Hej,
czy ktoś orientuje się jakiej średnicy była oryginalnie sztyca w Treku 800 z 1990r? W rowerze, który kupiłem siedzi 26.4mm. Bardzo ciasno siedzi (ale wyciągnąć się da). Mam podejrzenia, że oryginalnie było mniej..
W moich stalówkach oryginalne sztyce również nie wchodziły gładko więc być może rozmiar masz właściwy.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
przeszlifuj ramę w środku, [posmaruj lekko smarem i będzie dobrze , lepiej że wchodzi w miarę pasownie niż żeby miała za duży luz.
a po co ? skąd wiesz że to nie oryginał, rower był tak niskiej klasy ze inwestycja nowej sztycy to jak kupno nowego roweru
Masz rację :) Siodełko jest oryginalne, więc sztyca chyba też. Ciężko wchodzi, bo jest tam trochę syfu..
Nową sztycę dam choćby dla wygody regulacji (teraz jest rura + jarzmo osobno). A poza tym nie przeszkadza mi inwestowanie w lowendową ramę ;)
Nową sztycę dam choćby dla wygody regulacji (teraz jest rura + jarzmo osobno). A poza tym nie przeszkadza mi inwestowanie w lowendową ramę ;)
Trzeba frezem przelecieć syf i nierówności
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31
Mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby. W weekend rozbiorę rower i pozaglądam dokładnie dziur ramy. Na pewno jest trochę syfu, bo widać to po stanie zewnętrznym.
Dlatego tak jak Piotrex napisał trzeba to przelecieć nastawnym frezem. Brzmi to jak gwałt na trzynastolatce ale tak serio to tylko wyrównanie ścianek w środku rury. W nowych rowerach w sklepie tak się robiło żeby sztyce nie były porysowane od nowości.dan pisze:Mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby. W weekend rozbiorę rower i pozaglądam dokładnie dziur ramy. Na pewno jest trochę syfu, bo widać to po stanie zewnętrznym.
Lodzermensch
Raczej gwałt na 26-latce ;)
W poprzedniej stalówce, która rozbierałem, konserwowałem i składałem wystarczyło przelecieć z grubsza papierem drobnoziarnistym. Może podsiodłówka nie jest jak pupa niemowlaka, ale sztycy nie robi większej krzywdy, niż te drobinki piasku, które zawsze znajdą drogę do wewnątrz :)
BTW - co się robi, kiedy rama ma wew. sporo korozji (spodziewam się)? Karcher? :D
Poprzednim razem do wyczyszczenia wystarczyły mi powietrze z kompresora, szczotki do butelek, szmaty na drutach + wd40. A na koniec motip do profili zamkniętych.
/corrado propsy za nick i avatar! :)/
W poprzedniej stalówce, która rozbierałem, konserwowałem i składałem wystarczyło przelecieć z grubsza papierem drobnoziarnistym. Może podsiodłówka nie jest jak pupa niemowlaka, ale sztycy nie robi większej krzywdy, niż te drobinki piasku, które zawsze znajdą drogę do wewnątrz :)
BTW - co się robi, kiedy rama ma wew. sporo korozji (spodziewam się)? Karcher? :D
Poprzednim razem do wyczyszczenia wystarczyły mi powietrze z kompresora, szczotki do butelek, szmaty na drutach + wd40. A na koniec motip do profili zamkniętych.
/corrado propsy za nick i avatar! :)/
Ten frez nastawny ma regulację średnicy i robi dokładnie to co papier tylko że równo na całej długości rury, a nie dziury i garby jak ktoś się za bardzo przyłoży w jednym miejscu.
PS. Dzięki.
PS. Dzięki.
Lodzermensch
Update:
rurki wyczyszczone, m.in. przy użyciu takiego zaimprowizowanego wyciora:
(pręt gwintowany M6x100cm + zmywak metalowy przykręcony do pręta nakrętkami - polecam!)
Podsiodłówka jak pupa niemowlaka a sztyca dalej ledwo wchodzi - jak na mój gust jest za gruba. Zamawiam 26.2 :)
rurki wyczyszczone, m.in. przy użyciu takiego zaimprowizowanego wyciora:
(pręt gwintowany M6x100cm + zmywak metalowy przykręcony do pręta nakrętkami - polecam!)
Podsiodłówka jak pupa niemowlaka a sztyca dalej ledwo wchodzi - jak na mój gust jest za gruba. Zamawiam 26.2 :)
http://www.sheldonbrown.com/seatpost-sizes-m-z.html#t
Z tym że Sheldon wspomina o roczniku "mid-eighties"
Z tym że Sheldon wspomina o roczniku "mid-eighties"
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
paniekierowniku, od Sheldona zączałem zanim otworzyłem googla ;)
Aha - 26.0 na pewno nie, bo taką miałem pod ręką i wchodziła luźnitko.
Aha - 26.0 na pewno nie, bo taką miałem pod ręką i wchodziła luźnitko.
Frez nastawny ma ten plus, że jest tani ale nie tak dokładny jak osobny o konkretnej średnicy. Przy sztycy ma to znaczenie. Ja np używam frezów Cyclus Tools i pomijając to, że trzeba mieć pierdylion rozmiarów to na głębokość 400 mm można bez obaw frezować.
SerwisBajka.pl i NieOceniam.pl