American Eagle

Hej
Wpadła mi w ręce ramka malowana jako American Eagle. Ramy tego producenta trafiają się co jakiś czas na allegro i nie wyglądają na niską półke. Są to jednak dużo nowsze wytwory. Ten egzemplarz oscyluje raczej w okolicach 1996 r. Ciężko coś znaleźć w necie na jej temat. A kilka szczegółów wskazywałoby na produkcje Klein'a - konkretnie haki otwarte do tyłu i suport bez gwintu (a właściwie same łożyska). Może wypowie się jakiś znawca Kleina? :)
Link do fotki:
http://w728.wrzuta.pl/obraz/5kFCpJ7pUVx/rama1

z KLEINEM raczej nie ma nic wspólnego, nie identyfikował bym firm produkujących stalowe ramki z manufakturą ukierunkowana na alu. wiele starych produkcji miało suporty wciskane, a to że haki otwarte w AE to pierwsze słyszę. pamiętam jeszcze, że w tych rowerkach były fajne korby, chyba white industries albo wra :)
poszukaj "american eagle nishiki"
z netu wynika, że AE jest stare jak świat i sięga drugiej połowy lat '60....
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

Wstawiony sztywny aluminiowy widelec, ale sądząc po sterach i naklejce na tylnym widelcu był tam Rond. Przednia przerzutka, kaseta i korba XT M739 ale z blatem BlackSpire na 5 śrub. Klamkomanetki, hamulce i przerzutka tylna M950. Koła na M950 i obręczach Ritchey, złote nyple, opony Michelin. Fajna była kierownica - złoty WCS :)

Oryginalnie był Rond Hydro Pro.
Poszukuję - więc jakby się gdzieś cudem odnalazł, to chętnie się poczęstuję.

A do pełni szczęścia brakuje żółtej Magury.
Na takiej Brantjens zdobył mistrzostwo olimpijskie w Atlancie.

Tak się zastanawiam, czy to rocznik 96 czy 97.
Zależy, czy AE zdążył wprowadzić do kolekcji nowy model w środku sezonu - już po olimpiadzie.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Podejrzewam, że mogli iść za ciosem i wprowadzić w środku sezonu. Przynajmniej ja bym tak zrobił :) Ronda niestety nie posiadam ale jakby się gdzieś kiedyś trafił to będę pamiętał o Tobie. Co do reszty to zapraszam na PM żeby tu giełdy nie robić :)

Nie chciałem gafy walnąć, więc się ugryzłem w zęby - ale znalazłem dziś potwierdzenie
Rama Piotruś którą masz była robiona przez STORCKA - a tego chyba przedstawiać nie trzeba (Rebel Team choćby - rama ówcześni zawodnicy z chudym portfelem pomarzyć mogli - lekka sztywna i pancerna)
z KLEINEM raczej nie ma nic wspólnego
i tak i nie... cyt z bB:
"Ramę zrobiono z potężnie wyglądających rur Oversize (Alu 7005) zapewniających konstrukcji maksymalną sztywność Widać po nich że Storck dobrze zapamiętał lekcje pobrane u Kleina - jeżeli zwiekszymy średnicę rury zrobioną ze stosowanego przez nas materiału i równocześnie zmiejszymy grubość jej ścianek wytrzymałość rury rośnie liniowo natomiast jej sztywność - wykładniczo"
Postaram się zeskanować cały test i wrzucić

A nawiasem mówiąc - American Eagle współpracował też / firmował rowery marki Concorde - także z bardzo długmi tradycjami!
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Dzięki bardzo za przegrzebanie archiwum :) Zgłoszę się jakoś na dniach po ten numer BB i go zeskanuje.

Z ostatniej chwili- arch Storck'a:
"1996

Bart Brentjens wins the first Olympic gold medal in mountain biking in Atlanta, Georgia/USA on an American Eagle (a modified Storck Rebel)."