zbiera się tego sprzętu po piwnicy... i kiedy nagle okazało się, że do złożenia roweru brakuje mi jedynie ramy to nabyłem na allegro jakieś cro-mo i jazda. Rower uruchomiony został do głownie do wiosennych bujań po okolicy Krakowa, bo żal mi napędu w rowerach wielobiegowych, dlatego jest zupełnie budżetowy, zapłaciłem wyłącznie za ramę. Dodam, że to niejako reinkarnacja singla, którego rozebrałem z powodu kontuzji kolana dwa lata temu.
Rama robiona na Tajwanie, niemniej wygląda bardzo ładnie, spawy też eleganckie.
Ostatecznie wygląda o wiele "szlachetniej" niż miało być:
koła: LX, obręcze x-rims oraz campa atek, opony IRC Kujo/Trailbear 2.25"
korba: m550 36t
suport - niewiadomo. ciekawostka - korbę dociska się nakrętkami a nie śrubami.
mostek - ritchey
kiera - amoeba
klamka/i - chwilowo n/n, wkrótce DX
hamulec - stx
pedały - m737
przełożenie 36/17 czyli prawie 1:2
a reszta, czyli siodło, sztyca, stery, zacisk etc. marki producenta.
co wyszło - zabawny rower z dość wyprostowaną pozycją w sam raz do bujania się bez napinki po okolicy. Nie żal napędu, można jeździć w syfie. Niskie ciśnienie w kołach, łatwo się podskakuje, szeroka kierownica pozwala na spokojne szarpanie podjazdów z ciała. Do tego korba 175, która do singla jest o wiele lepsza niż 170:)
170..
znaczy albo mocno wiekowy, albo z nie najwyższej półki.... mam tak w moim Tange z końca lat 80kubeon pisze:suport - niewiadomo. ciekawostka - korbę dociska się nakrętkami a nie śrubami.
wygląda zdecydowanie fajnie IMOOstatecznie wygląda o wiele "szlachetniej" niż miało być:
Jako ciekawostkę powiem że "majtek" to nie takie byle co! Onegdaj, gdy w Krk na Dietla był autoryzowany saloon Cycletecha (i Ravena przy okazji) stał tam taki właśnie model Osprzęt oryginalny (półka raczej niższa niż wyższa, okolice Altus pomieszany z czymś wyżej) Rower ten został odkupiony od jednego z klientów jako powód do dumy Ów człowiek seryjny rower zabrał na wyprawę do Rosji i przejechał nim całą Tajgę bez żadnej awarii (nie wiem jak z kapciami, ale to sie pod awarię nie kwalifikuje )
no chyba że to fixzimny pisze:a moze jednak jeszcze jeden brejk?
poza tym prezentuje się bardzo fajnie, tak jak mówisz - idealny na zimowe wypady.
no cóż ,powiem od siebie ,że rowerek prezentuje się na żywca całkiem przyzwoicie
lepiej niż na zdjęciach
no a te klamki by sie przydały
lepiej niż na zdjęciach
no a te klamki by sie przydały
dłuższa jazda próbna po okolicach górki pychowickiej pozwoliła na wyciągnięcie kilku wniosków:
-nie należy łączyć popijania piwa z zaplataniem koła - trochę jajowate jest:)
-przełożenie 36/17 jest jednak za twarde na podjazdy (przynajmniej na moje obecne warunki)
-jeden marnie działający hamulec jest tyle głupim co dającym dużo zabawy rozwiązaniem - kto nie wierzy niech spróbuje:)
-nie należy łączyć popijania piwa z zaplataniem koła - trochę jajowate jest:)
-przełożenie 36/17 jest jednak za twarde na podjazdy (przynajmniej na moje obecne warunki)
-jeden marnie działający hamulec jest tyle głupim co dającym dużo zabawy rozwiązaniem - kto nie wierzy niech spróbuje:)
I co będzie? Zmiana blatu z przodu czy zębatki z tyłu? Inwestujesz w hebel do tyłu, czy w dentystę?
P.S. Nie zwalaj winy na piwo, ok?
P.S. Nie zwalaj winy na piwo, ok?
dentystkę mam pod ręką, i to śliczną:)
a piwo juz wiele razy sabotowało mi działania w warsztacie, teraz już tylko herbata. Raz udało mi się nawet założyć tarczę hamulcową na odwrót (i przejechać kilkadziesiąt km)
zębatkę 18 już mam, choć pewnie 19 byłaby lepsza.
a piwo juz wiele razy sabotowało mi działania w warsztacie, teraz już tylko herbata. Raz udało mi się nawet założyć tarczę hamulcową na odwrót (i przejechać kilkadziesiąt km)
zębatkę 18 już mam, choć pewnie 19 byłaby lepsza.
Najwyżej zmienisz 36 na 34 albo i 32.
A, i jeszcze pytanie: jakie masz haki w tym Cycku, że Ci się udało tak elegancko naciągnąć łańcuch? Ładnie wygląda bez napinacza.
A, i jeszcze pytanie: jakie masz haki w tym Cycku, że Ci się udało tak elegancko naciągnąć łańcuch? Ładnie wygląda bez napinacza.
poziome, a jakże!
tu widac je dobrze http://www.aukcjoner.pl/gallery/004638335-.html#I1
dla mnie singiel z napinaczem trochę nie ma sensu, skoro można bez. No, chyba że bardzo kocha się jakąś ramę a nie stać na eccentric hub.
tu widac je dobrze http://www.aukcjoner.pl/gallery/004638335-.html#I1
dla mnie singiel z napinaczem trochę nie ma sensu, skoro można bez. No, chyba że bardzo kocha się jakąś ramę a nie stać na eccentric hub.
No baaardzo ładny Cyc-przypadek. Bardzo mi się podobają takie minimalistyczne bajki. Właśnie jestem na etapie rekonstrukcji Cycletecha z którego w końcu udało mi się wdłubać/wycisnąć zapieczoną sztycę. Myślałem żeby zrobić z niego singla ale mam cały LX do niego i chyba przy tym pozostane. Moja rama jest bardzo podobna ale haki zupełnie inne. Jednej rzeczy natomiast nie odpuszczę - szerokiej giętej kierownicy A że tak jeszcze spytam ile to cudeńko waży? Moja rama wskazuje na wadze 1888g.
Ostatnio zmieniony 2013-05-06, 18:56 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Kurcze!
Ale świetny.
Raz , że klimat retro MTBowy a dwa fajne lajtowe wozidło terenowo zwiadowcze.
Chyba coś takiego sobie zdlubię :)
Ale świetny.
Raz , że klimat retro MTBowy a dwa fajne lajtowe wozidło terenowo zwiadowcze.
Chyba coś takiego sobie zdlubię :)