Pod koniec ubiegłego roku kupiłem ciekawą moim zdaniem ramę. Trafiłem na nią przypadkiem na niemieckim ebay.
Rama powstała najprawdopodobniej w 1988 roku.
Jest wykonana z rur Columbus Cromor Off Road. Cromor to popularne rury Columbusa z przełomu 80/90, ale z takimi oznaczeniami (mam tu na myśli grafikę naklejek) produkowano bardzo krótko. W ogóle to ciekawa jest jest ich historia. Debiutowały prawdopodobnie w 1985 lub 86 pod nazwą Columbus Matrix. Ale ponieważ Trek zgłosił roszczenia do wcześniej zastrzeżonej dla swoich obręczy nazwy Matrix, Columbus musiał zmienić ową nazwę i tak powstał Cromor. Wg jednego ze źródeł rury pod nazwą Matrix były około roku, ale chyba nie występowały w wersji Off road. Dopiero pod nazwą Cromor doczekały się odmiany Off Road, ale na początku grafika naklejek była jeszcze identyczna jak wcześniejszego Matrixa, dopiero potem ( w 1987?) nastąpił Face Lifting wszystkich znaków graficznych Columbusa i Cromor Off Road został zastąpiony przez Cromor OR.
Drugą ciekawostką jest to, że rury (pozioma i skośna) nie mają przekroju okrągłego, ale przypominający 5 ramienna gwiazdę. W drugiej połowie lat 80-tych była taka chwilowa moda, którą zapoczątkowały zaprojektowane przez Gilberta - brata Antonio rury Columbus Gilco (od GILbert COlombo). Pan Gilbert to swoją drogą ciekawa i mało znana postać. Mało kto wie że był głównym projektantem pierwszego Ferrari i wykonał do niego (jak i do wielu późniejszych) stalową ramę wykonaną z rur produkowanych przez firmę A.L. Colombo .
Myślę, że rury opuściły fabrykę Columbusa jako okrągłe, dopiero przez producenta ramy zostały "udoskonalone" przez wykonanie pięciu podłużnych wklęśnięć na obwodzie. Sądzę tak dlatego, że widziałem w sieci wiele ram na rurach Columbusa które to rury w katalogu występowały tylko jako okrągłe w przekroju a w ramach miały przekrój zbliżony do gwiazdy.
Mam pewne wątpliwości czy rama jest oryginalna, czy tylko ma naklejki Guerciotti.
Biorą się stąd, że po pierwsze próżno szukać ramy/roweru MTB z lat 80/90 tej marki. W sieci nie znalazłem. Poza tym naklejki z logo producenta są umieszczone nietypowo : na widelcu jest tylko z prawej strony, a nazwa modelu "Sprint" tylko z lewej strony ramy. Poza tym "Sprint" jakoś mało pasuje do roweru górskiego, wiadomo że pod tą nazwą w latach 80-tych występował rower szosowy tej marki.
Z drugiej strony zaś znalazłem w sieci kilka rowerów szosowych Guerciotti z identycznie pofałdowanymi rurami ramy, więc jest szansa że jest to jednak oryginał. Widziałem też kilka rowerów z lat 80-tych tej firmy z podobnym malowaniem (inny kolor tam gdzie schodzą się rury)
Napisałem do producenta, ale dostałem automatyczną odpowiedź że mają inwentaryzacje do końca tygodnia, więc mam nadzieję że w przyszłym tygodniu czegoś się o nich dowiem.
Co jeszcze. Rama oryginalnie miała zamontowane stery Campagnolo Euclid we wczesnej wersji (1988) no i ma piwoty po 2 U-break'i i to było to co mnie ostatecznie przekonało do zakupu.
A może ktoś spotkał się z podobnym tworem i może rzucić jakieś światło na pochodzenie tej oto ramy ? :
Re: Guerciotti MTB - oryginał czy fake?
#2Jakościowo wygląda bardzo dobrze. Natomiast takie ,,pościskane” rury widzę pierwszy raz, pewnie są sztywniejsze. Rama wygląda na tyle ładnie i niecodziennie, że pewnie nie wnikałbym w to czy to rzeczywiście produkt Guerciotti...
Części na sprzedaż:
https://m.olx.pl/oferty/uzytkownik/1eZ3x/
#3Jakiś czas temu oglądałem ramę Stevensa oczywiście z późniejszych lat i w niej też była rura tego kształtu (taka ściskana) ale to była dola ryra ramy (ukośna).
Nie spojrzałem jakie miała naklejki ale rura identyczna.
Nie spojrzałem jakie miała naklejki ale rura identyczna.
Lodzermensch
#4Miałem takie rury w retro szosie "titan" i były one firmy oria, choć pewnie tak jak piszesz taka była ówczesna moda i więcej firm tak robiło. Gdzieś tam czytałem jeśli dobrze pamiętam , że ramy do titana robiono we włoszech i tam również je malowano.
#5Wygląda na Włoszczyznę bez dwóch zdań
Widać też szosowe zapożyczenia
Mufy przypominają mi moją byłą ramę Chesini, choć to nie ta liga ofc
Widać też szosowe zapożyczenia
Mufy przypominają mi moją byłą ramę Chesini, choć to nie ta liga ofc
#6DOMAN W założeniu pewnie miały być sztywniejsze, ale myślę że taki zabieg osłabiał rurę w praktyce. Stąd też szybko ta modą przeminęła, ale zanim tak się stało objęła wiele znanych włoskich firm.
Aspartam, szukając info a tej ramie spotykałem też ramy na rurach Oria z takimi wgnieceniami, ale sądzę że to była inwencja producenta ramy a nie producenta rur.
Skoliozo to że włoszczyzna to nie ma wątpliwości raczej choćby za sprawą mufy 70mm
Aspartam, szukając info a tej ramie spotykałem też ramy na rurach Oria z takimi wgnieceniami, ale sądzę że to była inwencja producenta ramy a nie producenta rur.
Skoliozo to że włoszczyzna to nie ma wątpliwości raczej choćby za sprawą mufy 70mm
#7OT na temat ksztaltu rury, otoz na sciskanie w osi to jak najbardziej dziala, niestety rama rowerowa mimo swojego ksztaltu i pierwotnie uznanych sil w osi, w kolarstwie gorskim pojawily sie poprzeczne i skretne, a na takie ksztalt przedstawiony powyzej jest niestety oslabieniem.
#82ass tak mi się intuicyjnie wydawało, że to musiało być słabsze. Zresztą gdyby było inaczej to tak szybko bo się nie wycofano z tego pomysłu.
Tymczasem właśnie dostałem odpowiedź z Guerciotti która rozwiewa wątpliwości co do tego czy rama jest oryginalna:
"Dear Gregory,
thanks for your email.
Yes we confirm you that in that time we produced a limited series of MTB frames. It was for a limited time and than we'll not continue anymore.
Looking the pcitures it looks one of our frames.
We hope to have been of help
Regartds
GUERCIOTTTI EXPORT SRL "
Tymczasem właśnie dostałem odpowiedź z Guerciotti która rozwiewa wątpliwości co do tego czy rama jest oryginalna:
"Dear Gregory,
thanks for your email.
Yes we confirm you that in that time we produced a limited series of MTB frames. It was for a limited time and than we'll not continue anymore.
Looking the pcitures it looks one of our frames.
We hope to have been of help
Regartds
GUERCIOTTTI EXPORT SRL "
#9No super, cieszy takie podejście do tematu ze strony producenta, pamiętam, że byłem szczęśliwy jak ludzie z Simplona odpisali mi gdy pytałem o ich ramę z 95'. Przechowuję wiadomość jak świętego Graala teraz ;)
Części na sprzedaż:
#10Fajnie, że Włochom chciało się sprawdzić. Z nimi to różnie bywa z takimi informacjami - coś o tym wiem :)
Pogratulować ramy! Super jest.
Pogratulować ramy! Super jest.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
#11Aż tak bardzo to im się nie chciało. Odpisali dopiero na drugą wiadomość Ale odpisali, no i odpowiedź cieszy bo widomo kto ojcem jest