Niegdyś, wcale nie tak dawno, była (zdaje się niemiecka) firma IBS-Innovative Bike Systems, która specjalizowała się w częściach z tytanu-ramy, mostki, śrubki etc.
Otóż firma ta wyprodukowała jedną część, której szukam od lat. Mianowicie była to rzecz, która blokowała od tyłu sprężynę napinającą tylnej przerzutki. Albo jeszcze łatwiej-to ta część, która bezpośrednio styka się z hakiem ramy i w którą wkręcona jest śrubka regulująca kąt opasania kasety.
Zarówno ta właśnie część jak i śrubka wykonane były z tytanu. Bradzo chciałbym ją kupić, bo nie słyszałem jeszcze o firmie, która robiłaby coś podobnego.
IBS już chyba ndawno nie działa, nie mieli nawet swojej strony www, czy maila-jakiś czas temu w internecie wisiała tylko wizytówka firmy z telefonem. Ebay przeszukuję od paru lat; chyba nie tędy droga .
Jakieś sugestie?
hej
przyznam że także kopiac po różnych aukcjach nie natknąłem się na to cudo (o ile w ogóle dobrze kojarzę o co Ci chodzi), szczerze to wydaje mi się że łatwiej będzie zlecić wykonanie kopii komuś sprawdzonemu W tej kwestii mam swój typ - tyle że jakieś 300km od Ciebie....
przyznam że także kopiac po różnych aukcjach nie natknąłem się na to cudo (o ile w ogóle dobrze kojarzę o co Ci chodzi), szczerze to wydaje mi się że łatwiej będzie zlecić wykonanie kopii komuś sprawdzonemu W tej kwestii mam swój typ - tyle że jakieś 300km od Ciebie....
Zdjęcie części znajduje się tutaj:
http://picasaweb.google.pl/sopharmateam ... nuPyhYbkGg#
Sądzę, że będzie to ciężka rzecz do dorobienia-kiedyś chciałem zlecić komuś przewiercenie tytanowej śruby wewnątrz (na wylot) i nawiercenie kilku dziurek w łebku śruby (a'la śruby w SID-zie '97) i nic. Nikt nie chciał się tego podjąć.
Jeśli masz jednak swój typ, to poproszę; odległość nie jest przeszkodą jeśli ten ktoś ma mail i telefon
http://picasaweb.google.pl/sopharmateam ... nuPyhYbkGg#
Sądzę, że będzie to ciężka rzecz do dorobienia-kiedyś chciałem zlecić komuś przewiercenie tytanowej śruby wewnątrz (na wylot) i nawiercenie kilku dziurek w łebku śruby (a'la śruby w SID-zie '97) i nic. Nikt nie chciał się tego podjąć.
Jeśli masz jednak swój typ, to poproszę; odległość nie jest przeszkodą jeśli ten ktoś ma mail i telefon
Tytan sie wierci ponoć tak samo jak każdy inny materiał, najlepiej na wolnych obrotach i dobre wiertło, zapytam kumpla jeszce o to co się zna.
Co do tego szpeja to nie widziałem nigdy w żadnej ofercie , śrubki główne do przerzutek owszem , nawet taką mam, ale tego dekielka nynu.
Mozesz uderzyć na forum angielskie lub niemieckie, tam są goście bardziej zakręceni w kultowe szpeja i mieli większy dostęp do drobiazgów
Zresztą może sam zapytam tam dzisiaj.
Co do tego szpeja to nie widziałem nigdy w żadnej ofercie , śrubki główne do przerzutek owszem , nawet taką mam, ale tego dekielka nynu.
Mozesz uderzyć na forum angielskie lub niemieckie, tam są goście bardziej zakręceni w kultowe szpeja i mieli większy dostęp do drobiazgów
Dzięki, już wrzuciłem post na forum angielskie. Może ktoś coś będzie wiedział. Chyba jednak faktycznie zostaje dorobienie tej części, ale fajnie byłoby mieć oryginalną IBSPiotr pisze:(...)