autor:Gerwazy
No więc tak, kilka lat temu kupiłem dwa niekompletne rowery na takich samych ramach. Były to jakieś makabryczne frankensteiny w których ktoś próbował połączyć osprzęt Campagnolo z Shimano XTR. Po przełożeniu do jednego z nich wszystkich komponentów XTR z drugiego zabrakło tylko korby do stanu kompletności (pomijam pedały których nie mam). I tak zaczęły się poszukiwania korby. Ale zadanie ja widomo nie jest łatwe, nie tylo ze względu na brak ofert w/w czy też cenę jeśli już się pojawi na jakiejś aukcji. Także ze względu na to że musiała być to korba z wczesnego wypustu, bez ramp ułatwiających zmianę biegów na dużym blacie tak aby komponowała się z resztą. Taką korbę trudno kupić, większość jeśli już się pojawiają są nowsze. Korby M900 pojawiają się rzadko btw, w stanie NOS na ebay można zobaczyć raz na kilka miesięcy, ostatnio ktoś wystawił w rekordowej cenie 1000$ .
Do mnie szczęście uśmiechnęło się jakieś pół roku temu, korba pojawiła się w USA , wystawił ja ktoś kto wyraźnie uznał, że naklejka "prototype" powoduje że korba jest nie pełnowartościowa i wystawił ją w akceptowalnej cenie. Kilka dni temu do mnie dotarła. Oprócz naklejki "prototype" ma wybity kod PH co oznacza że opuściła fabrykę w sierpniu 1991. Reszta osprzętu jest z końca roku - październik-grudzień więc praktycznie z samego początki seryjnej produkcji. Produkcję rur Columbus Genius też rozpoczęto w 1991. Ciekawostką są stery - jest to jakaś wczesna wersja ahead'a. Wiadomo że ten system zadebiutował komercyjnie też jakoś w 1991 roku, a od 1993 stery te były w katalogach wielu producentów rowerów.