Po sprzedaży GT Avalanche , który na szczęście trafił w dobre choć może mało troskliwe ręce i jak Bóg da to zwiedzi pewnie niejeden mniej lub bardziej odległy zakątek globu potrzebowałem nowego wozidła, głownie na dojazdy do pracy i niezbyt wymagające wycieczki.
Ramę trafiłem na angielskim ebay za około 100 fundli, drugą stówkę ale już PLN kosztowało mnie przemalowanie jej proszkiem na obecny kolor: RAL 9003 "Signal White".
Rower został złożony na tym co miałem pod ręką i co zostało po "ubudżetowieniu" Avalanche'a jednak na przestrzeni ostatnich dwóch lat przeszedł trochę zmian i wciąż ewoluuje w bliżej nieokreślonym kierunku.
Zacząłem od 1x9 z amortyzatorem z niskiej półki, rurkami z wysokiej półki (Thomson) i tarczami 180/160 a obecnie jest 2x9 na sztywno, tarcze 160/160 i ogólnie taka biedniejsza klasa średnia.
W planach jest romans ze stylem monstercross a konkretniej wypróbowanie baranka oraz piasta wielobiegowa choć tu obawiam się trochę o brak przełożeń. (Mam już w zanadrzu baranek Niner, klamki Tektro RL520 i piasty Alfine 8 oraz SRAM G8)
Rower fajnie sprawdza się w miejskim środowisku dzięki balonowym oponom i dość wygodnej pozycji jednak jeśli chciałbym się porwać na kilkudniowy trip to muszę jeszcze powalczyć z kondycją/pozycją/gripami/siodłem (niepotrzebne skreślić) a konkretniej bólem zadka i drętwieniem dłoni na trasach powyżej 50km. Co do wagi to jest nieco ciężkawo. Nie ważyłem całości ale strzelam w okolice 13,5kg - mimo to zbiera się dość żwawo co, jak mniemam, zawdzięczam głównie sztywnemu widelcowi.
Obecnie specyfikacja przedstawia się następująco:
Rama: On-One Inbred 29er (2014), rozmiar 19,5 (L)
Widelec: Niner Rigid Cro-Mo (49cm A-C)
Kierownica: On-One Mary //Salsa Pro Moto 2
Mostek: Easton EA50 65mm
Sztyca: Race Face XY
Siodło: WTB SST
Pedały: Dartmoor Cookie / Shimano PD-M520
Manetki: Shimano SLX SL-M660
Przerzutka przednia: Shimano SLX FD-M667
Przerzutka tylna: Shimano SLX RD-M662-GS
Hamulce: Avid BB7
Tarcze: Avid HS1 160/160
Dźwignie hamulca: Avid SD7
Kaseta: Shimano CS-HG50-9 11-34
Łańcuch: Shimano CN-HG93
Korba: Race Face Evolve XC 32/42
Suport: Race Face Team XC
Obręcze: Halo Freedom
Piasty: DaBomb Headspin
Szprychy: Sapim Race
Opony: Schwalbe Marathon 622-50 (28x2.00) GreenGuard Reflex
Dętki: Continental AV
Linki/pancerze: Clarks/Jagwire
Zacisk sztycy: On-One Forged Bolt-On
Top Cap: Niner YAWYD
Stery: FSA Orbit MX
Gripy: On-One Bob On Lock-On
On-One Inbred 29" 2014
#1Ostatnio zmieniony 2016-08-26, 17:08 przez pankierownik, łącznie zmieniany 2 razy.
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)