Taki był plan, a nawet dalej - Ząb i powrót przez Ciche.
Stacjonowałem w Chochołowie i z uwagi na ciągłe opady deszczu zwiedzaliśmy jaskinie, zamki i baseny termalne po Słowackiej stronie przy użyciu samochodu i podziwialiśmy takie widoki (padało niestety tylko po Polskiej stronie)
W planach był też wypad na szlaki do Rabki. Powrót z wyjazdu Chochołów/Dzianisz/Zakopane w deszczu i szybki zjazd to jazda na ścianę wody. Na trzy dni przed wyjazdem pogoda poprawiła się na tyle, że można było rowerem zjechać z asfaltu w teren. Był 6 albo 7 lipca i przed południem przestało padać. Odczekałem parę godzin, aby woda spłynęła do strumieni i w drogę... http://www.genetyk.com/podjazdy/gubalowka1.html
Widok z miejsca wyjazdu - cel dość ambitny, jak na co dzień jeździ się po płaskim.
Drogą na Czarny Dunajec, na skrzyżowaniu na Ciche i potem w polną drogę (A na mapce).
Mijamy cmentarz za kościołem w Chochołowie po prawej i podjazd na pierwszą górkę – Cyrhlica (B) z widokiem na Ostrysz.
Zjazd i podjazd pod Ostrysz (C), a w zasadzie „droga” była tylko do bacówki, skończyła się i tu już po trawie, pomiędzy owcami byłem zmuszony przeprowadzić rower. Z góry widok powalający. Widać było Trstenę po Słowackiej stronie i wielki zbiornik wodny, a kilka dni wcześniej spacerowaliśmy po zaporze. W dole Dzianisz chyba.
Z górki kawałek po bezdrożu, a potem rynna z błockiem i kamieniami (D). Dalej fotek nie cykałem, bo godzina była dość późna, a plan ambitny.
Kościelisko pod Butorowym (E)
Pogoda już była nie najlepsza, więc musiałem zrezygnować z wjazdu na Gubałówkę, wdrapania się pod Ząb i powrotu przez Ciche. Puściłem się asfaltem w dół przez Dzianisz. Zaraz na początku można odbić w prawo na Bystre lub Ciche, ale frajda z jazdy bez pedałowania wzięła górę. Zawrotna prędkość i przed samym Chochołowem tylko kilka razy zakręciłem.
Trasa super, choć po deszczu to …. widok z dołu po powrocie zrekompensował wszystko.
Pogoda w tym roku nie zachwyca, ale mam nadzieję, że następnym razem uda się dopedałować trochę wyżej
Z Chochołowa na Gubałówkę
#1* KIRK Revolution x 4 * <[shadow=cyan]MISTRAL Vision Alu Pro [/shadow]> < FILMOTEKA >