako, ze biegalem tam sporo, moge dac relacje jak to wygladalo niedawno:
-bateria B(47)-1 to byly zarosniete krzakami totanie wyniszczone bunkry. Nie widac ich z drogi, menele tam sypialy, za to dobrze widac ten maly obiekt nazwany ostrogiem fortecznym w gr. foryu 47. Inna sprawa, ze nikt tam nic nie budowal, no moze po drugiej stronie ulicy konczyla sie inwestycja calego osiedla, ale to jest wkomponowane w fort, a obok jakies wieksze hale fabryczne powstaly, ale to podkreslam - druga strona ulicy.
-bateria b(47a)-2 to z kolei taka ziemianka malutka na granicy dzialow (miedzy polami uprawnymi), tez dewastacja total
fortu nikt nie ruszył... z tego co widziałem na fotkach wyglądało to raczej na bastion polowy - baterię. Wyburzon został schron dla artylerzystów (niewielkie pomieszczenia ok 5 na 5m... szczerze nie dziwię się temu, bo chyba nikt by czegoś takiego nie chciał zamiast domu... jedyne co tam można by zrobić to schowek na łopaty i kosiarkę, a tak zmieści się kolejny dom w szeregówce i kolejne kilkadziesiąt tysięcy zysku więcej
Nie ma się co rozczulać... wolałbym, żeby wszyscy, którzy ogłaszają żałobę po zburzeniu takiego małego fragmentu twierdzy zaczęli myśleć jak sprawić, żeby duże forty prawdziwe (Pancerne i Altyleryjskie oraz Bastion Kleparski) forty zaczęły żyć z powrotem a nie służyć jako magazyny bądź stać puste. Wiele z fortów znajduje się obecnie w centrum dzielnic i nie ma sensu, żeby niszczały, zwłaszcza, że są własnością miasta
Nie ma się co rozczulać... wolałbym, żeby wszyscy, którzy ogłaszają żałobę po zburzeniu takiego małego fragmentu twierdzy zaczęli myśleć jak sprawić, żeby duże forty prawdziwe (Pancerne i Altyleryjskie oraz Bastion Kleparski) forty zaczęły żyć z powrotem a nie służyć jako magazyny bądź stać puste. Wiele z fortów znajduje się obecnie w centrum dzielnic i nie ma sensu, żeby niszczały, zwłaszcza, że są własnością miasta
jesli konserwator bedzie sie ubiegal o wpisanie Twierdzy na liste unesco, musi przedstawic calos planow/historii itd. ..... TWIERDZY JAKO CALOSCI, czyli ze wszystkich okresow istnienia od poczatkow powstania za W.M.Krakow po Generalna Gubernatornie.staszek pisze:Nie ma się co rozczulać... wolałbym, żeby wszyscy, którzy ogłaszają żałobę po zburzeniu takiego małego fragmentu twierdzy zaczęli myśleć jak sprawić, żeby duże forty prawdziwe (Pancerne i Altyleryjskie oraz Bastion Kleparski) forty zaczęły żyć z powrotem a nie służyć jako magazyny bądź stać puste. Wiele z fortów znajduje się obecnie w centrum dzielnic i nie ma sensu, żeby niszczały, zwłaszcza, że są własnością miasta
Zimny o czym ty mówisz w ogóle?... nie wiesz co się działo w latach 50- tych?? twierdza jest niekompletna, jest w stanie ruiny (z wyjątkiem kilku fortów). Nikt czegoś takiego nawet nie będzie próbował zrobić. Konserwator woli chodzić po mieście i nakazywać ludziom zdejmowanie dżwi i wyjmowanie okien za to, że są współczesne. Dotychczasowe formy działań/ dzierżawy fortów pogarszają tylko ich stan (przykład - fort Lasówka - wyburzony strop). Miasto też nic nie zrobi, bo nie ma na to kasy... nawet trawniki (teraz już nie przypominają czegoś takiego) przy Placu Bohaterów getta są nieskoszone od 2 lat (dziennie przechodzi tam kilkaset turystów żydowskich z całego świata... wstyd.
ciekawi mnie jednak to, który to wydział architektury (chyba ten z Zielonek) i który konserwator zabytków są za to odpowiedzialni i jaką karę poniosą
Sprawa jest ciekawa i obrazuje burdel w papierach, pokazuje że cała biurokracja, kolejne instytucje są bez sensu
Sprawa jest ciekawa i obrazuje burdel w papierach, pokazuje że cała biurokracja, kolejne instytucje są bez sensu
bylem na miejscu, przy forcie glownym. Na tylach (wzgledem ul.warszawskiej) juz poza terenem tego calego hotelu fortecznego, faktycznie stoja trzy wielkie kopary, pare dziur w ziemi i kupa grud betonowych z wystajacym zbrojeniem. Zaraz obok stoi/powstaje (stan surowy) budynek o wielkosci magazynu lub co najmniej centrum scjentologicznego, spadowy dach, kolumienki - jednym slowem szal wegrzeckiej architektury;)
po takich ogledzinach jednak trudno stwierdzic czy tereny pod bunkrami nalezala do tej samej inwestycji co ww. wykwit.
po takich ogledzinach jednak trudno stwierdzic czy tereny pod bunkrami nalezala do tej samej inwestycji co ww. wykwit.
A'propos Fortu 52a Łapianka: http://www.zbk.krakow.pl/galeria_zdjec.html - jak dla mnie pomysł rewelacja :)
i nawet sie organizacje harcerskie w tej sprawie dogadaly:)
nie wiem czy kojarzycie, ale jednym z fortow w Toniach juz teraz zajmuja sie zhr'owcy z Krakowa; maja tam czesc magazynu i wlasnie jakies izby pamieci/muzeum?
czy ktos byl na srebrnej gorze? Mimo, iz jest to cenny zabytek, w czesci oddalonej od donjonu znajduje sie bardzo fajna stanica, w momencie kiedy mialem przyjemnosc (troche watpliwa, bo tej nocy przezylem jedna ze straszniejszych burz w moim zyciu;) tam spac, w forcie stacjonowal oboz bebniarzy ;P
nie wiem czy kojarzycie, ale jednym z fortow w Toniach juz teraz zajmuja sie zhr'owcy z Krakowa; maja tam czesc magazynu i wlasnie jakies izby pamieci/muzeum?
czy ktos byl na srebrnej gorze? Mimo, iz jest to cenny zabytek, w czesci oddalonej od donjonu znajduje sie bardzo fajna stanica, w momencie kiedy mialem przyjemnosc (troche watpliwa, bo tej nocy przezylem jedna ze straszniejszych burz w moim zyciu;) tam spac, w forcie stacjonowal oboz bebniarzy ;P
stanica, o której mówisz nazywa się Fortem Ostróg. Przez lata należał do harcerstwa, które go pięknie zdewastowało. 3 - 4 lata temu przejęty został przez osobę prywatną, prawdopodobnie przez tę samą, która opiekuje się Twierdzą. Miałem przyjemność zrobić kilka zdjęć po opuszczeniu fortu przez harcerzy... masakra..zimny pisze:i nawet sie organizacje harcerskie w tej sprawie dogadaly:)
Niestety straciłem negatywy :/
Obecnie nie wiem co tam się dzieje, chyba cały czas porządkują i odnawiają....
http://wroclaw.hydral.com.pl/29189,obiekt.html