Postanowiłem rozebrać tylną przerzutkę i po wyciągnięciu kółeczek okazało się, że górne posiada dwie uszczelki (jedna się rozsypała przy ściąganiu), które chronią łożysko, podczas gdy dolne w ogóle ich nie posiadało chociaż miejsce na nie jest. Czyżby poprzedni właściciel coś zawalił?
I teraz pytanie, czy takie uszczelki są do zdobycia, czy pozostaje mi polowanie na komplet nowych kółeczek? Po przeszukaniu allegro znalazłem kilka kompletów ale nowszych kółek, które mają 11 zębów.
tak w ogóle stockowo XT to górne było ceramiczne (uszczelniane) a dolne zwykłe z uszczelkami... oba kółka mają napisy z boku (sealed). Chyba coś miałeś już zmieniane, bo to dolne co masz możliwe że nie maiało uszczelek od nowości (nie ma napisu z boku)...
Co do braku uszczelki zczerze można się nie przejmować, przesmarować i jeździć... i tak pewnie w hardkorowym błocie nie zasówasz.
Jeśli byś kupował nowe kółka to zwróć uwagę na szerokość ośki, bo kółka z niższych grup są szersze![:-/](./images/smilies/icon_curve.gif)
Co do braku uszczelki zczerze można się nie przejmować, przesmarować i jeździć... i tak pewnie w hardkorowym błocie nie zasówasz.
Jeśli byś kupował nowe kółka to zwróć uwagę na szerokość ośki, bo kółka z niższych grup są szersze
![:-/](./images/smilies/icon_curve.gif)
mam przed sobą komplet NOS kółeczek od XT M739 i rzecz ma się jak Stachu napisał - oba uszczelniane + góra dodatkowo na ceramice z ładnym białym napisem
Twój poprzednik zatem musiał już kółka rozbierać i uszczelki albo pogubić, albo świadomie wywalić ze wg na stan
![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Eros, jak pankierownik nie będzie chciał to mam do dodania jedno kółeczko ceramiczne z uszczelkami.Jak nie będzie chciał to się dogadamy.
Lodzermensch
Ja szukam 11t a RD-M739 ma kółeczka 10t więc jeśli to jest kółko 10t to nie kcem ;)
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Mam tak jak mówicie, góra ceramiczna, dół zwykły ale z napisem sealed, więc uszczelki powinny być. Na górze były a na dole nie, więc pewnie było kombinowane ;) No ale jeśli one nie są niezbędne to przesmaruję i zakładam spowrotem, ale Corrado jeśli masz kompletną ceramiczną to daj znać na priv to się dogadamy ;)
jak szukam 11t wiec droga wolna
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
wiem, obserwuję i postaram się skoczyć na nie niczym pantera ![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
jak się nie uda to kupie pewnie jakieś alusy na maszynach czy inne wynalazki
![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
jak się nie uda to kupie pewnie jakieś alusy na maszynach czy inne wynalazki