Zarejestrowałem się, bo licytując trochę dla żartu kupiłem ramę retro Jamis Diablo LE z 1996 r. Do zakupu doszło przez przypadek, a mianowicie chciałem sobie znaleźć zajęcie na zimę i pomyślałem, że poskładam rowerek, którym na wiosnę będę mógł przejechać się po przysłowiowe bułki.
Wracając do rzeczy, zakupiona rama lepiej wyglądała na zdjęciach na aukcji, niż w rzeczywistości. Niestety po odpakowaniu okazało się, że jest strasznie poklejona pozostałościami po żółtej taśmie, których usuwanie zajęło mi cały wieczór. Po umyciu i względnym oczyszczeniu okazało się, że praktycznie każdy element nosi ślady dość intensywnego użytkowania. Najgorzej jest na dolnej rurce tylnego trójkąta, gdzie są głębokie wżery od łańcucha. Na szczęście rdza była w tym miejscu powierzchowna, podobnie jak na całej ramie. Po wyczyszczeniu nitro większość rdzy usunąłem. Naklejki też nie są w najlepszym stanie. Z jednej strony jest w miarę ok., z drugiej już gorzej.
Razem z ramą dostałem amor – niestety nieoryginalny. Chyba będę musiał poszukać widelca sztywnego. Ten co jest, to prawdopodobnie Rock Shox Quadra 21. Działa mułowato, elastomery pewnie w agonii. Poprzedni właściciel trochę przy nim rzeźbił, bo rura sterowa jest na 1 cal, zaś stery oryginalne ahead 1 1/8 cala. Są jakieś podkładki, kliny itp., nie wiem, czy to będzie działać.
W zestawie była także korba White Industries, brudna jak sto diabłów, po oczyszczeniu pewnie zostanie. Była też sztyca – Spectre, ale z oznaczeń wynika, iż produkowana przez Kalloy-a, mostek – chyba nieoryginalny i sprzedający dołączył jeszcze kierownicę spectre woderbar.
Plany : wyczyścić wszystko, Rama : zaprawki gdzie się da, pomaluję dolną rurę tylnego trójkąta, potem będę starał się odtworzyć naklejki. Oczywiście całościowa polerka. (kolor roweru jest obłędny

Na razie wrzucam stan roweru z aukcji, a jak ogarnę dobre zdjęcia, może w weekend, to zamieszczę dokładniejsze. Rower chyba jeździł w wypożyczalni, o czym sugeruje naklejka umieszczona na ramie – oczywiście do usunięcia.
Po zrobieniu zdjęć na pewno umieszczę rower w odpowiednim dziale, bo mam do Was 100 pytań.
Link do aukcji : http://allegro.pl/rama-jamis-diablo-le- ... 94772.html