Modernizacja szosy
#1Witam na forum mam pytanko klamkomanetki shimano sora 3rz obsłużą mi korbę 2rz 52x42 blaty bo prubuje ustawić i ociera mi na mniejszym blacie o przednią przerzutkę
Masz rację koło miałem na kasetę 6rzDOMAN pisze: ↑2019-12-04, 15:20Przednia przerzutka FD-A105 ma szeroki wodzik, pochodzi z czasów gdy w użyciu były 6 rzędowe wolnobiegi. Zaprojektowano ją do pracy z korbą 42-52, ponoć z większą dyferencją też sobie radzi. W Twoim przypadku nie powinno być problemu między przerzutką przednią, a łańcuchem, bo masz węższy łańcuch niż używane z taką przerzutką pierwotnie. Tak jak pisał Piotr sprawdź dokładnie wszystko raz jeszcze. Nie raz wystarczy jakaś prosta rzecz np. przerzutka nie ustawiona idealnie w osi blatu korby i wszystko działa źle. Pomijam już fakt, że sporo przednich przerzutek trzeba sobie samemu ukształtować, bo zwyczajnie fabryczna geometria wodzika się nie sprawdza.
Też tak myślęDOMAN pisze: ↑2019-12-04, 20:18Piotr chodzi ci o przednią przerzutkę? Hmm no dziwne to jest, bo na przykładzie grupy 600 ultegra, ktora była w wersji 7s i 8s to wychodzi:
1. Przerzutki przednie były dwie, FD-6400 7s i FD-6401 8s i różniły się korpusem, w starszej był ten 45* a w nowszej normalny, działający prostopadle względem blatów korby
2. Manetki na ramę SL-6400 7s i SL-6401 8s i w obu modelach przednia manetka była płynna
3. Klamkomanetki ST-6400 na 8s, które działały z tą przerzutką przednią FD-6401
Wychodzi na to, że przednia przerzutka działała zarówno z manetką płynną jak i indeksowaną. Chyba, że pisałeś o tylnej przerzutce, ale to tez wzięli pod uwagę, bo przecież można było wyłączyć indeksację w obu modelach manetek na ramę z grupy 600 ultegra.
Miałem okazję obadać takie manetki na ramę w rowerze brata dawno temu, później klamkomanetki 600 ultegra u kolegi i z moich obserwacji wynika, że działają zamiennie oba rodzaje manetek z przerzutkami przednimi.
A gdzie ja napisałem, że miały? Napisałem, że Ultegra 600 nie miała indeksacji w obu modelach manetek na ramę, ale przednia przerzutka pod 8s o oznaczeniu FD-6401 działała zarówno z manetką płynna na ramę jak i klamkomanetką, która wiadomo, że jest indeksowana. Tak wymyślił producent i to pokazuje, że nie jest prawdą Twoja teoria o tym, że nie działają takie połączenia (może jakieś inne lub starsze nie działają - ale to nie znaczy , że dotyczy to wszystkich).
Wróć do „Retro SZOSA / PRZEŁAJ”