Mostek wpuszczany - obraca się ?

Witam,

śrubę od klina wpuszczanego mostka zakręcam tak jak zwykle, a mostek wciąż ma możliwość obrotu w rurze widelca.
Później dokręcam mocniej, a on wciąż choć słabiej to może się o pewien kąt przesunąć.
Raczej nie będę kręcić w nieskończoność ponieważ nie wiem jak to widelec przyjmie.
Macie jakieś propozycje co może być nie tak? Może inny klin włożyć?

Ja bym sprawdził czy nie ma smaru na styku klina z rurą widelca i odtłuścił w razie czego.
Może zmatowienie grubym papierem ściernym obu powierzchni by pomogło

Dziękuję za propozycje.
W tym mostku mam aluminiowy klin i ma on gładką powierzchnię i jedynie drobne nacięcia. Możecie to zobaczyć u Zdzisia na Allegro. Rura widelca jest czysta.
Dokręciłem śrubę jeszcze mocniej i wygląda, ze działa. Poszukam między częściami żeliwnego klina aby unikać kłopotów w przyszłości. Jakoś ta część nie budzi mojego zaufania.

Smarować się powinno własnie rurę sterową aby tam nie zaspawało się ............ przede wszystkim jak wsadzasz mostek to sprawdź czy własnie średnica fajki nad klinem nie jest zbyt mała w stosunku do rury widelca - to najczęstsza przyczyna kiedy nie da się skontrować .
Druga sprawa klin , ale jak fajka jest za chuda to klin też nie pomoże inny

dla porównania podaj inny markowy mostek i spróbuj

przykręcanie na całą pyte może spowodować pęknięcie śruby nawet w trakcie jazdy
www.velotech.pl

Ok, może sie zle wyraziłem. Troche smaru jest aby sie nie zapiekło. Nie ma tak aby bylo za wiele. Nie sprawdzałem średnicy mostka i nie porównywałem z rurą od widelca. Jaki wg Ciebie powinien być luz? Mostek powinien miec rurę 25,4mm wiec znajdę suwmiarkę i sprawdzę czy tyle ma.

flavus pisze:Ok, może sie zle wyraziłem. Troche smaru jest aby sie nie zapiekło. Nie ma tak aby bylo za wiele. Nie sprawdzałem średnicy mostka i nie porównywałem z rurą od widelca. Jaki wg Ciebie powinien być luz? Mostek powinien miec rurę 25,4mm wiec znajdę suwmiarkę i sprawdzę czy tyle ma.
przy wkładaniu nie powinno być praktycznie w ogóle luzu, leciutkie tarcie czyli dopasowanie.

nie opisałeś co to za widelec, mostek itd bo jeśli to market czy Kross czy Romet to standard ze nie dopasowane.

czasem jest tak ze wyciągają ludzie za wysoko te fajki i klin rozpycha gwint od wewnątrz i to też nie trzyma bo ścianka za cienka .
www.velotech.pl