tak, mnie też te sztućce Gejanta się podobały - a jeszcze jak dodać do tego logo tłoczone u góry... były jeszcze wersje z mocowaniami do low-riderów po bokach (też nie często rzecz spotykana)
A rowerek nabrał w tym konfigu fajnego "pazura" IMO , osprzętowo też nie pozwala nie zatrzymać wzroku na dłużej Nota bene- korba to Specialized?
no nie... jak to czysta rzecz i blat Shimano? potrafią zmylić człowieka
przecież mam identyczną! ale za cholerę Twojej nie przypomina
przecież mam identyczną! ale za cholerę Twojej nie przypomina
Wiesz, pająk przecież wygląda identyko, blaty mam jeszcze orginalne (zdemontowany mam najmniejszy ale nawet nie pamiętam czemu), z bliska pod światło widać u mnie zarys logo firmowego. Korba z 2000 r. , kiedy FSA rozkręcała się dopiero na naszym rynku, a Unibike był ich dystrybutorem. Te korby kosztowały wtedy u nich 160 zł. Czad, to był Afterburner. Biżuteria, mniam, ale stał znacznie drożej.
Te same korby bywały też w innych wersjach kolorystycznych, widziałem kiedyś w wersji biały pająk i czarne blaty.
Te same korby bywały też w innych wersjach kolorystycznych, widziałem kiedyś w wersji biały pająk i czarne blaty.
ja widziałem jeszcze malowaną zółtą i anodowaną czerwoną - ale bez blatów
korba istotnie zarys ma identyko, bo i jest taka sama (blatów nie poznałem - w swojej nie miałem oryginalnych), jednak swojej nigdy tak czystej nie widziałem i to mi ogląd zakłóciło
korba istotnie zarys ma identyko, bo i jest taka sama (blatów nie poznałem - w swojej nie miałem oryginalnych), jednak swojej nigdy tak czystej nie widziałem i to mi ogląd zakłóciło
No bo Ty kręcisz tą korbą w terenie, a moja jest już tylko albo aż fragmentem roweru-pomnika upamiętniającego moje wspaniałe lata rowerowych wyjazdów. Pomnik jak widać z tła ostatnich fotek, garażuje w moim salonie, hehe, w piwnicy jeszcze by mi szczury wrąbały Jagwire, choć może po grilonie by je szlag trafił
Udało się złapać parę tchnień kończącego się lata... Odwiedziłem jak co roku zarośnięty, nieczynny szlak kolejowy zagubiony wśród lasów nad Zalewem Koronowskim. Fragment toru oczyszczono kiedyś z drzew i zielska wytyczając wąską ścieżkę, dzięki której można przeprawić się po starym kolejowym moście na drugi brzeg Zalewu. Unibike też oczywiście tam był :)
coś jak szlak zwiniętych torów? kurczę zazdroszczę... nie wiem czemu ale takie trakty mnie zawsze pociągały - chciałem kiedyś przejść np szlakiem nieczynnej kolei z trójmiasta do żarnowca, kiedy jeszcze nie kursował szynobus na Balice tylko sporadycznie pociągi cysterny na lotnisko to zdarzało mi się z Mydlnik torami wędrować....
A Unibike wygląda jak na sesji - czyściutki, lśniący Masz chłopie zdrowie do dbania o rowery - moje nie chcą tak wyglądać na przejażdżkach...
A Unibike wygląda jak na sesji - czyściutki, lśniący Masz chłopie zdrowie do dbania o rowery - moje nie chcą tak wyglądać na przejażdżkach...
To jest moja ulubiona linia Świecie nad Wisłą - Poledno - Bukowiec - Świekatowo - Klonowo - Bruchniewo - Pruszcz - Więcbork - Złotów. Zbudowana na początku XX w., zamknięta w drugiej połowie lat 90tych. Niestety, nie miała racji bytu w nowych realiach, bo była to linia "ze wsi do wsi". Poza tym, wycofano tabor ją obsługujący czyli popularne u nas "ganze" SN-61. Na dwóch stacjach czasem są organizowane festyny, bo ktoś jednak widzi w tej linii potencjał turystyczny. Linię wykreślono z wykazu linii w zarządzie PKP PLK, więc złomiarze rządzą.
Linię objechałem rowerem na sporym odcinku, generalnie zarośla, chaszcze, kilka miejsc napoczętych przez złomiarzy, Niemcy budowali ją tak, że większość skrzyżowań z drogami poprowadzono pod albo nad nią. Na szlaku jest zdewastowana piękna stacja węzłowa w Pruszczu z szopą, wieżą ciśnień i obrotnicą. Do tego coś z mojej działki - przy niektórych stacjach na szlaku miały miejsce ciężkie walki we wrześniu 1939 r.
Generalnie w okolicach Bydzi jest sporo ciekawych obiektów kolejowych typu dawna sieć wąskotorówki, niedokończone obiekty kolejowe z okresu II RP... Wszystko oczywiście dostępne z roweru, nic tylko przyjeżdżać do Bydzi :) Służę jako przewodnik.
Linię objechałem rowerem na sporym odcinku, generalnie zarośla, chaszcze, kilka miejsc napoczętych przez złomiarzy, Niemcy budowali ją tak, że większość skrzyżowań z drogami poprowadzono pod albo nad nią. Na szlaku jest zdewastowana piękna stacja węzłowa w Pruszczu z szopą, wieżą ciśnień i obrotnicą. Do tego coś z mojej działki - przy niektórych stacjach na szlaku miały miejsce ciężkie walki we wrześniu 1939 r.
Generalnie w okolicach Bydzi jest sporo ciekawych obiektów kolejowych typu dawna sieć wąskotorówki, niedokończone obiekty kolejowe z okresu II RP... Wszystko oczywiście dostępne z roweru, nic tylko przyjeżdżać do Bydzi :) Służę jako przewodnik.
obstawialem, ze to okolice czaplinka/zlocienca i.. nie pomylilem sie bardzo (?)
tam akurat kolejka w lecie dziala (szynobus).
ps. to nad jeziorem Krosino byla ta baza szkoleniowa SS w ktorej mieli bojska w ksztalcie swastyk?
tam akurat kolejka w lecie dziala (szynobus).
ps. to nad jeziorem Krosino byla ta baza szkoleniowa SS w ktorej mieli bojska w ksztalcie swastyk?
Dlaczego 1939 jest z Twojej działki?
I dwa, zimny, mam nadzieję, że się nie fascynujesz nazistowskim bydłem?
A wycieczki, czcigodny Polonezie, zazdroszczę. Jak patrzę na te zdjęcia, i przeglądam newsy z kraju i ze świata, to zaczynam widzieć, że historia pomału zaczyna nam wystawiać rachunek za tak karygodne roztrwonienie infrastruktury kraju.
Ot, co.
I dwa, zimny, mam nadzieję, że się nie fascynujesz nazistowskim bydłem?
A wycieczki, czcigodny Polonezie, zazdroszczę. Jak patrzę na te zdjęcia, i przeglądam newsy z kraju i ze świata, to zaczynam widzieć, że historia pomału zaczyna nam wystawiać rachunek za tak karygodne roztrwonienie infrastruktury kraju.
Ot, co.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/
nie dziś nie jutro ale... trzymam za słowo!polonezGLE pisze:Generalnie w okolicach Bydzi jest sporo ciekawych obiektów kolejowych typu dawna sieć wąskotorówki, niedokończone obiekty kolejowe z okresu II RP... Wszystko oczywiście dostępne z roweru, nic tylko przyjeżdżać do Bydzi :) Służę jako przewodnik.
Skolioza - miejscówek na wyjazdy typu "zachód słońca nad kombinatem" trochę znam, również w Bydzi jest sporo ciekawych zakątków do eksploracji miasta.
Zimny - linia Złotów- Swiecie to tak na północny wschód od Czaplinka.
Aldek - 1939 to moja działka, bo zawodowo zajmuje się ogólnie mówiąc miejcami pamięci narodowej, ostatnio mam na rozkładówce groby naszych żołnierzy z września 1939.
Zimny - linia Złotów- Swiecie to tak na północny wschód od Czaplinka.
Aldek - 1939 to moja działka, bo zawodowo zajmuje się ogólnie mówiąc miejcami pamięci narodowej, ostatnio mam na rozkładówce groby naszych żołnierzy z września 1939.
Szacunek!
Zimny, nawet gdyby te bestie grały na boisku w kształcie nocnika, nie wykrzesałbym w sobie nawet iskry zainteresowania tym bydłem. Może dlatego, że ciągle śni mi się scena z tego zdjęcia: http://ocfordarfur.files.wordpress.com/ ... =573&h=411
Sorry za OT
Zimny, nawet gdyby te bestie grały na boisku w kształcie nocnika, nie wykrzesałbym w sobie nawet iskry zainteresowania tym bydłem. Może dlatego, że ciągle śni mi się scena z tego zdjęcia: http://ocfordarfur.files.wordpress.com/ ... =573&h=411
Sorry za OT
Czasy były dla nas okrutne - fakt
Moim zdaniem chęć poznania i zgłębienia ciekawostek historii ma także rację bytu, nie można wszystkiego co ówczens niemecke ganić, tudzież udawać że nie istniało...
Ja byłem w Wilczym Szańcu, MRU i innych pomniejszych miejscach także bezpośrednio związanych z historią inwazji III Rzeszy na świat, i nie uważam aby było w tym coś zdrożnego Można wszak pochylić czoła np dla kunsztu projektantów czy konstruktórów jakiegoś obiektu, zupełnie odseparowując to od celu w jakim został stworzony, bądź zachwytu dla idei
takie przynajmniej moje zdanie
Moim zdaniem chęć poznania i zgłębienia ciekawostek historii ma także rację bytu, nie można wszystkiego co ówczens niemecke ganić, tudzież udawać że nie istniało...
Ja byłem w Wilczym Szańcu, MRU i innych pomniejszych miejscach także bezpośrednio związanych z historią inwazji III Rzeszy na świat, i nie uważam aby było w tym coś zdrożnego Można wszak pochylić czoła np dla kunsztu projektantów czy konstruktórów jakiegoś obiektu, zupełnie odseparowując to od celu w jakim został stworzony, bądź zachwytu dla idei
takie przynajmniej moje zdanie
To temat na inne forum, inną dyskusję – jak się spotkamy, to możemy sobie pogadać do woli, i przedstawię Ci mój punkt widzenia, być może różny od Twojego z tej prostej przyczyny, że się nasłuchałem opowieści o rasie panów, i ich wielkim kunszcie, który okazywali na polskich ziemiach, rozstrzaskując główki niemowląt o kamienie. Od bezpośrednich świadków.
Dla mnie koniec tematu.
Dla mnie koniec tematu.
zważywszy na historię dziwi też powszechny sentyment do związku radzieckiego i komunizmu w ogóle (koszulki z czegewarą etc).
a co do rowera - najbardziej podoba mi się ten widelec.
a co do rowera - najbardziej podoba mi się ten widelec.
Aldek - szacun.
Mam parę szaf opisów tego co Niemcy wyrabiali na terenie Pomorza i Kujaw. Przedwczoraj na pogaduchy przyszedł mój współpracownik - Pan po KL Auschwitz. Pojutrze jadę na uroczystości do AK-owców, w niedzielę na groby Powstańców Wielkopolskich. Mam gościa, który wspomina jak na jego oczach Niemiec zabił siekierą jego matkę. Przez takie spotkania zmienia się optyka na pewne sprawy.
Skolioza - też odwiedziłem MRU, w Bydzi mamy ogromny kompleks DAG, gdzie Niemcy produkowali materiały wybuchowe - oczywiście są to fascynujące obiekty pod względem inżynieryjnym, ale trzeba pamiętać o dwóch sprawach: przy ich budowie zginęły w sposób brutalny tysiące niewinnych ludzi, po drugie miały służyć zagładzie m.in. naszego narodu. Całe Niemcy były ogarnięte brunatną paranoją i wszystko w Niemczech było temu podporządkowane.
Zresztą kat Bydgoszczy z lat wojny żył sobie spokojnie po wojnie w RFN i był szanowanym obywatelem.
Sorry za offtop!
Mam parę szaf opisów tego co Niemcy wyrabiali na terenie Pomorza i Kujaw. Przedwczoraj na pogaduchy przyszedł mój współpracownik - Pan po KL Auschwitz. Pojutrze jadę na uroczystości do AK-owców, w niedzielę na groby Powstańców Wielkopolskich. Mam gościa, który wspomina jak na jego oczach Niemiec zabił siekierą jego matkę. Przez takie spotkania zmienia się optyka na pewne sprawy.
Skolioza - też odwiedziłem MRU, w Bydzi mamy ogromny kompleks DAG, gdzie Niemcy produkowali materiały wybuchowe - oczywiście są to fascynujące obiekty pod względem inżynieryjnym, ale trzeba pamiętać o dwóch sprawach: przy ich budowie zginęły w sposób brutalny tysiące niewinnych ludzi, po drugie miały służyć zagładzie m.in. naszego narodu. Całe Niemcy były ogarnięte brunatną paranoją i wszystko w Niemczech było temu podporządkowane.
Zresztą kat Bydgoszczy z lat wojny żył sobie spokojnie po wojnie w RFN i był szanowanym obywatelem.
Sorry za offtop!
Z ciekawości założyłem do Unibike Jasiowe wiesiaczki sparowane z cantami LX.
Le look moim zdaniem niezły, współpraca cantów z klamkami ESP 9.0 dobra, w końcu mają regulację w postaci śmiesznego łatwogubiącego się kołeczka. Parę fotów w picasie.
https://picasaweb.google.com/1068935907 ... Nny5eaWsgE
Le look moim zdaniem niezły, współpraca cantów z klamkami ESP 9.0 dobra, w końcu mają regulację w postaci śmiesznego łatwogubiącego się kołeczka. Parę fotów w picasie.
https://picasaweb.google.com/1068935907 ... Nny5eaWsgE
"Patent Jasiowy" jest ok IMO pod warunkiem nie stosowania klamek SLR+ (z servem) - w zasadzie krzywka daje właśnie jakby inne przełożenie siły czyli wspomaga pracę klamki, przy lamkach SLR+ jest po prostu straaaszna guma
BTW ten patent Trek stosował seryjnie w rowerach (w sumie to nie wiem czy pierwszy do oferty wprowadził to Trek czy Suntour), później w podobne ustrojstwo widelce wyposażało także Marzocchi
BTW ten patent Trek stosował seryjnie w rowerach (w sumie to nie wiem czy pierwszy do oferty wprowadził to Trek czy Suntour), później w podobne ustrojstwo widelce wyposażało także Marzocchi