Witam wszystkich,
Chciałem Wam pokazać mój najnowszy "projekt" mianowicie Scotta Racing Pro z 1990-1991.
Rower jest zbudowany z rurek Columbus Max OR które wyróżniają się wypłaszczeniem w miejscu w którym wchodzą w mufy.
Oryginalnie wisiał na nim XT M 730 ale praktycznie wszystko było w jakiś sposób uszkodzone.
Postanowiłem zrobić mały upgrade i wybór padł na XTR m900.
Tak więc większość osprzętu to M900 poza piastami które docelowo chcę zmienić.
Część rzeczy niestety nie jest z epoki ale pasowały mi do całego zamysłu.
Całość w mojej subiektywnej ocenie wyszła bardzo spójnie i jestem zadowolony :)
Re: Scott Racing pro- Columbus MAX OR tubing
#2Świetna baza!
Ale on sie prosi o to M730! No i - poza współczesnymi dodatkami - kiera Treka kompletnie tu nie pasuje
Ale on sie prosi o to M730! No i - poza współczesnymi dodatkami - kiera Treka kompletnie tu nie pasuje
#3Nie wiedziałem że Scott używał rur Columbusa w swoich rowerach. MAX to chyba najbardziej cenione rury tej firmy jakie kiedykolwiek produkowano. Z amerykańskich firm to na pewno jeszcze Marin używał rurek tej marki
#4Tak zgadzam się, kierownica faktycznie będzie zmieniona.
Będzie Ritchey forclite.
Co do rurek Columbusa to MAX w mtb był bardzo rzadko stosowany i zdecydowanie popularniejszy w Europie. Natomiast w USA był jeszcze jeden szyld który wypuścił seryjnie produkowany rower w MAXie- KONA Explosif
Późniejsze racing pro były robione z Tange Prestige lub Ritchey Prestige WCS który jak dobrze kojarzę był by Tange
Będzie Ritchey forclite.
Co do rurek Columbusa to MAX w mtb był bardzo rzadko stosowany i zdecydowanie popularniejszy w Europie. Natomiast w USA był jeszcze jeden szyld który wypuścił seryjnie produkowany rower w MAXie- KONA Explosif
Późniejsze racing pro były robione z Tange Prestige lub Ritchey Prestige WCS który jak dobrze kojarzę był by Tange
Klasyki na drogi !
#5To prawda - przygoda Scotta z Columbusem nie była długa..
#6Super sprzęt, owalne rury nadają charakteru. W oryginale było by najlepiej ale i tak niezły kot.
Poluje na tego Skota już długi czas, może kiedyś trafię:)
Poluje na tego Skota już długi czas, może kiedyś trafię:)
#7A mnie się zdawało że Kona Explosiv na Reynoldsie 853 była. Nawet przeszła przez moje ręce taka jedna. Ale rodzaj rur mógł być różny w różnych rocznikach, ja miałem do czynienia z 1994 lub 5