Niestety rama ma tyle odbić lakieru (z powierzchowną rudą), mniejszych uszkodzeń i rys że pozostawienie oryginalnej powłoki chyba nie ma sensu (za dużo łatania w mojej ocenie). Lepiej dla ramy, prościej i szybciej będzie odnowić całą powłokę lakierniczą, no i będzie spokój z ewentualnymi wykwitami w przyszłości. Przez chwilę miałem taki pomysł aby go zbezcześcić matem khaki

, ale jakoś nie mogę. Oryginalne połączenie kolorów jest bardzo z epoki, więc pewnie tak zostanie. W sumie to brak mojego zdecydowania w tym temacie spowodował że rama nie jest jeszcze odnowiona. Osprzęt do odświeżenia oczywiście bo wygląda jak Tiger po dobrym ostrzale ;)
Zmieniarka i manetki to Suntour XCM z tej samej grupy, nawet to dokładnie te same co na nim siedziały od początku. Hamulce OCTO to też te z którymi rower wyjechał z fabryki, chyba że ktoś kiedyś coś przerabiał. Rower był kiedyś na sprzedaż na olx w całości (taki ATB touring), dokopałem się do kilku starych fotek w G stąd wiem jak wyglądał jak był kompletny. Nikt nie kupował więc sprzedawca rozebrał na części i sprzedawał wszystko osobno. Ale zorientowałem się jakiś czas po zakupie ramy podczas research-u. Na te chwilę jedyne co nie będzie pasowało to korba, która jest wprawdzie z grupy XCM, ale drugiej generacji grupy a oryginalnie była raczej jakaś Sakae, lub Sugino bez brandingu XCM, ale z tym mogę jak najbardziej żyć, dobrze że w ogóle jest i to w całkiem przyzwoitym stanie. Aha, koła też są oryginalne, najprawdopodobniej te z którymi rower wyjechał z fabryki. Był nawet wolnobieg, ale rozsypany.
Co do zmieniarki i manetek to Skolioza masz 100% racji, zadziałają nawet z jakimś wolnobiegiem shimano, ale uparłem się żeby ten accushift jednak działał jak bozia przykazała, a nie tylko friction mode (jak to jest po naszemu?), ale to już wszystko wyjdzie w praniu.
rurokura, pomysł na stery zacny. Nowe trochę kosztują, ale widziałem że za 5 dych były używki w dobrym stanie więc może uda się przyoszczędzić jak szczęście dopisze.
Pozostaje jeszcze kwestia siodła

Jak ktoś ma jakiś pomysł co by tam podeszło to zapraszam.
P.S Aha - opony. Są gdzieś dostępne jakieś opony w stylu retro (z beżowym bokiem) w jakichś normalnych cenach? Powiem uczciwie że ceny tych, które widziałem a można faktycznie nazwać je jeszcze oponami troszku mnie onieśmielają :D