siema wszystkim...
Chce przedstawić mój projekt, pierwszy rower od którego zaczęła się moja zabawa w retro...Bazą projektu był jakiś bliżej nieznany NoName kupiony za grosze z lokalnego portalu z ogłoszeniami...Kupiłem bo widziałem już że są wariaci co składają stare rowery to sobie pomyślałem że jako że sam normalny do końca nie jestem to i ja coś zmontuje...
Rower dramat jak widać, bazowy model taki hipermarket ale oryginalny niezbyt zniszczony...No i zacząłem pierwsze tuningi ;) Idea była prosta, wyczyścić, wymienić pordzewiałe komponenty, zachować w oryginale...ale jak to mówią "things went wrong" i nieco udoskonaliłem mój projekt co w rezultacie powstało takie coś :D
Ten absurdalny misz-masz stał tak przez około rok aż znów ugryzłem temat Retro i zaczęły wpadać akcesoria...powoli powoli i wyszło coś takiego...
I na tym etapie już byłem zadowolony, wszelkie komponenty były w stanie idealnym, w miarę przyzwoitej klasy i co najważniejsze projekt był spójny bo zachowałem "równowagę wiekową" dla wszystkich części...
Re: Elevated Chainstain by rajkru
#2Piękny jest!
A swoją drogą, jak pracują te unishocki i co mają w sobie? Parę miesięcy byłem o krok od kupienia takiego NOS'a za mały pieniądz, ale coś tam wypadło i do dealu nie doszło.
A swoją drogą, jak pracują te unishocki i co mają w sobie? Parę miesięcy byłem o krok od kupienia takiego NOS'a za mały pieniądz, ale coś tam wypadło i do dealu nie doszło.
#3samą sprężynę o ile się orientuje, przynajmniej ten model...jeździć nie jeździłem więc nie wiem jak pracuje ale jak pouginałem na sucho to jakiś rewelacji się nie spodziewam...ale jedno trzeba przyznać, są naprawdę lekkie, mój ważył 1436g przed docięciem rury...Ja osobiście nie miałem pojęcia że coś takiego istniało a kupiłem dlatego że był NOS...
#4Jak działa to dobrze - stary specyficzny smar potrafił Unishocka, nieważne czy nowego czy nie, zabetonować po pewnym czasie Tu trochę w temacie:
viewtopic.php?f=26&t=242&hilit=unishock
Bicykl fajny, lubię generalnie elewatory ja osobiście rozważyłbym pozostawienie sztywnego widła
viewtopic.php?f=26&t=242&hilit=unishock
Bicykl fajny, lubię generalnie elewatory ja osobiście rozważyłbym pozostawienie sztywnego widła
#5może i bym rozważał pozostawienie sztywnego widelca ale...pojawiła się nowa rama i kilka innych gadżetów więc rower w najnowszej odsłonie wygląda tak:
#6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SZTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie mogę się napatrzeć,kiedyś sobie sprawię taką Alpinkę
Nie mogę się napatrzeć,kiedyś sobie sprawię taką Alpinkę
#7Oooooo Panie!!
Teraz to żeś pozamiatał :) Ten Champion wygląda naprawdę spoko , ale Alpinka :) coś pięknego . Zdecydowanie moja kolorystyka . Mocny początek roku mamy Panowie i Panie .
Teraz to żeś pozamiatał :) Ten Champion wygląda naprawdę spoko , ale Alpinka :) coś pięknego . Zdecydowanie moja kolorystyka . Mocny początek roku mamy Panowie i Panie .
#8dzieki panowie...zajęło mi jakiś czas żeby dojść do tej wersji aczkolwiek i tak prawdopodobnie zmienię mostek, ten ma za duży wznios i kolor nie zgrał się z rączkami i noskami...do założenia mam Hite Rite'a a i nie wykluczam zmiany widelca w przyszłości...stary Answer Manitou nie daje mi spać po nocach :D
#9Właśnie miałem o tym napisać. Po za tym rower bajka.rajkru pisze:prawdopodobnie zmienię mostek
#10Hehe, dla mnie zmiana ramy to już budowa innego roweru a nie przebudowa starego
Rower bardzo fajny, również moje klimaty, ale Alpinestars tym bardziej krzyczy o oryginalny sztywny prosty widelec
Rower bardzo fajny, również moje klimaty, ale Alpinestars tym bardziej krzyczy o oryginalny sztywny prosty widelec
#11zgadzam się ze zdaniem o przebudowie ale w tym konkretnym przypadku bardziej chodziło o koncepcję ECS niż o markę...a widelec będzie amortyzowany bo sztywnego i tak nie mam...poza tym za czasów małolata w latach '90 miałem tylko sztywne widelce więc teraz sobie te braki rekompensuje :P
#12pany i panewki...zachorowałem na Answera Manitou do tego projektu...ma ktoś do odsprzedania 2,3,4 lub EPC w przyzwoitym stanie 1" lub 11/8" ?
#13Coś bym znalazł
2019-02-04_09-57-18 by Exquisite Cycles, on Flickr
IMG_20180605_101527_679 by Exquisite Cycles, on Flickr
Ale ja osobiście (pomijając oryginalne sztywne widły) widział bym tutaj Manitou pierwszej generacji.
2019-02-04_09-57-18 by Exquisite Cycles, on Flickr
IMG_20180605_101527_679 by Exquisite Cycles, on Flickr
Ale ja osobiście (pomijając oryginalne sztywne widły) widział bym tutaj Manitou pierwszej generacji.
#16Wpadło kilka innych części i na tą chwilę projekt uważam za ukończony
#18już nie najgorzej fiolety się zgrały, wideł i stery są pod rozmiar ramy, mały zgrzyt z mostkiem bo 150tka i 11/8 na adapterze pod 11/4", poza tym rama i dobra połowa osprzętu to NOSy
#19nawet nie widaćrajkru pisze:11/8 na adapterze pod 11/4",
a ze 150 - co kto lubi
#21a myślisz że dlaczego tam jest ControlTech a nie jakiś zwykłego kształtu mostek?
dziękówkacorrado1111 pisze:Świetny klimat, gratulacje.
#23Bardzo się cieszę, że w ostatnim czasie pojawiło się tyle pięknych rowerów na forum. Kolejna ślicznotka. Super.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
#24będzie grubiej przy wyborze roweru roku ;) poza tym fajne projekty to motywacja dla wszystkich użytkowników i niekoniecznie mam na myśli wypasy na XTRach ale te fajnie przemyślane z włożonym w nie "sercem"
#28Obys nie przeslodzil
Choc fioletowa i nienieska anoda fajnie sie zgrywaja ze soba zazwyczaj
Choc fioletowa i nienieska anoda fajnie sie zgrywaja ze soba zazwyczaj
#29Hejka!
Można wiedzieć co to za chwyty? Do dostania u Nas czy z importu?
Można wiedzieć co to za chwyty? Do dostania u Nas czy z importu?
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
#30Nie chce słodzić, mam zamiar zmienić grupę na Deore LX M560 i takie właśnie piasty są na tych kołach. Myślałem o zmianie obręczy na fioletowe ale te w sumie dają radę....